Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
ivobal написа:
devalves написа:
Давам веднага :) 100 кг мерло и една кофа памид, за да допълня бидона. Майката е затисната с мрежа, за да е потопена, а бидона пробих за да сложа маркуч потопен във вода( ама само как го обясних) След като премина тихата ферментация го отточих в малко бидонче пак пробито и с маркуч, тогава сложих и сернистата киселина. Миналата година за първи път правих вино и пак процедирах така и според моето и на други хора мнение виното беше уау ;) Но сега усещам леко миризма напомняща на киселината и отделно този малко стипчив вкус, който се усеща най вече при току що наточено вино. но все пак го има и след като престои. Затова и си мисля да не би нещо киселината да е била не в ред защото сложих колкото ми казаха На 1 литър 1мл киселина. Не отричам че може да е и нещо друго, но идея си нямам какво :( Та затова се чудя дали няма пък да променят тези дъсчици.


Не съм сигурен, че те разбрах добре, ако съм сбъркал поправи ме.
Тръпчивия вкус, най-вероятно е от това, че си държал виното със семките, люспите и може би с чепките, през цялата ферментация. Серистата се слага след пълно завършване на ферментацията, последвана от претакане, бистрене, откисляване...точно преди да преместиш вече готовото вино в съдовете за съхранение(тогава вече няма нужда от воден клапан). Почти съм убеден, че ако сега преточиш виното, ще има доста утайка на дъното, на която се дължи и лошата миризма.Съветът ми е, охлаждане,претакане и тогава добавяне на дъбовите дъсчици, които с времето ще променят вкуса и аромата на виното(надявам се към добро).



т.е. да разбирам ли че ако го преточа в дъбовото буре, ще ми се реши проблема, който наистина ме притеснява, празници идват :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Много серниста си сложил,дори 5-6 пъти да го преточиш пак няма да се оправи.Ако имаш друго вино на което не си слагал серниста к-на мешай го,имах такъв случай преди 2-3год. претаках,пущах му въздух с помпичка и ......нищо,с откислител можеш да пробваш но няма да си познаеш виното-става един блудкаж който за нищо не става. :(

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ами няма много избор, така че може да опита с "широкото претакване".Недей да го наливаш още в бурето, преточи го в други съдове и ако се получи тогава. От спомените, които имам от детството си за мазе, целият настръхвам.Надявам се твоето да е чисто и проветриво. Ако не е , претакай навън на чист въздух. Сега времето( поне тук) е кофти, изчакай някой студен, ясен ден, без гадни мъгли и дъждове.

П.П. Миризмата на сулфит ли е, или на сероводород (развалени яйца)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 20:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Естествено ,че от едно преточване няма да стане но нищо не пречи да опиташ-серния диоксид все пак е силно летлив-не се задържа дори в затворени бъчви за 1 месец е вън.....
Преточвай с почивки-примерно единия ден два пъти...на следващия 1 път...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ilu6a написа:
Естествено ,че от едно преточване няма да стане но нищо не пречи да опиташ-серния диоксид все пак е силно летлив-не се задържа дори в затворени бъчви за 1 месец е вън.....
Преточвай с почивки-примерно единия ден два пъти...на следващия 1 път...


Тъй,тъй!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 21:50 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
С претакане на въздух свободния серен ще се свърже с кислорода и ще се превърне в общ серен двуокис
За намаляне на серния се добавя перхидрол, пероксид , но за домашна направа е непрепоръчително.
Многото общ серен също не е хубаво във виното.Наистина най-добре смесване с несулфитирано вино, но е добре да се знае колко е свободния серен, но това без лаборатория трудно ще стане. Ако е много , ама много, свободния може и на смесеното вино да е висок.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Е да де, ама аз все още имам съмнения че е прекалил със сулфатирането. Не съм ползвал серниста, но доколкото знам съдържа 6% SO2. На 150 кг. грозде 200мл. може да е множко, но чак пък фатално :? . После на 90л вино 70мл. също. Или е сложил много повече , или по-вероятно ми се струва, да е объркал нещо при технологията.
Хм.. сега като препрочитам май втората доза е преди края на ферментацията. Не е лошо да се уточни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Мар 2011, 20:49
Мнения: 17
Така, да се отчета какво направих. Претаках виното, като го отточих през дъбова дъска и изчистих утайките, които бяха останали в буренцето. Реших да сложа 3 дъбови дъсчици за 2-3 дни да видя дали ще промени нещо, но сега виното вече няма нищо общо с преди :) Много съм доволен- няма го този леко остър мирис и тръпчивостта. Стана това, което изисквах от гроздето. Само се чудя дали беше от утайките или пък бях прекалил със сернистата киселина и при претакането и досега до кислорода тя се изпари. :? Но важното е, че съм доволен :) Благодаря на всички отзовали се :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 23:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Радвам се, че ще имаш вино което ти допада, за празниците. Надявам се, че и Iupi ще има този късмет.
За дъбовите дъсчици не се притеснявай, ако са чисти и не са били в бараката с нафтата, или до бидона със зелето, няма страшно. Ако пък си уцелил и някакъв по хубав дъб, може и да те изненадат приятно. Добре е да са минали някаква термична обработка за дезинфекция, та да не вкараш някоя зараза с тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима