Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
а стига с тоя спам бе брат - малко удивителни и от мен !!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 10:34 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Да взема думата и Аз за малко;
Монаха Пиер Периньон ''Дом Периньон'', негова е тайна в така наречената втора ферментация на виното, която се случва в бутилката. (Най-вероятно първото шампанско се е появило случайно, именно при непредвидена втора ферментация на обикновено вино.) Тя се постига с помощта на захар и мая, добавени към вече ферментирало веднъж вино. През 17 и 18 век обаче не можели да уцелят пропорциите, въглеродниятдиоксид във виното ставал прекалено много, налягането се увеличавало и вместо тапата просто да хвръкне, направо се пръскала цялата бутилка.Въпреки че според много хора той за пръв път прави шампанско, това не е така. Все пак обаче през целия си живот той усъвършенства процеса и явно се е справил добре, щом една от най-скъпите марки шампанско днес носи неговото име.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
А бе пичове, човекът нито се е засилил да взима хляба на"Дом Периньон" ,нито споменава думата шампанско.Просто иска ,като си сипе винце в чашата ,то да прави цън - цън. Преди бая години,олиото се продаваше в стъклени бутилки,които бяха издути в горната си част .Те имаха две предимства за целта-издържаха на налягане,и се затваряха с бирена капачка.Та в тях сипвахме виното и добавяхме 2-3 зрънца ориз.Дори и без ориз ,ако не е напълно ферментирало виното ,се получаваше търсения ефект( за някои дефект).Много,е важен момента на отваряне.Взима се тенджера ,по голяма ако имате,бутилката без резки движения се измива с студена вода,поставя се вътре и капачката
се отваря чевръсто и напълно.Ако я отворите донякъде,всичко става на бербат :wallbash: . Неприятното при този начин на газиране,е че ако има утайки, те се размесват,и ако чакате повторно утаяване ще избяга и цън -цън.Смятам ,че с пластмасовите бирени бутилки ще стане,ама скоростта на отваряне,не може да е същата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 14:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Има сериозна разлика между газираните вина и шампанизираните ...
А това което става с този ориз просто не е нито едно от двете.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Махаме ориза! Давай нататък...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
ilu6a написа:
Има сериозна разлика между газираните вина и шампанизираните ...
А това което става с този ориз просто не е нито едно от двете.
Какво става с ориза, ако не е газировка? Стъклените от олио се затварят с бирени капачки и не се въртят, но бутилките течат..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 20:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Шампанизацията е процес който все още няма изчерпателно научно обяснение.Същноста на процеса се свежда до разтваряне на въглеродния диоксид,получен в резултат на разлагането на захарите от дрождите при вторичната ферментацияв затворен съд.
Газът се намира в микроскопични ядра плуващи в течната фаза които формират емулсионна среда.За разлика от газираните вина(тези с внесен СО2 отвън),при шампанизираните вина част от СО2 е хим. свързан с молекули на виното в квазисъединения и тази част има значително по-стабилно състояние,като трябва да се има предвид че в затворената система свързаната форма на СО2 не оказва влияние върху налягането...
Ти сега кажи HighlanderЕ какво е това с ориза-гЪзироВка?
Защото сатуриране или шампанизиране не е.Ама преди това малко се информирай...
Аз съм привърженик на идеята ,че доста от нещата във винопроизводството могат да се прилагат в домашни условия...но тук прсто не ми е ясно как може да се направи ремюаж,дегоржаж,добавяне на експедиционен ликьор(пък и направата на самия ликьор)...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2012, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
каза че не е нито едно от двете ilu6a, процесите на шампанизиране виждам си ги зачекнал обстойно
въпроса ми беше конкретно, ако това с ориза не е нито едно от двете, какво е тогава?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2012, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Газирано вино? Никакъв проблем!
Това е уредът, който ти е необходим.
Прикачени файлове:
sifon_CO2_min.jpg


Проблемът е, че вече няма къде да се зареждат бомбичките с CO2
Шампанското е друга ракия :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2012, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Еее, и аз си пазя един сифон, ама вече никой не пълни патрончетата. Като дете много обичах да изсмуквам въздуха от празните патрончета, оставаше странно усещане за малинов аромат в устата. А патрончетата след напълване с СО2 се запечатваха с олово, но тогава никой не говореше за неговата токсичност. Ееех времена...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
То си има вече нов модел с по-големи бутилчици за газ.

Аз откакто си купих това на линка все се каня да си газирам вино и все отлагам. Направо отивам още сега.

http://www.imetec.it/website/index.php/ ... roduct/273


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Не става. Разпеняви се и излезе от бутилката. Омазах здраво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2012, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
патрончета за сифоните се продават в "карфур" в мола на цариградско шосе цена около 10.50лв за 10 патрончета :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 11:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ето как може да се постигне естествено газиране...макар тук да се говори за задържане върху утайката...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
За бяло ли става въпрос в клипа!?
В БГ май 90% така си правят и червените,но с малка разлика,че не отлежава до пролетта,а дотогава се изпива :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JG3, stinger, Пан и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима