Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 21:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 125 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз все си мисля, че най-добре е около 3 дена след дъжда да се бере. Демек да е имало поне 3 дена слънчеви след дъжда, но това си е мое предположение, защото и двата пъти когато правих вино така се случи, а останах доволен от резултата.

Относно дрождите, аз лично не бих ползвал отворени пакети, както и да са съхранявани. Не са пък чак толкова скъпи...

п.п. Наскохондата, стискай ми палци. Появи се някакъв половин пиксел светлина в тунела...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2012, 11:48
Мнения: 3
На борсата в Дружба вътре няма винен сорт грозде защото шефовете на борсата са забранили.Всички търговци са навън но там вече е полицията.Цените са 1,10лв за мерло и каберне и почти няма друг сорт.Закопаха и тази борса но пак ще си направим вино и няма да пием буклуците на винпром за15лв


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 10:10 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
http://btvnews.bg/video/news/grozde-v-bidoni.html

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 04:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Илиян Илиев™ написа:
Аз все си мисля, че най-добре е около 3 дена след дъжда да се бере. Демек да е имало поне 3 дена слънчеви след дъжда, но това си е мое предположение, защото и двата пъти когато правих вино така се случи, а останах доволен от резултата.

Относно дрождите, аз лично не бих ползвал отворени пакети, както и да са съхранявани. Не са пък чак толкова скъпи...

п.п. Наскохондата, стискай ми палци. Появи се някакъв половин пиксел светлина в тунела...

Стискаме,кво шъ праим... :megagrin: то май само ти,аз и Илюша все още чакаме..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 08:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Naskohondata1 написа:
Стискаме,кво шъ праим... :megagrin: то май само ти,аз и Илюша все още чакаме..

И аз, и аз. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
И аз чакам, обаче след този дъжд май ще сбъркам.
Лошото е че нямам свободни бидони. Но пък ще имам супер сливова, ако не ми мине котка път.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
200 кг мерло пристигна снощи. Ако някой се интересува за колко време сам човек ронка, смила, сулфитира, охлажда и т.н. такова количество грозде - точно 3 часа и половина.
Гроздето е от района на яз.Жребчево , захарност 22.5% (а бяха казали че ще е 24 - ама търговска му работа) , нямаше загнили чепки, съвсем малко сухи, доста листа и в един от чувалите миришеше на вкисващо, но останалите бяха добре.
Направи ми впечатление че чепките са много здрави , зелени и голям зор видях с ронкането.
Очевидно не му беше сега времето за бране. Миналата година го браха там в първите дни на октомври. Явно и сега е било за тогава, но са избързали.
Интересното е че ръцете ми са черни а сока беше чисто бяло-бежово, никаква червена нотка. Което пак ме навежда на мисълта че не е дозряло добре.
Сега върви мацерацията, сутринта добавих и ензима Lafase Fruit 5 гр.за 180л. мъст.
Довечера ще започна да стоплям и утре сутринта посявам с дрожди Zymaflore RX60.
Чудя се за малко захар до 24%, но май няма да се реша.

Забравих - цена 80 ст. с транспорта и чувалите. Макар че там искали по 50 ст. на чувал ако нямаш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Същата работа направих и аз, 100кг мерло и 100кг каберне, но при мен гроздето беше със супер качество и захарност 25 и не мисля да му понижавам захарността... Сулфатирах и сега изчаквам 2 часа и 30 - 3 часа и му слагам и аз Lafase Fruit 5 гр.за 180л. мъст. Тази година съм взел за тази мъст дрожди:
Zymaflore FX10
/Технологични характеристики
Запазват сортовата специфичност и тероар
Висока степен на продуциране на полизахариди омекотяващи танините
Спомагат за маскиране на зеления характер на виното от недозряло грозде
Температурен диапазон за ферментация 20 - 35°С
Ниска степен на продуциране на H2S
Добра устойчивост към алкохола - до 16 об.% алкохол
Ниска необходимост от азотни вещества
Бърза кинетика на ферментацията/

, сториха ми се по добри от Zymaflore RX60:

/Технологични характеристики
Много голямо продуциране на аромати – пресни стафиди и плодове
Температурен диапазон за ферментация 20 - 30°С
Ниска степен на продуциране на H2S
Добра устойчивост към алкохола - до 16,5 об.% алкохол
Средна необходимост от азотни храни
Бърза кинетика на ферментацията/

След 2 месеца ще дегустираме, до тогава ще карам на Старопрамен и има останали 9 бутилки от ланското мерло :prost:

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 14:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Търся бял винен сорт ,търся...ама нъцки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 14:54 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
еее търсиш ,като ти казвам ела да вземеш от мен ти далеч било .. :) :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ika написа:
еее търсиш ,като ти казвам ела да вземеш от мен ти далеч било .. :) :D

Еее Ика, ако на теб ти е по-близо София, от колкото на Илюша Ямбол, докарай и аз ще взема! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 15:23 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ааа свърши тя ,ако бяхте казали по рано :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Днес купих мерло пак от района на язовир Жребчево. Източно от Гурково първия масив. Според търговеца 23 градуса, според мен почти 21 :explode: .Добре че евмолпията от асмата ми даде 24 да не слагам захар.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Пиксела светлинка се оказа слънце след тунела. Понеделник е денят Х, ако не се скапе времето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:27
Мнения: 31
Колеги да знаете има ли промяна в цената на Мерлото в Люлин?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 125 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod, lhristov, vesko11 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима