Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
Здравейте,
за поредна година правя винце, но този път сгафих с количеството серниста киселина ( при повторното сулфитиране, когато отделях виното от джибрите). Резултатът е ясен: вместо вино имам чувството, че пия от шишето със серниста киселина.
Въпросът ми е как да премахна учажсният му дъх и съответно тежкия махмурлук :breit: ?!?!!
Предварително Ви благодаря,


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 16:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Преточване.
Колко все пак сложи?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Медни проводници. И при мен беше така преди години.Сложих голи медни проводници и след 10 дни нямаше и помен от миризмата. Медна фуния за претакване пак може да помогне.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
На 150 кг. мъст преди дрождите сложих около 200гр. серниста (гроздето беше хбаво, а темп. в мазето ми почти целогодишно е между 14-17 градуса). Ферментацията протече, според мен, повече от прекрасно. След това отделих рандемана около 90л. (в последствие без шлаката 75) в един бидон 70л. и около 50 мл. серниста и 2 туби от по 10 л. с около 10 мл. серниста във всяка. След като мина и тихата беше време за махане на шлаката и за дъбовото буре, но уви. Като помирисах виното от тубите направо ми се зави свят, това в бидончето не беше толкова зле. Сега съм ги смесил заедно е един бидон на воден и всеки ден ходя да го тествам, но резултат 0.
Трябва да го оправям, че от толкова проби не остана :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
Krass написа:
Медни проводници. И при мен беше така преди години.Сложих голи медни проводници и след 10 дни нямаше и помен от миризмата. Медна фуния за претакване пак може да помогне.


При претакане няма ли шанс от окисляване, че май ще е по-голяма белята?!
Т.е. да разбирам, че може да набутам медна фуния вътре, без преливане, да го оставя още малко на воден и всичко би трябвало да е О.К.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
iupi написа:
Krass написа:
Медни проводници. И при мен беше така преди години.Сложих голи медни проводници и след 10 дни нямаше и помен от миризмата. Медна фуния за претакване пак може да помогне.


При претакане няма ли шанс от окисляване, че май ще е по-голяма белята?!
Т.е. да разбирам, че може да набутам медна фуния вътре, без преливане, да го оставя още малко на воден и всичко би трябвало да е О.К.


Т.е , да го претакаш, през медна фуния, или струйката да тече по медна ламарина, с чиста повърхност, при широк достъп с въздух( да се разлива по възможно по-голяма част от повърхността на ламарината)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
ivobal написа:

Т.е , да го претакаш, през медна фуния, или струйката да тече по медна ламарина, с чиста повърхност, при широк достъп с въздух( да се разлива по възможно по-голяма част от повърхността на ламарината)

:thumbs1:
Точно така.

Кое окисляване те притеснява.Вярно е ,че самите проводници почерняват, но като ги извадиш няма от какво да се притесняваш.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 19:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Вкарването на медни йони във виното може да доведе до неприятности.
Преточване .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ilu6a написа:
Вкарването на медни йони във виното може да доведе до неприятности.
Преточване .

Да, медта се използва за други случаи, така че замени медната ламарина със широка дъбова дъска.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
ilu6a написа:
Вкарването на медни йони във виното може да доведе до неприятности.
Преточване .

Какво имаш впредвид, влошаване качеството на виното, като вкус и аромат, или това че медните йони във виното не са здравословни?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Мар 2011, 20:49
Мнения: 17
И при мен го има май този проблем. Казвам май, защото не съм слагал втори път серниста киселина, но пак има някаква странна миризма и малко стипчив вкус. Виното ми е мерло и в никакъв случай не е окислено. Мисълта ми е дали не мога да сложа за няколко дни дъбови дъсчици в самото вино за няколко дни? Ще помогне ли малко и какво ще е действието - омекотява или извлича по някакъв начин?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
devalves написа:
И при мен го има май този проблем. Казвам май, защото не съм слагал втори път серниста киселина, но пак има някаква странна миризма и малко стипчив вкус. Виното ми е мерло и в никакъв случай не е окислено. Мисълта ми е дали не мога да сложа за няколко дни дъбови дъсчици в самото вино за няколко дни? Ще помогне ли малко и какво ще е действието - омекотява или извлича по някакъв начин?

Мисля че ще трябва да дадеш малко повече информация, относно начина по който си правил виното, каква точно е миризмата и т.н. Дъсчици можеш да сложиш, но те едва ли ще ти помогнат с нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2011, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Мар 2011, 20:49
Мнения: 17
Давам веднага :) 100 кг мерло и една кофа памид, за да допълня бидона. Майката е затисната с мрежа, за да е потопена, а бидона пробих за да сложа маркуч потопен във вода( ама само как го обясних) След като премина тихата ферментация го отточих в малко бидонче пак пробито и с маркуч, тогава сложих и сернистата киселина. Миналата година за първи път правих вино и пак процедирах така и според моето и на други хора мнение виното беше уау ;) Но сега усещам леко миризма напомняща на киселината и отделно този малко стипчив вкус, който се усеща най вече при току що наточено вино. но все пак го има и след като престои. Затова и си мисля да не би нещо киселината да е била не в ред защото сложих колкото ми казаха На 1 литър 1мл киселина. Не отричам че може да е и нещо друго, но идея си нямам какво :( Та затова се чудя дали няма пък да променят тези дъсчици.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2011, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
devalves написа:
Давам веднага :) 100 кг мерло и една кофа памид, за да допълня бидона. Майката е затисната с мрежа, за да е потопена, а бидона пробих за да сложа маркуч потопен във вода( ама само как го обясних) След като премина тихата ферментация го отточих в малко бидонче пак пробито и с маркуч, тогава сложих и сернистата киселина. Миналата година за първи път правих вино и пак процедирах така и според моето и на други хора мнение виното беше уау ;) Но сега усещам леко миризма напомняща на киселината и отделно този малко стипчив вкус, който се усеща най вече при току що наточено вино. но все пак го има и след като престои. Затова и си мисля да не би нещо киселината да е била не в ред защото сложих колкото ми казаха На 1 литър 1мл киселина. Не отричам че може да е и нещо друго, но идея си нямам какво :( Та затова се чудя дали няма пък да променят тези дъсчици.


Не съм сигурен, че те разбрах добре, ако съм сбъркал поправи ме.
Тръпчивия вкус, най-вероятно е от това, че си държал виното със семките, люспите и може би с чепките, през цялата ферментация. Серистата се слага след пълно завършване на ферментацията, последвана от претакане, бистрене, откисляване...точно преди да преместиш вече готовото вино в съдовете за съхранение(тогава вече няма нужда от воден клапан). Почти съм убеден, че ако сега преточиш виното, ще има доста утайка на дъното, на която се дължи и лошата миризма.Съветът ми е, охлаждане,претакане и тогава добавяне на дъбовите дъсчици, които с времето ще променят вкуса и аромата на виното(надявам се към добро).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2011, 15:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
точно така.
Понякога при липса на азотни съединения се появява този мирис-предизвикват го дрождите ...макар и в по-голямата си част утаени.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44, nipresi, zicfrid и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима