Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
Здравейте,
искам да попитам следното:
Купил съм си такава сода за бъчви :
http://sortovisemena-bg.com/units/%D1%8 ... ml?u=90239

Колко по дяволите трябва да сипя за 50л. буре. Въпросът ми важи и за бройката сернисти ленти и дали след като го опуша трябва да го изплакна. Бурето ми беше ново и сега за сефте правя тези манипулации. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
iupi написа:
Здравейте,
искам да попитам следното:
Купил съм си такава сода за бъчви :
http://sortovisemena-bg.com/units/%D1%8 ... ml?u=90239

Колко по дяволите трябва да сипя за 50л. буре. Въпросът ми важи и за бройката сернисти ленти и дали след като го опуша трябва да го изплакна. Бурето ми беше ново и сега за сефте правя тези манипулации. :prost:


Използвай примерно 1/4 от пакетчето, а серните ленти в твоя случай, въобще не ти ги препоръчвам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
Благодаря, :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2011, 21:38 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Най-добре допълни бурето догоре - да си сигурен , че контакта между содата и повърхността на бъчвата ще е пълен. Задръж за поне 24 часа
После е хубаво да неутрализираш с лимонена киселина - наполовина дозата на содата.
Ако няма да пълниш бурето - пали серните ленти, но 1-2 най-много.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2014, 00:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2013, 20:12
Мнения: 8
Местожителство: габрово
може ли старо ракиено буре което не мирише да се измие и да се ползва за вино


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2014, 04:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Не,защото ще имаш вино с вкус на ракия
Алкохола е просмукан в дървото ,което не можеш да забележиш.Резултата е трагичен.Буретата са евтини,вземи си едно и си гледай кефа


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2014, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2013, 20:12
Мнения: 8
Местожителство: габрово
благодаря. ама и тая година нямам 160лв
или буре или грозде


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Не знам дали въпросът ми е за тук,но искам да попитам може ли да съхранявам вино в бидонче в което миналата есен правих туршия?И ако има някакви тънкости в измиването освен с топла вода и препарат да споделите


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 12:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
То вино и туршия не бива да се държат в едно помещение...а искате да го слагате в ползван съд от туршия... :(

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Не става въпрос за дървен съд а за пластмасов.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
vnnaidenov написа:
Не става въпрос за дървен съд а за пластмасов.


Все тая! Колкото и да го миеш, като го затвориш и след 3-4 дни помиришеш, ще усетиш мириса на туршия, кисело зеле или каквото там си слагал...А това ще се просмуче и вьв виното. Да няма
после :wallbash:
Ти решаваш....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ще се каеш.Това е най- нежеланата комбинация- ще се усмърди със сигурност, а оцетните бактерии са много устойчиви, така че виното може и да вкисне.Ако е стъкло или неръждавейка може да се измие, но пластмаса не. Аз използвам бидони само докато ферментира, и то отделни за вино и ракия.После или дърво ,или стъкло. Според мен никак не си заслужава риска.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Благодаря Ви.
За да няма :datz: на боклука.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 31
Да споделя аз какво правя като подготовка на буретата за сезона.Буретата са от дъбови,купувани нови,нах старото е на 8-9 години,след това ги подарявам на приятели или ги ползвам за саксии.Ето я и "рецептата"

1 Пълнене на бурето с хладка вода за 24 часа или докато спре да тече.Ако това продължи по дълго време,водата в бурето трябва да се подменя на всеки два дена,за да не жабясва и да не предаде лош дъх на бурето.
2 Измива се с гореща вода.
3 Приготвя се разтвор за миене.Половин килограм дъсчена сода се разтваря в 40 литра вряла вода(100 градуса) и се налива в бурето-(това е за 100 литра).Набиват му се всички тапи,разклаща се енергично,оставя се да лежи на едното дъно,на другото дъно за по един час.Това продължава 12-14 часа като през този период колкото повече го въртите бурето,по-хубаво.
4 Източвате мръсотията,ще се изненадате.
5 Следва дезинфекция.Правя разтвор на калиев перменганат,на 100 литра вода добавям 10 грама калиев перменганат,водата да е хладка.Пълни се до горе,а канелките и тапите ги потопете в една тенджера.Всичкото време за дезинфекция е 12-14 часа.
6 Източвате.
7 Изплаквате обилно и старателно.
8 Готови сте за пълнене.


Всичкото това го правя вече 15 години,не съм имал дъх в буре или развалено вино.Това според мен една стъпка от производството на качествен продукт.Другите са качествено грозде,създаване за добри условия на производството на вино,помещение и др.

Надявам се да бъда полезен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 15:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2013, 11:11
Мнения: 14
Местожителство: Благоевград
Благодаря колега, помогна и на мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима