Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Ще споделиш ли какъв метод точно използва за мацерацията ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
borisgp написа:
Ще споделиш ли какъв метод точно използва за мацерацията ?

Метода ,който използвам е неприложим в домашни условия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 22:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Naskohondata1 написа:
borisgp написа:
Какво се случва тука тази тема ми е много интересна :) Относно това че три дни е било в мацерация значи ли, че си го отделил 3 дни след като си го смачкал или е седяло три дни смачкано без да му позволяваш да почне ферментация?

3 дни е седяло смачкано,преди да почне ферментация....иначе нещата вървят добре,бурната мина под контрол за 5-7 дни,посяти бактерии за ЯМКФ+Dynastart,сега на тиха ферментация и така..ще чакаме. П.с Към Господата опитали Карменера?Само Илиян каза,че му е харесало,а другите :megagrin: Вчера го дегустираха,действително някакви горски плодове на фона на пушек.... :)

Абе ей...какво дегустирате бре?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Карменера тестват някои :D то твоето и на Фланкер ще вкисне докато дойде до вас....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 15:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Naskohondata1 написа:
Карменера тестват някои :D то твоето и на Фланкер ще вкисне докато дойде до вас....

Айде сега, това ли намери за оправдание :megagrin: Шегувам се ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Година по късно е време за бутилиране,след престой във френска бъчва...може би ще го задържа още 6 месеца.Бистреене със студ до -10 и лееко филтриране,да не му взема душата(плътността) :) Трябва си още някоя и друга година за да се разкрият ароматите....
...но пак ще бия виното на Борис,то гроздето си е расово :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Когато кажеш тогава, имай предвид, че сега беше момента да удариш защото след 6 месеца ..... ще съм по-напред :)

Я кажи след 12 месеца в чисто ново буре не го ли усещаш претоварено с дъб има ли някакъв плод осезаем?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 07:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Не,не е претоварено...аромата е на ванила,карамел,а вкуса си е на грозде,според мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2014, 06:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Прехвърлих кабернето в стъклени дамаджани..малко късно,натежа доста на аромата от бурето..Илия спомена още януари ,че трябва да се маха от бурето..
Доста парфюмирано ми изглеждаше..ама много..после реших да го реставрирам :) имам сира от Чили,та така-75% каберне 25% сира :megagrin: направо в целта,мисля и малко карменер??
Приемам идеи от всички,нали сме едно семейство,Илия отделно с голяма питанка?
Ако го бистря с бентонит,ще стане ли плоско?
след като го прехвърлих в дамаджани,и го оставих нощно време навън(около -12 гр целзий)това ще помогне ли без да се бистри с бентонит.филтриране хич не си и помислям,освен ако,някой не ме обори


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2014, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Аз досега се въздържах да пиша в тази тема, но повод сега да го направя е факта, че опитах тези две вина на Наско. И останах зашеметен. За тези от Вас, които не сте видели какво написах по повода, правя копи-пейст на поста си от 5 февруари:

"Наско... Наско е профи, безспорно. И той ако има идеал за "перфектното" вино, то за мен лично той, по-скоро вината му се превръщат в идеала за мен.
Ще видите защо.
Та Наско по едно време изкара едни манечки шишенца на масата и като дойде време поналяхме има няма по 10-тина грама. И обяснява той - СИРА. Аз съм си записал, гледам сега, "лила". Това за цвят. Не знам какво съм видял там на границата м/у стъклото и виното, но така съм преценил тогава. И сега, тръгвам да душа аз, но понеже виното малко (какви ти 70-80 мл.), викам си "ще топна нос повече и ще смръкна по-дълбоко". И... ей богу... удари ме не в носа, във врата направо. Не знам Илия дали забеляза, но отметнах глава, казвайки инстинктивно "земя... коренища... пръст" Никакъв тон, нюанс. Направо пръст. И направо те хваща за врата, бие те три пъти от земята и те оставя проснат на пода. И тогава ми се допуши. Не го и опитах първия път. Аз да ви кажа, вината на Наско повече си ги душках, не защото бяха малко като количество, а защото бяха със страхотен нос. Беше ми жал да излея тази течност в устата си. Във вкуса тютюн, да. Определено много аристократично вино. Евала. Но чакайте да видите Американското кабарне - "Безценното " на Наско.
За цвят не знам - по-скоро нищо не съм си записал. Може би характерно рубин. Бистрота - ами не е филтрирано. В тая посока си говорихме. трябва някой от вас, с помпите да пробва някой чалъм.
Та на нос това вино... е не е вино. Един алкохол напред, един аромат на сладост, ванилия. И алкохол. Коняк, бе хора! Просто го усещаш. (Не знам при каква температура пробвахме точно това вино, но май беше по-топло, отколкото трябваше. А термометъра ми беше в колата. Ама, нейсе.)
На вкус - сладост няма, въпреки алкохола, но съм си записал - ванилия, канела, ШОКОЛАД... ПУРА. Да, пурата си идва инстинктивно. Няма как. Дори да не си пушач, никога да не си опитвал пура, това вино ще те научи на вкуса на пурата. Ама истинската. Правена ръчно от девойка някъде в Куба. По класическа технология. Но, айде, няма да се размечтавам и да разводнявам, като започна сега да обяснявам, какво бих Аз направил, след като изпия бутилка от това ВИНО.
Невероятно, невероятно. "Безценното" отвсякъде оправдава очакванията. И ако кажете: от гроздето е! Или пък: от бурето е! Е НЕ е само от това. Требе си и чалъм. Още нещо си требе. За съжаление, Наско беше седнал далеч от мен и не можахме да поговорим по-по-обстойно. А и времето просто не стигна. Казах ви вече - 5 часа минаха на един дъх. Неусетно.
Но нищо. Поне съм спокоен, че познавам човека, който прави такива вина. Това в никакъв случай не може да е случаен човек. Или пък лош човек. За да направиш такова вино, трябва да си добър Човек.
Наско, жив и здрав, човече! Ти и голямата ти фамилия. Да пиете тези вина със кеф, за здраве и по хубави поводи. Само.
Господ здраве да ти дава и наздраве!"

Аз така усетих тогава тези вина. И все още имам ярък спомен за това.
И да попитам сега Наско: Защо искаш да смесваш тези две вина? Какво точно целиш? Та всяко едно от тях е строго индивидуално. И да разбирам ли, че вече си пробвал като към 750 мл. от кабарнето си добавил 250 мл. сира? Сигурно си пробвал, иначе нямаше да го напишеш.
А за бентонита, обработката със студ и филтруването, аз акъл няма да давам. Само ще следя темата. И само ще кажа мнението си - критичен съм към бистротата на нашите вина. Харесва ми, като погледна през чашата да виждам искрене, прозрачна бистрота, звезди да виждам. Ако ме разбирате какво искам да кажа.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2014, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Пробвах,и ми хареса....сирата има различен и много интересен вкус и аромат,то всяка сира е различна.харесва ми и защото намалям аромата на бурето и не само затова...двата сорта като че ли си пасват много добре.Времето ще покаже,нали и в бутилка живота продължава. :) ще оставя една част не купажирана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2014, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Много се учудих аз като ми отговори малко по-рано съвсем уверено, че виното не се претоварва от чисто новата френска бъчва. Аз тази година подходих много предпазливо към дъбовите аромати и съм много доволен, е разбира се има и неща, от които не съм доволен но.......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2014, 02:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
borisgp написа:
Много се учудих аз като ми отговори малко по-рано съвсем уверено, че виното не се претоварва от чисто новата френска бъчва. Аз тази година подходих много предпазливо към дъбовите аромати и съм много доволен, е разбира се има и неща, от които не съм доволен но.......

Писал съм на 3 декември :) оттогава минаха 3 месеца...доста време да стане обрат в нещата.Купаж със сира,става точно по мой вкус,предполагам ще се хареса на мнозина.



П.п Илия на срещата,спомена,че е време да се отдели от бурето,но се разминах с времето
Лъчо нищо не каза,че натежава :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2014, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
О, за тежести и гири хич и не съм си помислал да говоря.
Само споменах, че ми се струва, че при по-висока температура го пробвахме. За безценното твърдо темп. от 18°С. Никога повече. Но не и по-малко.
Любопитно ми е, дали някой друг, освен ти, Наско и съпругата ти евентуално е опитвал този купаж? Някой местен технолог от долината? Някой профи?
Щом ти харесва - действай. И за бутилката си прав. След година, две, три дори ще имаш завършен продукт. Именно това време би трябвало да даде заобленост на тялото, да подобри е без това добрата структура. А че ще бъде изключително персонално това вино спор няма. То от сега двете вина са такова. Предтавям си как се допълват двата аромата...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: shubarkov, upili, Мартин85 и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима