Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Май 2012, 15:45 
Offline

Регистриран на: 16 Авг 2008, 18:50
Мнения: 14
Купих калиев метабисулфит, но от описанието не ми стана ясно колко се слага или казано по друг начин: на един грам 6-процентова серниста киселина колко грама метабисулфит отговарят?

Върти ми се из главата нещо като "на един грам серниста, отговарят 2 грама метабисулфит", ама аз да си питам :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2012, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Грешно ти се върти из главата. В инструкциите ясно пише - на 100кг смляно грозде без чепки се дозира 12гр метабисулфит.
Сернистата се дозира приблизително милилитър/литър за начално сулфитиране

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2012, 16:14 
Offline

Регистриран на: 16 Авг 2008, 18:50
Мнения: 14
Благодаря за отговора.
За начално сулфитиране със серниста на етикета пишат и по 2 мл на литър, затова се обърках.

А за стабилизиране на виното, по това време, препоръчват серниста 1 мл/литър, значи ако искам да ползвам метабисулфит да слагам 1,2 гр/литър?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2012, 16:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
10 пъти по-малко...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2012, 16:45 
Offline

Регистриран на: 16 Авг 2008, 18:50
Мнения: 14
Ииии, много елеменарна грешка в сметките съм направил :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2012, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Важното е , че грешката я направи сега, а не след като сулфитираш. Работи с малките дози.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Добре , казвате 12 гр КМБС на 100 л мъст. На опаковката обаче пише 25-30гр на 100л мъст, значи една опаковка от 50 гр дават за 200 л мъст ? Моля обяснете защо има такова разминаване? Възможно ли е КМБС да е разреден наполвина и за това да дават два пъти по-големи дози?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Май 2012, 23:55
Мнения: 22
Местожителство: враца
Здравейте на всички, аз също имам един въпрос за КМБС чел съм ,че не се ползва за бели вина,че оставало лош дъх, така ли е? Досега не съм правил бяло вино а за червеното не съм ползвал серниста киселина никога.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
caribi написа:
Добре , казвате 12 гр КМБС на 100 л мъст. На опаковката обаче пише 25-30гр на 100л мъст, значи една опаковка от 50 гр дават за 200 л мъст ? Моля обяснете защо има такова разминаване? Възможно ли е КМБС да е разреден наполвина и за това да дават два пъти по-големи дози?

Баси, това е някаква гигантска доза. Аз съм сулфитирал с 8 грама на 100 кг и може да се каже че не съм имал проблем. Сулфитирането зависи много и от състоянието на гроздето, ако е здраво не е нужна голяма доза, ако има развалени зърна или е тръгнало да се разваля е нужна по-голяма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Питам защо на указанията дават два пъти по-големи дози?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Защото са го объркали, лично аз нямам друго обяснение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Може и да не е объркано.Дозите за сулфитиране са различни за бяло и червено вино. За здраво и загнило грозде. Даже се влияе и от температурата на околната среда. Дозата от 20-30 гр КМБС е за сулфитиране на 100л мъст за бяло вино. Която примерно при загнило грозде и високи температури скача до 40-50гр КМБС на 100л. Така че за нормални дози могат да се приемат: за червено вино и здраво грозде 10-12 гр КМБС; за бяло 20-30 гр КМБС; за готово вино примерно 10-12гр КМБС

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Преди малко ходих до агроаптеката да питам управителя пак за дозата, и неговия отговор беше следния
- 18 гр КМБС отделя 10гр SО 2
- при студено и здраво грозде се прилага 7,5-8 гр SО 2 - 100л. мъст
- при топло и здраво грозде 8-15 гр SО 2 - 100л. мъст
- при топло и загнило грозде - 15-30 гр SО 2 - 100л. мъст
колко КМБС съответно се изчислява

"така че пакетче от 50 гр КМБС се прилага за 200 л мъст, , така както си пише на етикета на пакетчето" беше авторитетния отговор :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 17:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
1гр. КМБС= (приблизително) 0.5гр SO2

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Е да , долу горе колкото ми казва и управителя , по твоите сметки 18 гр КМБС -отделя 9 гр SO 2, по неговите 10 гр


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, mariand4 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима