Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2012, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
victoryvt написа:
Ами първо ще трябва да изгониш сероводорода - едно претакане след като е поизстинало и се е поутаило.
После почистваш утайката, връщаш обратно, слагаш бентонита, като се утаи пак претакаш и чак тогава ще мислиш за бутилиране.
Преди самото бутилиране може малко серниста к-на, след като виното е добило вид и вкус на нормално вино.
Виж с търсачката ир форума за "премахване миризма на сероводород" или нещо подобно.
Има много писано - медна фуния, меден медник , дъска - забравил съм вече.


Виното стана върха! Сложих бидоните в единстар хладилник мраз и го назверих на студено, даже махнах и капака за камерата. Стана 4 градуса вътре. Бидона стоя 3 дни вътре (повече не ми се чакаше), и дрожди и активатор всичко падна на дъното. Днес го претаках изхвърлих мътилката и сега си разбърках бентонит около 10-15 грама за 25-30 литра бяло вино. Значи на сайта пише да го бъркам във вода хубаво и да чакам 24 часа да набъбне. Разбърках, то стана сиво на цвят и рядко като боза и взе да се втърдява. Някой може ли да сподели, така ли трябва да бъде, как да процедирам.. после с вино ли да разредя малко отначало преди да го смеся утре в цялото? Какво ще рече да стане вискозен разтвора?

мм иначе мириса на яйца или сероводорода, при претакването днес голяма част изчезна.. Още се усеща сега, но много малко и си мисля, че на следващото претакване след бентонита, съвсем ще изчезне. Прави ми впечатление, че след като го сложих в хладилника да стегне и съъъсееем леко се газира виното, стана едно такова тръпчиво, баш като вино :D
Изобщо, за такъв като мен който не разбира, направо си има вкус на бяло вино от магазина, дори по хубаво, ароматно и съм много доволен. Дори успях да се напия заради пустия му мерак с половин литър :saufen: :megagrin:
Предполагам, ще има лека скрита ферментация. Трябваше да го изкарам от хладилника и го сложих в една "салма" дето е хладно там около 15-20 гр.

На финала съм... :zauf2: :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2012, 00:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Яну 2012, 13:22
Мнения: 4
За мен тази година беше трудна за виното. В деня когато го залагах (началото на октомври) беше 25 градуса топло. Само след ден и половина-два падна температурата на 14-15 градуса. Шок за винцето. Ние, няколко човека правим вино в помещение с контролирана температура, но за беля (на четвъртия ден) се прецака и помпата на котела и виното настина. Два дена докато оправим нещата и вдигнем температурата. Отгоре на всичко сложихме дрождите, но доставката на активатора закъсня с още три дена. Претаках често за да засиля ферментацията, но нещата вървяха трудно. Предишни години на деветия до десетия ден приключваше бурната ферментация на температура над 22 градуса в помещението и вадех перфектно вино. Тука да вметна: последните два дена, когато захарността е под 5% е хубаво да се загрее помещението над 25 градуса - тогава винцето става с разкошен и фин вкус и аромат.

Но да се върна на тазгодишното - пеняви се, бавно "ври", остана около 1% захарност и ми сладнеше. Сладникаво вино - отврат. Разболях се от яд. Аз по принцип вадя хубаво вино. Вместо за 8-10 дена, превря за 28 дена. Провал. Междувременно допълнително още два пъти внасях дрожди. Това спаси винцето.
Източих го в 19 литрови туби (от минерална вода). Взе да се газира. Махнах капачките и покрих с тензух гърлата на тубите за около 10 дена, като във всяка туба сипах по 1,5 л. от старото вино (добре, че старото куче си пази качествена закваска). Така още месец. За коледа виното още леко сладнеше. После постепенно се оправи и пак стана перфектно. Много му се притеснявах. И така, докато го лекувах си пийвахме с притеснение и го оправихме окончателно - свърши :megagrin: . Аз залагам всяка година 500 кг грозде.
Жените около мен страшно го харесваха сладникаво и газирано. Горещо ме молеха да не го закачам и "оправям". Аз и затова не прилагах крути мерки, а се стремях по най-нежния начин да го поправя. Получи се. На двама от приятелите им се вкисна. Не ме слушаха. Хептен го изтърваха.

Много познати ми се оплакаха за проблеми при виното есента. На брат'чеда в Пловдив му паднаха джибрите още първата десетдневка и ми проплака "Казвай какво да правя" - дрожди и температура батюв. Така го оправихме. И той си го изпи :D
Но пък ракийката ми стана перфектна. Джибровица ама дрънка. То и тя издрънча вече, ама съм си скътал 6 л. Аз никога не варя ракия от грозде. Винаги първо вземам божествения елексир - винцето.

Айде батюв, наздраве с остатъците от последната реколта. Тази есен да е по-благодатна. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
колеги, утре ми предстои бране и направа на виното.. Отдавна не съм влизал тук и сега пак се поразчетох за правилните стъпки. Имам няколко въпроса и като цяло да напиша както смятам да правя, пък вие кажете ако бъркам или не. Ще пиша в старата тема да не отварям нова.

Значи сортовете грозде на лозето са шевка, хамбурски, димят, афъз, памит и още някакво тъмно в малки количества което не му знам сорта (лаик съм). Решил съм тази година да не го меша всичкото и да си го разделя на бяло и червено.

1. Хамбурски и шевка добра комбинация ли са? Добре ли се получава ако към тях добавя мерло? Памита не е точно бяло, то става ли към червеното или да го правя бяло?
На двора асмата има малки количества унгарка? На вкус ми харесва каква е миризлива.. ама с другите сортове за вино :?

2. Димят, Афъз и памит на едно място? :?

Значи за червеното: бера в чувалите - ронкам - меля - бъркам с дрелката - сулфитирам - слагам бутилки с лед - чакам 2, 3 часа - откалявам/претаквам и посявам дрожди? Правилен ли е този ред? За така наречената мацерация, колко време е нужно да го изстудявам със бутилки (нямам възможност за друг метод) преди да го загрея пак и да сложа дрожди?

За бялото: ронкам - меля - бъркам с дрелката - - точа шарата - сулфитирам и слагам бутилки с лед да го изстудя - чакам 24 часа - откалявам / претаквам - посявам дрожди и чакам. Правилно?

3. Има ли проблем да използвам дрождите за трудна ферментация (ФЦД от винарко.ком) които по рано взех да оправя старото вино? Имам и активатори 3 вида.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Мацерацията е да сулфитираш и да изстудиш колкото може до 8 гр. и после държиш някак така колкото може. То повече от ден няма да може.
Само ще се стопли, или малко ще му помогнеш, но стане ли 18 гр. посяваш. Те после ще го стоплят самите дрожди.
За бялото нямам опит, но знам че това е начина - писан е от АЗ виж му темата. Бистрене с бентонит за бяло преди посяването също се прилага.

Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
victory, мерси за бързият отговор.

Значи, все пак е правилен този ред и стъпки на прецедиране. За бентонит знам, че се слага.. но може да се пробвам с танин също. Бентонита за най накрая.
Какво би препоръчал за комбинация от този тип сортове? То, че ще стане вино, ще стане, но ти би трябвало да си по запознат от мен за това, какво с какво се предпочита.

Колко процента захарност е желателно да докарам ако е ниска? Всяка година вадя около 600кг джибри, от които изпивам около 100 вино, другото за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Сори, не съм спец по виното. Питай други - Илюша, Фланкер, "Къде е батко" ... , началствата ...
:megagrin:
Абе, къде е батко ?
Наздраве на Петьо Малцов !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JG3, stinger, Пан и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима