Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2013, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Ето какво ми подариха. :)
http://imageshack.us/a/img441/2995/dsc09154.jpg
http://imageshack.us/a/img11/5306/dsc09157pi.jpg

Влизат точно 6 литрови бутилки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2013, 07:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Много хубава чанта, ама защо е празна!? :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2013, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Утре мисля да бутилирам едно бяло вино, което досега стои запечатано на воден клапан. М/у другото, ето едни тапи-времянки, удобни ако остане отворена недоизпита бутилка (долу вдясно)
Прикачени файлове:
IMG_0757.JPG

Появи ми се проблем и имам питане. От известно време в помещението намирисва на мухъл. В същото помещение на стелажи държа и бутилираното вино. Ракията и тя там отлежава в бурета. Не е дълбоко мазе и в жегата достигаше 26-28 Ц и се колебаеше. Виното придобиваше лек газиран вкус (коментирано е в др. теми). Но мухъл нямаше. Тази година завъртях студена вода от сондаж и температурата закова на 17-18 Ц. Много добре се отрази на виното, няма газировка. Днес токнах от кранчето малко вино за проба. За малко да хвана гората - парцали и мъток. Добре, че се сетих. Взех една спринцовка и промих кранчето със серниста, излязоха още парцали, след това продухах с вода. Следващата проба вече си беше ОК, напълно бистро и с прекрасен аромат. Явно вътре в канелката се е завъдил мухъл. Като разгледах по-щателно, открих малки щамчета мухъл дори и по гладка неръждаема повърхност. По буретата и по корковите тапи все още няма. Влажността е над 80%. Знам, че при висока влажност е по-малък ангелския данък и даже нарочно я повишават. Ама как се борят с мухъла :? Чудех се за принудителна вентилация, ама като влезе по-топъл въздух, като се охлади, пак ще се вдигне влажността. Някакъв изсушител ли? Или мухълът е нормално явление в хладните изби :?
п.п. Междувременно попрочетох за плесените и мухъла. Интересно, че в първите резултати излизат статии от сайта на ХигроОптима, спонсор на Ракията... Май трябва да взимам спешни мерки...И все пак, как решават проблема професионалните изби? Ще бъда благодарен за мнения.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2013, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Бай Танасе,с тази влажност направо дърпаш дявола за опашката :D При мен е в рамките на 50-60 през цялата година.с това http://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=267557011 ще я намалиш,но бактерията все ще е там някъде в летаргия и в момента в който се повиши влажноста,пак ще имаш мухъл


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2013, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Мерси адаш! Имам такъв изсушител - с регулиране и поддържане на зададената влажност, примерно 55%. Вътре има съд за събиране на конденза. Освен веднага да го включвам, също и да дезинфекцирам помещението. Дори и да останат спори, под 60% влажност не би трябвало да се развият. Май е писано ангелите да си вземат тяхното :) :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2013, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
:2thumbs: тези тапи времянки...не виждам добре,с тази дръжка въздуха ли изтегляш...щот при нас са по различни http://www.acemart.com/prod7313.html?cm ... MgodEzcARQ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2013, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Тези са италиански, просто с дръжката увеличаваш диаметъра и така уплътнява. И тук май вече се намират с вакуум, по-добре си е. При мен става въпрос за кратко време - жената ако изпие 1-2 чаши, щото не пие ракия, има време за окисление само от аперитива до вечерята :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 08:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Бъдещ проект :) http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 5ff066.jpg и как да пиеш ракия там,не че не може :D интересни идеи тук http://www.houzz.com/photos/products/wo ... -rack/p/48


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 13:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Счупи ми се една 25 литрова дамаджана :x и съм решил да си купувам нова, но 54 л. Въпросът обаче е, каква да бъде. :? Продават втора употреба, без плетиво (такива са и моите), както и нови с плетиво. Глозга ми по-ниската цена на втората употреба, но пък ме притеснява да не се счупят - може да са чукнати някъде и да се прояви чак като се напълнят, или пък да са "презрели". От друга страна, новите са с плетиво и не знам дали ще се вижда вътре, като дойде час да се мият.
Какво ще ме посъветвате?

П.П. За бурета и неръждаеми съдове нямам интерес. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 15:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Аз пък в сайта на златната бъчва видях торби за Баг-ин-бокс, но не ми стана ясно в домашни условия как може да се напълнят. Гледах няколко клипа в които ги надуваха за здравина тез торби през клапанчето и се чудя дали мога и аз с нещо подобно на спринцовка да се справя, но пък трябва да побира 1-2 литра поне...
Някой знае ли в домашни условия как да се напълни торба за баг ин бокс?
Ще съм благодарен....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 23:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ами много лесно...
Крана не е монтиран-просто е фиксиран ...той се маха ,а от там се налива питието,след това се щраква и не може да излезе повече от мястото си.
Проблема на тези Баг-ин-бокс е ,че нямат кутии в които да се сложат-в Златната бъчва имат някакви останали количества ,които ги предлагат без кутия...а така е просто един плик пълен с течност...тъпа работа...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2013, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Жив и здрав да си, баш това ми трябва - вадя от бурето, сипвам вътре и плика го зафичвам в хладилника. Хич не ми трябва да го нося на някъде - искам си чашка - сипвам си, останалото без достъп на кислород...Супер!!!! Сега изпразвам един траминер на Хан крум и го напъвам шибания плик..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 06:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Буре НЕ предназначено за отлежаване на ракия,предназначено за украса... Един колега(той си знае)беше споменал това :)ето процеса http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 8fc670.jpg. http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... bc2afe.jpg http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 741789.jpg А точно тук,искам някой да ме убеди,че това буре е обгорено,щот на мен ми изглежда,че не е,а е платено за средно печено...http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 2b2de6.jpgТук вече от едно буре,имам две. http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 04b238.jpg http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... /741640E9-
1A85-4D25-BE4A-7F7202B04EC6-1379-000001CF19780938_zps35c2e270.jpg. http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 8083de.jpg и никой майстор дане ми краде идеята,щото съм я патентовал


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
ilu6a написа:
ами много лесно...
Крана не е монтиран-просто е фиксиран ...той се маха ,а от там се налива питието,след това се щраква и не може да излезе повече от мястото си.
Проблема на тези Баг-ин-бокс е ,че нямат кутии в които да се сложат-в Златната бъчва имат някакви останали количества ,които ги предлагат без кутия...а така е просто един плик пълен с течност...тъпа работа...


Ей тук има кутии, купувам от този магазин понякога, макар, че доставката излиза малко скъпо..
http://www.hobby-garden.gr/home.php?cat=296


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 23:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
kalin72 благодаря за линка.
Наско направо е препечено бурето...то вярно че след обгаряне ги почистват...ама това ...Как не ги е срам просто не знам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима