Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 09:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2012, 11:27 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Здравейте всички,
много хубаво вино тази година,ще се запомни.
Да ви споделя малък проблем от собствен опит.Затворих 100 бутилки преди около седмица и сега като отварям някоя виното ми има газиран вкус и трябва да го оставям отворено 1-2 часа да се оправи.Към момента на затварянето всичко беше на ред?! Дайте насока от какво би могло да се появи CO2 ферментацията протече успешно,престоя в буре до сега...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2012, 18:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Може да си прекалил със сулфитирането..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2012, 19:40 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
1гр.на литър преди началото на ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2012, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Аз лично бих направил така,ще отворя 5-6 бутилки,ще претакам виното и ако е ок,ще направя и останалите....доста работа е,но пък успеха ще е заслужен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2012, 22:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
хммм, а сулфитирал ли си непосредствено преди бутилирането?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2012, 23:31 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
В следствие на по-високите температури и поемането на въздух при бутилирането:
1. Има останали захари и дрожди - почнала е лека ферментация, защото виното се е сгряло.
2. Друга миклофора е почнала да работи и отделя СО2-чистота на бутилките или друго оборудване


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 09:37 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Направих следното:сложих една бутилка в хладилника за един ден и след като я отворих всичко беше наред,така,че решавам всички бутилки в София ги свалям в мазето-около 15градуса и това е,обаче остава проблема с последния барик, който стои запечатан/след последно доливане 26март/в гаража на вилата,където лятото може да стане топло.Дали да не бутилирам и него,ама ми се искаше поне 1г.да отлежи /2ро зареждане на този барик/за да видя какво,ще се получи,ама не ми се иска да го изпусна230л?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 14:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ами сулфитирай виното и няма да го изпуснеш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 14:47 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Защо да го сулфитирам при положение,че виното е здраво-24ч.на стайна температура не променя вкуса си иначе от много серниста може да боли глава или да мирише на сяра,не знам по-добре да го бутилирам или да го преместя на по-хладно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Газиран вкус
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 17:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Защо?
Ами за да го запазиш здраво.
Има определени концентрации за сулфитиране на вино подготвяно за бутилиране.
При бутилиране се сулфитира.
Това за главата са дрънканици...тъй като серния диоксид е силно летлив и малка част остава свързан във виното...
За сулфитирането е написано доста из форума та просто потърси...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима