Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Проблем с виното
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2012, 01:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 19:15
Мнения: 4
Здравейте!Всяка година правим виното по един и същ начин, смиламе гроздето в кадос на самотек изцеждаме сокът и го наливаме в буретата, добавяме захар за да стане 21-22, и нищо повече. Превира си и става перфектно вино. Тази година обаче виното ми се струва че още не е превряло добре, беше се избистрило отгоре по едно време, после пак се размъти, не зная на какво се дължи. След като наточа за кратък период от време потъмнява. Та каква ми е болката, как мога да реша проблема дрожди ли трябва да сложа серниста киселина ли по колко и как, до сега не съм слагал, моля помогнете жал ми е за винцето. гроздето от което е правено е черен Нохан или черна Липа. Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2012, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А температурата как е, остатъчна захарност има ли ?
То вече късно де, ама за догодина защо не пробваш да сулфитираш първо, после да засееш с културни дрожди и да не се надяваш на случайността, а просто да си поддържаш температура и да знаеш че всичко ще се разгради ?
Сега вече сернистата киселина няма какво да даде, а ако все още ферментира може и да влоши нещата - ще замирише на запъртъци (сероводород).
Виж ако все още има някакво показание на захаромера да постоплиш виното и то да си довърши ферментацията, ако ли е някаква болест (размътването и т.н.) - друг да каже каква е и какво се прави.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2012, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 19:15
Мнения: 4
Виното е в мазата там цяла година е около 13-17 градуса, още нещо на вкус виното е много добро като наточа, но със смяната на цвета променя и вкуса си. Това се случва с виното , което направихме първо.Имаме две лозя и вторият гроздобер беше след седмица, второто вино няма нищо общо с първото, държи си и цвета и вкуса, на едно и също място са в един и същи кадос са мляни с една и съща машинка, нямам идея защо така става.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2012, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Спомням си че имаше някъде тука тема в която се описваше симптома на вино което се размътва на стайна температура. Трябва да я потърсим.
А разликата е ясна - едното грозде е брано една седмица преди другото, все нещо различно има в условията - дъжд, слънце, температура, кой знай.

ето:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=804&p=7974&hilit=%D0%BC%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%BE#p7974

Най-добре се свържи с автора на поста - Илюша, мисля че той ще те консултира най-добре.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2012, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 19:15
Мнения: 4
Чувал съм за добавяне на коняк за стабилизация, и за белтъци вчера четох, или това са али-бали? Според мен не е стабилизирано виното и за това. Аз го преточих веднъж утайката изхвърлих сега са в бидони вината едното беше направило бяла пелена отгоре , но изчезна ,а другото няма чисто си е.Ако го преточа върху дъбова дъска или има опасност всичкото да потъмнее?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2012, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не го претакай или разбърквай. Набави по най-бързият начин серен двуокис и серни ленти, или казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2012, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Както вече сме използвали този термин - "нетипичен фал" :)
Колеги, замръзна ми виното !
Аз в стремежа си да го доизбистря чрез студ го изнесох на терасата (последната туба 30 л.) и надявайки се да не е по-студено от -10 гр. го оставих така няколко дена.
Да, ама не - както казваше Петко Бочаров, станало е през едната нощ -15 или -20 знам ли, та онзи ден гледам отгоре плува ледоход, а надолу станало на разбит лед. Внесох го вътре, снощи го преточих , имаше доста утайка. На вкус не се е променило, на цвят е по-бистро естествено, но ме притеснява дали ще става изобщо за бутилиране или да си го изпивам и да не се занимавам с бутилки. Айде да кажем че преди бутилирането ще сложа малко серен двуокис, ама знам ли ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2012, 10:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
няма проблем каквото и да избереш да го направиш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима