Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Привет, бурната ферментация е към края си и се оглеждам вече в бурето. За миенето ясно със сода за бъчви.

Но за изплакването на самата сода колегите по нагоре споменават лимонена киселина , калиев перманганат.На опаковката на содата пише само изплакване с вода.

Трябва ли да се третира бурето след измиване със въпросната сода за бъчви?

Благодаря

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:59
Мнения: 8
По горе обяснявате за миене на бъчвите които ползвате за вино. Ако бъчвата се ползва за ракия съща ли е процедурата или има нещо специфично?

Аз имам бъчва която променя вкуса на ракията и се чудя как да я третирам. Предполагам че стана така защото е оставало по малко от ракията на дъното на бъчвата и като престои много време празна и се случва нещо....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2016, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:59
Мнения: 8
Никой ли няма мнение по моят въпрос? :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2016, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2016, 15:24
Мнения: 3
Местожителство: Пловдив
По този повод бих искал да попитам:
Тази година купих ново буре , закиснах го , след това го напълних до половината с вряла вода и го поотъркалях. Друго не съм слагал с мисълта че е ново и няма опасност. Сега е пълно с вино в период на тиха ферментация.
Дали съм сгрешил и ако да - какви мерки мога да взема?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 08:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 31
Можело единствено да стерилизираш средата преди да налееш виното,но предвид факта,че бурето е ново не би трябвало да окаже влияние на виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Как почиствате петната от червено вино по външната страна на бурето? Когато се наложи ползвам разредена серниста киселина, но смърди, доста търкане и пак не изчезват напълно.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 12:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ще кажа нещо,от което на професионалистите ще им настръхнат косите-белина
Със много слаб р-р третирай оцапаните места...и измивай обилно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 15:59
Мнения: 41
Местожителство: София
Здравей

goshkata написа:
Как почиствате петната от червено вино по външната страна на бурето? Когато се наложи ползвам разредена серниста киселина, но смърди, доста търкане и пак не изчезват напълно.


Професионалистите чистят бъчвите от петна с кислородна вода - перхидрол. За предпочитане с по-висока концентрация. Сипваш на чиста гъбичка и само намазваш. Чудото става като изсъхне, а бурето изглежда като ново. Ръкавиците са силно препоръчителни. Няма миризма. Петна от вино по стените със същата технология.

Успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2016, 12:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Кислородната вода свърши чудесна работа. :klatsch:

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима