Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Съжалявам, че чак сега отговарям, но писах в другата тема за високата захарност. Мисля, че нямам проблем с мерките и теглилките :megagrin: , просто съм новобранец и много чета, което не винаги е полезно, трябва и да се действа :prost:
Все пак се надявам, че с упоритство се постига желания успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 14:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Здравейте, нов съм тук и за да не отварям друга тема искам да се консултирам в темата на колегата:

30 литра шира от мерло с 25 захарност. С малко вода вътре свалена на 23.5. Сложени и дрожди. Вече 5-ти ден не започва да ври. Температура в помещениетп 19-20 градуса. Има ли някакъв шанс? :)

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Не


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
hgeorgiev написа:
Здравейте, нов съм тук и за да не отварям друга тема искам да се консултирам в темата на колегата:

30 литра шира от мерло с 25 захарност. С малко вода вътре свалена на 23.5. Сложени и дрожди. Вече 5-ти ден не започва да ври. Температура в помещениетп 19-20 градуса. Има ли някакъв шанс? :)


Пробвай да преместиш ширата в по-голям съд и да го топлиш отвътре с топли шишета вода-пластмасови (без етикети) или по-добре стъклени,вързани с нещо,за да можеш да ги вадиш и сменяш водата.
И защо е само шира без люспи!?
Дрождите как ги "сложи"?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
kitaen: дрождите ги сложих в топла вода 35-40 градуса (така пише на шишенцето) и една лъжица захар (това ми каза приятел) след 15-тина минути "шупнаха" и ги добавих. Само шира е, защото в този край на България (Варна, Бургас) така се прави :) Преди няколко години, жена от Горна Оряховица ми обесняваше как правят вино при тях (как ври с чепки, и зърна в кадуса направо. Доста време ми трябваше да проумея какво ми говори). При мен стоеше в туба на която от капачката която съм пробил излиза маркуче което е потопено в бурканче с вода, което по детските спомени на дядо ми трябва да започне да бълбука когато почне да ври ширата. Одеве отворих капачката на тубата и като погледанах вътре, определено ми се струва че виното си ври, макар и съвсем тихичко. Защо не "бълбука" в бурканчето - нямам идея. Може и да е изпускало от някъде което ме съмнява. Както и да е, някакъв процес върви. Дали ще имам вино, или оцет, ще споделя след няколко дни :)
Това ми е първия лаишки опит за правене на вино в домашни условия, затова и количеството е толкова (30-тина литра).
А как да разбера, че процеса е свършил?

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Като се замисля тези 30л няма нужда чак отвътре да ги топлиш.Просто го завий с повече одеала и най-добре да разбереш дали тече някакво разграждане на захарта като следиш със захаромера всеки ден дали се променя нивото.Не е зле да сложиш и храна/активатор за дрождите,за да не замирише на непрани чорапи.Сигурно без люспи,бурната не е чак толкова бурна,трябва да се разпени поне.Предполагам,че не си и сулфитирал,но вече е късно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Не съм сулфитирал. Четох за това но дядо ми и баща ми никога не са слагали сулфити, само серниста киселина след като приключи процеса на ферментация. Следващия път ще сложа. "Храна" за дрождите какво е? :)
П.С след кратко четене, явно е нещо което се продава в агроаптеките...не знам дали няма да е късно понеделник вече...

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Във Варна има на Колхозен пазар в агроаптеките "Активатор на ферментация"-Амониев сулфат,амониев фосфат,тиамин (Vit B1),дрождени обвивки.Слага се когато си активирал културни дрожди...миналата година шарата ми беше замирисала на :furz: Спазвай дозировката,да не го ръгнеш цялото пакетче.Предполагам,че си сложил от дрождите на Ванков,то във Варна други не продават,монополист тоя Ванков :D ...малко са му бавни обаче гъбите...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Аз всъщност съм в Бургас, дядо ми беше в Варненско :) Ами дрождите бяха в едно малко пластмасово шишенце, за 100 литра. Гледал съм да сложа колкото за 30 литра. И сега не е късно да сложа активатора така ли?

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
hgeorgiev написа:
И сега не е късно да сложа активатора така ли?

Мисля,че не е късно,но ако искаш изчакай,ако замирише лошо тогава сложи...по принцип добре е да се сложи 50% от дозата при започнала ферментация,а при тебе май не е съвсем започнала...останалите 50% при изчерпване на 2/3 от захарността или други съветват при замирисване,за да не се повиши киселинността...и аз не знам кое е по-правилно.На едното вино тази година му сложих само в началото,ферментира бързо и не се появи миризма,затова реших да не добавям другото количество активатор.

Колеги кажете съставките на този активатор,полезни ли са за бактериите,които провеждат ЯМКФ или те нямат нужда от тях :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Ами за сега си мирише не ферментация и клоно към вино :) ...ври си тихичко. Шупти като си сложа ухото на гърлото на тубата. Има тъкък слой пяна на повътхноста. За сега нищо няма да правя. Благодаря много за съветите :)

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 17:59 
Offline

Регистриран на: 21 Май 2008, 18:41
Мнения: 9
victoryvt написа:
Проблемът ще се появи в края на ферментацията когато от високата захарност се получи и висок алкохол. Ще трябва да следиш падането до 0 на захарността.


Наистина имаше проблем с края на ферментацията,виното остана със слабо сладникъв привкус.Вчера отворих една забутана бутилка леко газирано,ако това ви говори нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2012, 16:37
Мнения: 8
Здравейте, доста прочетох тук, но все още имам въпроси. Заложих 120кг Траминер преди 50дни. на 40 ден от залагането махнах джибрите. Виното остана малко мътно и сладни. Не съм слагал дрожди и активатори. Сега мога ли да сложа и колко за вино около 55л? Благодаря предварително за отговора. В Русе откъде се купуват?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Pyce написа:
В Русе откъде се купуват?


От автомивката на централна автогара тръгваш надолу посока центъра в уличката успоредна на главната. Първото блокче - на ъгъла е лабораторията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Pyce написа:
доста прочетох тук

Мисля,че не си чел достатъчно... :) ...има една тема съвсем в началото-"Бяло вино".
Pyce написа:
Заложих 120кг Траминер преди 50дни. на 40 ден от залагането махнах джибрите

:shock: :shock: :shock: ...шок...шок...шок,ако се чудиш какво означават тези ококорени очи :D
Голяма грешка-бял сорт с джибрите...само самоток.Ако са ти казали,че с люспите и чепките става хубаво "мъжко вино"...са те излъгали.
Най-вероятно имаш прекъснала ферментация,ако изобщо е стартирала,не даваш достатъчно информация за захарността!?!?...каква е температурата в помещението!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима