Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: за червеното
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2008, 22:55 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
наздраве дружина
наближава време да вадим каци,бъчви,бурета или бидони и да се стягаме за новата реколта...
не съм правил червено вино макар че отглеждам доста каберне и тази година съм решил да се пробвам затова ще се надявам да получа вашите съвети.
интересува ме какви и колко дрожди да си купя,как да ги използвам,колко време да държя виното в джибрите и още много,много въпроси,но вие ще помагате ...а ние може и да почерпим,ако има с какво :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за червеното
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2008, 16:48 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ika написа:
наздраве дружина
наближава време да вадим каци,бъчви,бурета или бидони и да се стягаме за новата реколта...
не съм правил червено вино макар че отглеждам доста каберне и тази година съм решил да се пробвам затова ще се надявам да получа вашите съвети.
интересува ме какви и колко дрожди да си купя,как да ги използвам,колко време да държя виното в джибрите и още много,много въпроси,но вие ще помагате ...а ние може и да почерпим,ако има с какво :D

с риск да стана нахален ще продължа да питам и то най вече за дрождите колко и какъв вид да се поръчам за каберне за да се получи с добър аромат .
каква е цената доколкото разбирам за около 250 кг грозде ще ми трябват около 50гр. дали се продават такива разфасофки и колко струват.
не е за тази тема но дали си струва да се слага в материала за ракия/мискет/
ще се радвам,ако все пак някой даде малко инфо


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 16:39 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
декстроза монохидрат някой знаели колко струва и от къде може да се закупи


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: за червеното
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2008, 18:29 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
нека колеги ,които имат опит в правенето на червено вино да го споделят с нас.
ще ми бъдат в полза всички информации които се споделят,като опит или други материали.
интересуват ме дрождите,как се ползват от къде се купуват.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: ее
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2008, 14:50 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:D хора днес бях на лозето мискета ,ако господ го запазе след двадесетина дни ще докора вече 20,22 градуса,кабернето иска още 40 дни но е време да споделяте за винцето,че трябва да се приготвяме. никой нищо не казва задрождите,аз писах тук там,но никой почити нищо не казва да ми изпрати а тези,които отговориха минимума е 0.5 кг ,което струва към 50 лева . моля колеги да споделят как го правят червеното винце ,използват ли дрожди и от къде ги купуват а и модернатора може да пусне някой материалче :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2008, 21:26 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
http://www.wineforum-bg.net, еееее на ти, чети и млъкни, сайта на енолозите в България! Колеги, префърцунени технолози, гола вода са повечето, но има и истински "винари" сред тях, капацитети! Отсявай информацията, дано ти е от полза!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2008, 17:35 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
alambik написа:
http://www.wineforum-bg.net, еееее на ти, чети и млъкни, сайта на енолозите в България! Колеги, префърцунени технолози, гола вода са повечето, но има и истински "винари" сред тях, капацитети! Отсявай информацията, дано ти е от полза!

първо сайта нещо не работи....?? :D :D и второ що да млъкна бре ???? и трето в този сайт нема нииищоооо :D :D интересно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2008, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
значи хубаво вино става от хубаво грозде! това всеки го знае като чета ти си разполагаш с хубаво грозде остава само да го набереш и смачкаш.Никога не съм слагал дрожди и такива ти му работи.Остави ароматът,вкусът и цвета на самото грозде. Оставиго на 24,25 градуса и след 80 дни му се наслади изцяло! Избягвай гнили чепки и това си е. Годината била хубава,аз вчера се прибрах днес ще разгледам как е реколтата,но дочувам от брат ми че годината е супер :lol: та оше веднъж не се занимавай с дрожди и т.н. Ако искаш направи си едно малко бидонче като експеримент и ако се получи тая година и ако ти хареса резултата наложи си го в бъдещи процедури :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2008, 15:40 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
http://www.wineforum-bg.net ТОЗИ САЙТ ИМАХ ПРЕДВИД ,КОГАТО КАЗАХ,ЧЕ НЯМА НИШОО ИНТЕРЕСНО.
ЕЙ НЯКОЙ ДА НЕ СЕ ОБИДИ.
А ДА ВЯРНО Е,ЧЕ ХУБАВО ВИНО СТАВА ОТ ХУБАВО ГРОЗДЕ/ ТО Е КАКТО С ХУБАВА ЖЕНА АМА САМО ХУБОСТ НЕ СТИГА :D / НО НЕКА НЕ ПРЕНЕБРЕГВАМЕ ОПИТА ,МАЙСТОРЛЪКА И ТЕРТИПА НА ЧОВЕКА
ХА НАЗДРАВЕ


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2008, 16:16 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 16:44
Мнения: 6
Местожителство: Plovdiv
Добре сте се насочили към дрождите. Доза 20 гр за 100 кг каша(за червени вина) или 100 л мъст(за бели вина). От който и да си купите, на опаковките пише как се рехидратират дрождите или в магазина или фирмата ще ви обяснят.Поне с тези дрожди ще ви изферментира виното.
Аз съм голяма любителка на виното и използвам всички продукти за него(поне така си мисля).От как използвам дрожди, храни за тях, продукти за отлежаване и т.н. съм много доволна.Жалко че няма много конкурси за домашни вина.
От къде да си купите??? Има фирми, които ги предлагат. Ето ви например една от тях.Аз съм много доволна от качеството на продуктите им и от това, че имам възможност да си закупя по-малки разфасовки.
Фирмата се казва Содинал България, в град Пловдив
Ето ви и сайта.
http://sodinalbg.business.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2008, 00:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Ще ви пусна съобщенията си с Ika относно ЧЕРВЕНОТО ВИНО.Ще се радвам ,ако се включите всички в обсъждането.Хора сме - грешим.Може пък да научим нещо ново.

Изпратено след 1 минута 21 секунди:
От: ika Офлайн
До: naknak
Пуснато на: 04.10.08, 21:44
Заглавие: проблем Отговорете с цитат на съобщението
здравейте,прочетох няколко ваши мнения за виното ,което ми даде повод да се обърна към вас за съвет.
вчера смачках 230 кг каберне захарност 24 /не знам защо сложих и два килограма захар/ сулфатизирах го с 300 мл 6% серниста и след три часа го захраних и с дрожди. всичко уж е наред но няма признаци на ферментация или поне са много слаби.
според вас какво трябва да се прави от тук на татък

Изпратено след 53 секунди:
Проблема според мен е в сернистата киселина.Преди две години купих една уж 10 процентна.Сложих я ,и цяла седмица никакъв признак на ферментация.Като поизветря малко киселината,ферментацията тръгна.Оттогава спрях да слагам и нямам никакви проблеми.Къде ти е материала,да не е навън.Ако е навън може и от това да е,вечер става студено.
Ако е вътре (в мазе,топъл гараж) просто изчакай,всичко ще си дойде на мястото.
Ако ти се занимава,може да извадиш 2-3 кофи шира,да я затоплиш до 30-40 градуса (аз го правя с бързовар) и да я върнеш обратно.
Тая година си купих 180кг. мерло със захарност 20.Докарах го до 25 захарност,не слагах киселина,и още на другия ден пяната беше стигнала до ръба на бидона.

Изпратено след 37 секунди:
мерси за отговора.
на вън ми е материала,писна ми да го заливам с топла вода ,да го завивам,чудя се дали да не го засея отново с дрожди .., а бе направо голяма играчка тази година,то всичко фалшиво в тази държава Confused
дано да стане нещо ,че много грозде изхабих.

Изпратено след 41 секунди:
http://totalbg.com/wine/redwine.htm


Погледни този линк.Общо взето така си правя и аз виното.На мен не ми харесва идеята ти да го вадиш от джибрите преди да е ферментирало напълно.Така си правят някои хора самоток.Но тогава ферментацията се забавя и може би чак на нова година ще имаш вино.А за тази серниста киселина дето ще я слагаш пак съм абсолютно против.Сулфитирането доколкото знам се прави за да се изтрепят некултивираните дрожди,за да може след това да го засееш със само един вид култивирани.Ти така ще му спреш ферментацията.Серниста киселина не се слага при започнала ферментация.
Аз съм много резервиран по отношение стареенето на виното в дървени съдове.Моето го правя в бидон и като стане готово (обикновенно до 25 дни),си го прехвърлям направо в пластмасови бутилки,от1л. ,2л.,че даже и в 10л.
Хубаво е да стои в буре,но не съм толкова богат да си купя ново,а на бащами са от преди 20-30г. и са наслоени с толкова миризми ,че могат да развалят и най- доброто вино.
Пил съм и вино след нова година което са ми го вадили направо от джибрите,но става малко тръпчиво иначе е хубаво.
Моя съвет е: остави го в джибрите да преври и после го пълни в бутилки.
Щом ти е на студено може да отнеме и повече време (30-40 дни).Проверявай вкуса на виното и долу на канелката,и горе на повърхността.
Това дето си го пишем стана цяла тема за форума.Трябваше да го постнем там,щяха и други хора да се включат в обсъждането.Може ли да копирам твоите и моите съобщения,като нова тема във форума?Ако не си съгласен-няма.

Изпратено след 1 минута 4 секунди:
здравей,разбира се че може този форум е за да си помагаме,затова,че ако можем да сме полезни на някой окей... Голям смях
според мен дългото стоени на виното в джибрите не го прави по добро,но съществува риск когато му се отнеме хранителната среда /мъста/ ферментацията да спре.
затова аз ще го вадя на петият максимум на шестият ден и когато ферментацията е протичала нормално / два до три процента захарност на ден/ виното ще е на пет шест процента захарност и за около месец трябва да протече и тихата ферментация,която да даде вече по завършен вкус .
сулфатизирам след преключване на тихата ферментация и задължително след десетина дни откалявам виното.
а бе живот и здраве към 15 декемвли трябва да е готово.
каквото и да правим и природата трябва да е с нас първо гроздето да е добро второ декемврийски студ да го избистри .
между другото аз имам започната тема за червеното..

Изпратено след 4 минути 47 секунди:
Аз мойто вече го пия.Тази вечер даже се наложи да товарим кръсника в таксито,щото прекали с младото вино.Да ви кажа май колкото по-малко внимание му обръщаме,толкова по-хубаво става (нали си е нашето) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2008, 11:18 
Offline

Регистриран на: 01 Ное 2008, 17:05
Мнения: 5
Местожителство: София
Аз как си правя червеното вино.
1)мачкане на гроздето
2)отделяне на чепките
3)сулфитиране с 5% серниста киселина 100мл за 100литра материал.
След това всеки ден по 4-5 пъти обливам шапката с течност. Между 8 и 10-тия ден отделям течността от джибрата. Това е периода за протичане на тихата ферментация /около 2 седмици/. След това започва ЯМКФ /ябълчно-млечна кисела ферментация/, която по спомени продължава 2-3 седмици.
След това откалявам виното в съдове /по избор/ за стареене.
Когато времето застуди го изкарвам навън 7-10дни /за сваляне на тартаратната утайка и избистряне на виното. След това откалявам виното и сулфитирам със 5%-на серниста киселина до 50мл/за литър.
След това пия вино


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за червеното
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2009, 20:32 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
въпросът ми е за филтрирането при домашни условия на червеното вино. риска от прекалено излагане на въздух при тази манипулация не я ли прави малко излишна. ако все пак се филтрира как препоръчвате да става това.
искам също да попитам при отделяне на виното от джибрите,грешно ли е да се филтрира през марля,това може ли да затормози ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за червеното
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2009, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
и сулфитирам със 5%-на серниста киселина до 50мл/за литър.

tehnologa нещо се е объркал със дименсиите 1милилитър е една хилядна от литъра .Ако сулфитираш с 50мл на литър ще се получи нещо неприятно.Предполагам че тия 50мл са за 100L вино.
Както се казва нищо лично но е добре да изясним това най вече заради другите който четат.
:prost: :sauf: :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за червеното
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2009, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ika написа:
въпросът ми е за филтрирането при домашни условия на червеното вино. риска от прекалено излагане на въздух при тази манипулация не я ли прави малко излишна. ако все пак се филтрира как препоръчвате да става това.
искам също да попитам при отделяне на виното от джибрите,грешно ли е да се филтрира през марля,това може ли да затормози ферментацията.

Няма смисъл,трябва да си вземеш годишният си отпуск докато трае процедурата.Както казваш излагането на въздух я прави излишна да не кажа вредна(съпоставена с времето).Аз лично не филтрирам,след източването изчаквам няколко часа и декантирам(все едно съм филтрирал).
Тазгодишното се очертава ммммм.........трепач! :) :) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: teodor_first и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима