Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Юни 2017, 10:08 Дата и час: 23 Юни 2017, 10:08

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 117
Не знам, на мен тези дози ми се струват прекалено високи. Имайте предвид, че сулфитирането има връзка и с киселинността - колкото е по-голяма, толкова по-млако SO2 е нужен. Аз се ръководих от тази таблица, можете да видите че дозите са доста по-ниски. 1 паунд е около 0,45 кг.
Pounds Sulfite
of Fruit (grams)
100 3
200 6
300 9
400 11
500 14
600 17
700 20
800 23
900 26
1000 29
1500 43
2000 58
Table 5. Recommended
initial sulfite additions.

Не съм се интересувал много от бяло вино. Защо там дозата е по-голяма, заради полифенол оксидазата ли? Ако е това, може би по-добрия вариант е ползването на VR Supra отколкото КМБС.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 335
Моля дайте точна доза КМБС за бяло вино :?: . На мене също ми се струва ,че горецитираните от мен дози са големи защото снощи като правих сметки излезе следното:
100мл серниста киселина 6% - би следвало да отделя 6 гр серен двуокис
тези 6 гр серен двуокис се отделят от 10,8 гр КМБС , или както пише в горните постове Аз от 12 гр КМБС , така ли е? :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Съвсем точно.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 335
Така , а дозата за бяло вино здраво и температури като днешните?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 753
Местожителство: около Пловдив
15-20gr КМБС на 100л мъст. А пък на който му се струва много, да сулфитира с колкото иска.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 19:52 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
[quote="caribi"]Преди малко ходих до агроаптеката да питам управителя пак за дозата, и неговия отговор беше следния
- 18 гр КМБС отделя 10гр SО 2
- при студено и здраво грозде се прилага 7,5-8 гр SО 2 - 100л. мъст
- при топло и здраво грозде 8-15 гр SО 2 - 100л. мъст
- при топло и загнило грозде - 15-30 гр SО 2 - 100л. мъст
колко КМБС съответно се изчислява

Мисля , че това са правилните дози.

Само трябва да се внимава - 100 кг. грозде съдържа към 60-65-70 л. мъст


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 293
Местожителство: София
Здравейте,
Тази година купих 400кг. мерло и след като го смлях, разпределих в 4 бидона по 100л. Сулфатирах с 12гр. КМБС на бидон, но в единия бидон по грешка поставих двойна доза-24гр.
Притесних се, че няма да се получи нищо с това грозде, но след 3 часа засях дрожди за трудна ферментация и въпреки двойната доза КМБС ферментацията тръгна еднасво с другите три и до този момент не намирам съществена разлика м/у двойната доза и нормалните. В момента 6 ден от засяването на дрождите захарноста е 5-6% при първоначална 24%. Може би само в първите 2-3 дни се усещаше една по-силна миризма на SO2.
Мисля утре да отделя джибрите и се надявам всичко да продължи нормално.
Успех на всички :prost2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 653
Местожителство: Пловдив
Влиянието на серния диоксид под каквато и форма да е носителя е временно! Концентрацията на свободен серен диоксид намалява с времето и условията. Не случайно готовите вина периодично се досулфитират когато и с колкото трябва. Кога и колко трябва, се установява с лабораторен анализ или много добър усет.
Тъй като в домашни условия обикновено и двете липсват в известна степен, по-добре е да не се прекалява с дозите.
Няма нищо странно, че въпреки високата доза ферментацията е започнала, просто дрождите са били достатъчно устойчиви, а и свободния серен с времето е намалял под тяхната поносимост.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 335
Orel написа:
Здравейте,
Тази година купих 400кг. мерло и след като го смлях, разпределих в 4 бидона по 100л. Сулфатирах с 12гр. КМБС на бидон, но в единия бидон по грешка поставих двойна доза-24гр.
Притесних се, че няма да се получи нищо с това грозде, но след 3 часа засях дрожди за трудна ферментация и въпреки двойната доза КМБС ферментацията тръгна еднасво с другите три и до този момент не намирам съществена разлика м/у двойната доза и нормалните. В момента 6 ден от засяването на дрождите захарноста е 5-6% при първоначална 24%. Може би само в първите 2-3 дни се усещаше една по-силна миризма на SO2.
Мисля утре да отделя джибрите и се надявам всичко да продължи нормално.
Успех на всички :prost2:


То и аз така направих, ама дозата която приложих е 20гр КМБС на 100л мъст, но ферментацията върви след посявката на дрожди. Само в едно бидонче с 45л мъст съм сложил повечко и трети ден почти няма ферментация.


Върнете се в началото
  
 
 [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ilu6a, vtv и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима