Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2012, 23:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Темата я отварям във връзка с една идея зя ползване на кегове от кола които се затварят херметично...

Въглекисела мацерация
Въглекиселата мацерация или метод Божоле е възникнала в началото на 30-тена миналия век...свързана с името на Фланзи.
Разработването на метода е провокирано от сорта Гаме...в някои области на Франция е доста хладно и не успява да узрее добре,поради тади причина произведеното вино е с високи киселини най вече ябълчна.Тези вина са доста нехармонични и с висока свежест(нещо не така типично за червените вина)
Метода на въглекиселата мацерация решева този проблем като освен ,че омекотява вкуса но и промена аромата на виното.
Същоста на метода се състои в провеждане на вътрешно-клетъчна ензимна ферментация на захарите и киселините ...а казано просто(много))) е провеждане на ферментация на гроздето без да се мачка в затворен съд с мрежа в долния край така ,че отделената мъст да не контактува с гроздето...
След ката се напълни съда с грозде(включително и чепките понякога) се създава вътре атмосфера от СО2-като може да се ползва отделящия се от друг ферментационен съд(за това ей тук според мен няма нужда от бутилки СО2)
Ферментацията се провежда под СО2 налягане-ама колко като амосфери сега не мога да намеря...
Ферментацията протича 20-30 дни,тъй като протича в зърната след това време те се пресоват ,като това пресово вино или мъст са ценна част която след това се купажира със самотока...и така най-грубо казано се оформа т.нар Божоле...
Има метод и полувъглекисела мацерация...там нещата не протичат под налягане и гроздето се отделя от чепките без да се мачка се изпраща за ферментация.
Та идеятя ми за кантите е ,че те се затварят херметично,неръждавейка са и могат да се ползват за един такъв процес-естествено ще трябва да се регулира налягането което се съдава от ферментацията-имат си и клапан...
Та така.
Много грубо описан процеса но тук има хора които могат да конкретизират свирепо нещата ..
.И последно нещо -този процес обикновено се провежда в много големи съдове...но няма лошо да се пробва с направата на 10-литра "Божоле" с "технология" близка до истинската))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
За класическата мацерация чрез СО2 се дозира СО2 до надналягане 0.2-0.3атм. Съдът е перфектно изолиран, по някакъв начин трябва да се вкара топлинен носител , за да се загрее до 35-39 градуса. Задържа се 10-12 денонощия, за това време се разграждат 2-3 % от захарите, което допълнително насища с СО2, това налягане пука зърната. След това се посява с дрожди.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 22:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Моят лаишки опит с направа Божеле...
Сорт Гъмза набран 17 септ....захарност 21 киселинност тъй като беше 15тина килограма въобще не се сетих да премеря...
Внимателно оронкано така ,че зърната да останат цели и възможно по-малко наранени.
Постевени в кег от Кока кола..на 17 .9.2012
До днес само леко изпускане на СО2 през винтила...голяма налягане... :megagrin:
Днес 11.11.12 отворих съда и ....учудване !!!!!!На пръв поглед зърната си бяха така като ги бях поставил...че и с близък цвят...:
Прикачени файлове:
IMG_0679.JPG

Прикачени файлове:
IMG_0680.JPG

После видях че плуват в течност...:
Прикачени файлове:
IMG_0681.JPG

Ще видим вкус лек ...от Гъмзата си идва един аромат на индрише , мушкато ,който не можеш да пропуснеш...алкохол ...малко ми се струва, но захари няма ,киселинност РН3,4..
Заминава във фризера на -7градуса не повече...за 2 дена...
Следва...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
А така, от пролетта чакам да и дойде времето на темата. Ще очаквам и развитието и.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима