Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2012, 22:54
Мнения: 6
Здравейте, реших да си правя малко вино от ябълки. Намерих доста рецепти и реших да изпълня едната. Набрах си ~10kg диви ябълки, изчистих загнилото и семките. В рецептата пишеше 200г захар на 1кг ябълкова каша. Така и сложих, не пишеше нищо за вода, но на мен ми се стори гъста кашата за това добавих и 500мл вода. Сега след 3-4 дни прецедих кашата и мерих захарност ми показа над 28. Как да процедирам от тук нататък? Ако изцедя малко лимонов сок от лимони истински мога ли да коригирам? Или да разредя с малко вода?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
roki написа:
Здравейте, реших да си правя малко вино от ябълки. Намерих доста рецепти и реших да изпълня едната. Набрах си ~10kg диви ябълки, изчистих загнилото и семките. В рецептата пишеше 200г захар на 1кг ябълкова каша. Така и сложих, не пишеше нищо за вода, но на мен ми се стори гъста кашата за това добавих и 500мл вода. Сега след 3-4 дни прецедих кашата и мерих захарност ми показа над 28. Как да процедирам от тук нататък? Ако изцедя малко лимонов сок от лимони истински мога ли да коригирам? Или да разредя с малко вода?


10 кг ябълки ако са с 13% захарност са 1.3 кг. плодова захар , + 2кг. добавена захар = 3.3 кг. захар общо.
След добавянето и на 0.5 л. вода имаш общо каша 12.5 кг.
Началната ти захарност е била :
3.3/12.5=0.264 или 26.4 %
Което е доста.
Ако ти е врен захаромера - значи може и да са били с по-голяма захарност ябълките - 15% , но малко ме съмнява.
Чудно ми е само защо не са започнали сами да ферментират ?
При тази висока захарност ще трябва май да им се помогне с някакви дрожди.
Можело и малко вода да се добави - до 24% да падне захарността.
Освен това аз малко се съмнявам че си мерил точно в тази гъста каша :)
Нямат ли признаци на ферментация вече ?
Но дори и да имат - с дивите дрожди няма да се довърши до край ферментацията при тези захарности.
Май ще е добре да долееш вода и вече ако си мераклия : дрожди винени, активатор и бъркане.
Или поне само бъркане, докато тръгне добра ферментация.
За лимонена киселина забрави. Тя само ще влоши средата за дрождите, независимо какви са те. И накрая ще даде кисел вкус на виното.
Даже останах с впечатление че очакваш добавянето на лимонена киселина да намали захарността :) което изобщо не е вярно.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2012, 22:54
Мнения: 6
Ферментацията беше почнала с кашата вътре, в момента има съвсем леки балончета. Захарта я мерих като ги изцедих. Ще опитам с дрожди и ще пиша резултатата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2012, 22:54
Мнения: 6
Може ли да се предозира с дрожди и какво се случва след това? :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 09:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ти каза че ферментацията е била започнала , което обезмисля ползването на културни дрожди, понеже дивите вече са се развили. (Развитието на едни микроорганизми подтиска развитието на други)
Ако сложиш прекалено много дрожди после ще се усеща малко вкус на мая.
Принципно за вино е прието преди още да е тръгнала някаква ферментация да се сулфитира с цел избиване на всякакви дрожди и бактерии, след което (мин. 2 часа по-късно) се внасят културните дрожди и само те започват да ферментират.
Какво ще стане сега в твоя случай не мога да кажа, но да видим ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2012, 22:54
Мнения: 6
Сложих му воден клапан и си бълбука. На колко време е добре да меря захарност? :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2012, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ми като спре да бълбука :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2012, 22:54
Мнения: 6
Имам 2 вида захаромер, единия комбиниран другия обикновен захаромер на светлина. На кой да вярвам единия показва 8-10% другия близо 0?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Какво значи "обикновен на светлина" , да не би да имаш рефрактомер ?
Онова което наричаш комбиниран да не би да е т.н. виномер - нещо с две скали - едната е за захарност, а на другата са нанесени предполагаеми проценти алкохол. Там нещата са малко сложни по отношение на алкохола, но захарността е вярна.
Простия захаромер има една скала - като малките по размер захаромери не отчитат малки стойности , големите на размер имат стойности и до 0.
Снимай си уредите и ще видим какво имаш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 00:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2012, 22:54
Мнения: 6
Ами единия е комбиниран руски Виномер пише на кутийката. Другия на светлина некомбиниран. http://srvimg15.prodavalnik.com/images_ ... 85x461.jpg
http://spektar-m.com/resources/images/p ... 230202.jpg
Имах и спиртомер ама го отхапах без да искам.. :D Тия топченца дали са отровни??


Едит: Този захаромер на светлина потъва целия, а виномера седи на около 6-8 ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 09:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Тия ареометри са....купи си нещо по-висок клас или рефрактометър и няма да имаш тия терзания...
http://vinarko.com/magazin/%D0%B8%D0%B7 ... 1%8A%D1%80

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 09:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Оффф, чак сега загрях - "Светлина" ще да е някаква фирма.
:lachtot:
Баси , затова има кавички ! Ползвай ги.
Иначе излиза че захаромерът се използва на светлина - т.е. има нужда от светлина за да показва.
Както и да е ...
Вторият е верен, аз имам такъв , имам и голям какъвто ти препоръча Илюша. Показват и двата еднакво за разтвори около 15-20%
Оня виномер е направен да мери вино което е започнало да ферментира от 24-26% и затова има обратна скала за алкохол. Тя е вярна само на теория и то ако си започнал ферментацията точно от тези проценти захарност. Виж ако имаш някакво упътване за какви проценти става дума.
Ползвай онзи другия дето е само захаромер, а ако искаш точност и прецизност си купи голям.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 17:57 
Offline

Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:03
Мнения: 2
Здравейте, а ще може ли някой да обясни малко по подробно за направата на ябълковото вино. Или ако е писано вече в форума ако може линк. Ако спазвам на колегата рецептата 10кг. ябълки, 0,5л. вода, аз мисля че е добре да се сложи около 1.5кг. захар .Ама след това какви са процедурите като обикновено вино ли се действа добавя ли се нещо като дрожди , други работи , кога се вади . Ей такива дребни нещица за да не стане джибри за ракия накрая дето е много малко за казана.Благодаря предварително за напътствията и отговорите на въпросите ми.
п. с. Да се има в предвид че не съм правил такова вино до сега.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
victoryvt тези "светлина " бат шарков ги внася и аз си взех такъв :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима