Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 07:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 00:11 
Offline

Регистриран на: 21 Май 2008, 18:41
Мнения: 9
Висока захарност на мъста за вино,гроздето е мерло а захарноста е около 25 .Налага ли се корекция и как става тава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 00:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
tanase написа:
Висока захарност на мъста за вино,гроздето е мерло а захарноста е около 25 .Налага ли се корекция и как става тава.

Дрожди ще се слагат ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 00:21 
Offline

Регистриран на: 21 Май 2008, 18:41
Мнения: 9
Naskohondata1 написа:
tanase написа:
Висока захарност на мъста за вино,гроздето е мерло а захарноста е около 25 .Налага ли се корекция и как става тава.

Дрожди ще се слагат ли?


Да утре


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 00:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Вземи такива,с висок алкохолен толеранс 14-16% и няма нужда да разреждаш.Ако все пак искаш да разредиш,то това става с друго грозде със нисък процент захарност или с дейонизирана вода...аз бих предпочел второто


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 00:49 
Offline

Регистриран на: 21 Май 2008, 18:41
Мнения: 9
Naskohondata1 написа:
Вземи такива,с висок алкохолен толеранс 14-16% и няма нужда да разреждаш.Ако все пак искаш да разредиш,то това става с друго грозде със нисък процент захарност или с дейонизирана вода...аз бих предпочел второто


Благодаря,адаш и още едно последно питане,колко вода ще ми трябва за 100лт. при 25% захарност,благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 01:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Съветвам те,да слагаш литър,мериш,и така,пак доливаш,разбъркваш и мериш...водата и мъстта трябва да са с темп 20 гр за да няма отклонение в измерването...иначе за да стане 20% захарност,ще ти трябват 3.2 л вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 08:15 
Offline

Регистриран на: 21 Май 2008, 18:41
Мнения: 9
Naskohondata1 написа:
Съветвам те,да слагаш литър,мериш,и така,пак доливаш,разбъркваш и мериш...водата и мъстта трябва да са с темп 20 гр за да няма отклонение в измерването...иначе за да стане 20% захарност,ще ти трябват 3.2 л вода.


Благодаря за изчерпателният отговор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
Naskohondata1 написа:
Съветвам те,да слагаш литър,мериш,и така,пак доливаш,разбъркваш и мериш...водата и мъстта трябва да са с темп 20 гр за да няма отклонение в измерването...иначе за да стане 20% захарност,ще ти трябват 3.2 л вода.

Сигурен ли си колега? Kaква е формулата по която смяташ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
100л. шира с 25% захарност има плътност 1.106 , т.е. тежи 110.6кг.
25% от 110.6 са 27.65 кг. плодова захар и почти 83л. вода.
Ако добавим Х л. вода и искаме да стане 20% захарността се получава уравнението:
27.65/(Х+110.6)=0.2
като го решим за Х се получава 27.65/0.2 - 110.6 = Х
или Х=27.65 л. вода (точно колкото е захарта :) - случайност)

Понеже 20% е малко за вино - нека го сметнем за намаляване от 25 на 23 :
27.65/0.23 -110.6 = 9.62 л. вода

Но най-верния начин си остава опитния - наливаш бъркаш и мериш.

За да стане 24% трябва 4.6л. - аз бих си го оставил на 24.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 17:14 
Offline

Регистриран на: 16 Авг 2008, 18:50
Мнения: 14
Не разваляйте виното с вода, че господ ще ви накаже ;) .

Сега сериозно: Ако са ти хубави дрождите, не слагай нищо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 08:12 
Offline

Регистриран на: 21 Май 2008, 18:41
Мнения: 9
mitko414 написа:
Не разваляйте виното с вода, че господ ще ви накаже ;) .

Сега сериозно: Ако са ти хубави дрождите, не слагай нищо.


Вчера сложих дрожди и активатор за дрожди,днес 16.09.12г.сутринта ври та се къса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Проблемът ще се появи в края на ферментацията когато от високата захарност се получи и висок алкохол. Ще трябва да следиш падането до 0 на захарността.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2012, 14:23 
Offline

Регистриран на: 29 Сеп 2012, 12:45
Мнения: 1
tanase написа:
mitko414 написа:
Не разваляйте виното с вода, че господ ще ви накаже ;) .

Сега сериозно: Ако са ти хубави дрождите, не слагай нищо.


Вчера сложих дрожди и активатор за дрожди,днес 16.09.12г.сутринта ври та се къса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2012, 16:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Вчера сложих кабарне от с. Мътеница, да Хисар. Плътността днес като я меря е 1,115 при температура 19-20 С. Според табличките по дебелите книги това отговаря на 27% захарност. А това от своя страна означава висок алкохолен градус на виното, което за този вид вино, не е моята мечта. Питах по-долу, но резултат нямаше, защо се използва дейонизирана вода за разреждане на мъстта. При ракията разбирам, но тук нещо не ми е ясно, какво и е на обикновената. Нямам възможност да разреждам с друго по-слабо захарно грозде, та приемам вякакви съвети. Не се притеснявам толкова от разграждането на захарта, защото мисля, че съм добре подготвен от към дрожди и активатори, но не искам много силно алкохолно вино. Ако някой има съвети, приемам с благодарност.
А и още нещо. Чел съм, че при презряло грозде има опасност от ниска киселинност, но нямам условия да я премеря. Има ли как да разбера по друг метод дали има нужда от повишаване на киселинността при тази висока захарност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2012, 19:22 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Любчо, няма как да имаш грозде с 27 захари и да не получиш високоалкохолно вино и то без да разреждаш с вода. Какви дрожди си подбрал ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata, marinero_bg и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима