Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Май 2018, 13:38 Дата и час: 28 Май 2018, 13:38

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Привет, бурната ферментация е към края си и се оглеждам вече в бурето. За миенето ясно със сода за бъчви.

Но за изплакването на самата сода колегите по нагоре споменават лимонена киселина , калиев перманганат.На опаковката на содата пише само изплакване с вода.

Трябва ли да се третира бурето след измиване със въпросната сода за бъчви?

Благодаря

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:59
Мнения: 8
По горе обяснявате за миене на бъчвите които ползвате за вино. Ако бъчвата се ползва за ракия съща ли е процедурата или има нещо специфично?

Аз имам бъчва която променя вкуса на ракията и се чудя как да я третирам. Предполагам че стана така защото е оставало по малко от ракията на дъното на бъчвата и като престои много време празна и се случва нещо....


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2016, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:59
Мнения: 8
Никой ли няма мнение по моят въпрос? :wallbash:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2016, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2016, 15:24
Мнения: 3
Местожителство: Пловдив
По този повод бих искал да попитам:
Тази година купих ново буре , закиснах го , след това го напълних до половината с вряла вода и го поотъркалях. Друго не съм слагал с мисълта че е ново и няма опасност. Сега е пълно с вино в период на тиха ферментация.
Дали съм сгрешил и ако да - какви мерки мога да взема?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 08:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 81
Можело единствено да стерилизираш средата преди да налееш виното,но предвид факта,че бурето е ново не би трябвало да окаже влияние на виното.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 72
Как почиствате петната от червено вино по външната страна на бурето? Когато се наложи ползвам разредена серниста киселина, но смърди, доста търкане и пак не изчезват напълно.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 12:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6900
Местожителство: София
Ще кажа нещо,от което на професионалистите ще им настръхнат косите-белина
Със много слаб р-р третирай оцапаните места...и измивай обилно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 15:59
Мнения: 41
Местожителство: София
Здравей

goshkata написа:
Как почиствате петната от червено вино по външната страна на бурето? Когато се наложи ползвам разредена серниста киселина, но смърди, доста търкане и пак не изчезват напълно.


Професионалистите чистят бъчвите от петна с кислородна вода - перхидрол. За предпочитане с по-висока концентрация. Сипваш на чиста гъбичка и само намазваш. Чудото става като изсъхне, а бурето изглежда като ново. Ръкавиците са силно препоръчителни. Няма миризма. Петна от вино по стените със същата технология.

Успех


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2016, 12:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 72
Кислородната вода свърши чудесна работа. :klatsch:

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2018, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 72
Бих искал да попитам как е по-правилно да се използва содата за бъчви?

1. На опаковките на тази, която се продава на нашия пазар, е написано че 500 гр. е достатъчно за 100 л. буре (т.е. 0.5%) и накисване за 2 - 3 часа. На други места съм срещал и концентрации от 1 до 5%, че и 10%. Не се споменава за неутрализиране с лимонена киселина.

2. В ръководствата на които попаднах в чужди сайтове препоръчват 1-3 г. на литър обем, т.е. 0.1 - 0.3% и накисване до 24 часа. После се неутрализира с лим. к-на.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2018, 17:29 
Online
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2017, 20:27
Мнения: 146
goshkata написа:
Бих искал да попитам как е по-правилно да се използва содата за бъчви?

1. На опаковките на тази, която се продава на нашия пазар, е написано че 500 гр. е достатъчно за 100 л. буре (т.е. 0.5%) и накисване за 2 - 3 часа. На други места съм срещал и концентрации от 1 до 5%, че и 10%. Не се споменава за неутрализиране с лимонена киселина.

2. В ръководствата на които попаднах в чужди сайтове препоръчват 1-3 г. на литър обем, т.е. 0.1 - 0.3% и накисване до 24 часа. После се неутрализира с лим. к-на.


Доколкото знам содата се дозира в зависимост от състоянието на бурето.За здрави и чисти бурета се използват 0.5% до 1% -ов горещ разтвор .Изплакват се 2-3 пъти със студена вода.

За съдове в които е държано вкиснато вино се използват по големи концентрации.За плесенясали съдове има и по драстични мерки.

_________________
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2018, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 72
Бих задал въпроса си така: За едно и също буре кое е по добре - разтвор с по-ниска концентрация за по-дълго време или обратното?

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2018, 20:51 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1224
Най - простия метод е:
1 кг. сода и 10 л. вода, вряща. Сипваш содата, наливаш водата,вкарваш вътре метър-два синджир,вързан за враната с тел,затапваш яко,търсиш 100-200 м. стръмна поляна, пускаш бурето да се изтъркаля 3-4 пъти и......готово.
Но няма да съм аз този, който ще ти връща бурето обратно горе. :megagrin:

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2018, 22:14 
Online
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2017, 20:27
Мнения: 146
goshkata написа:
Бих задал въпроса си така: За едно и също буре кое е по добре - разтвор с по-ниска концентрация за по-дълго време или обратното?


Да кажем така - количеството зависи от поставените цели,времето колкото повече толкова по добре,но повече от 24 часа няма смисъл.

_________________
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2018, 22:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6900
Местожителство: София
bobopeli написа:
.За плесенясали съдове има и по драстични мерки.

За такива съдове мярката е само една-камината.
Веско,стига с тези синджири,все едно чета "Под игото"))))))
Една пароструйка върши работа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима