Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 04:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Опитах се да правя дистанционно вино, но резултата е трагичен.
Миналата неделя взех 150 кг. Мерло със захарност 24% според продавача, а аз я измерих 22-23%.
Нямах време и поръчах на съседа в понеделник да го смели, сулфатизира с 100мл. серниста к-на и след 2 часа да засее с дрожди /за трудна ферментация, оказа се ,че нямам др./ и след това да го бърка с бъркалка всеки ден.
В петък вечер захаромера показва около 0%, така нареченото "вино" е мътно, има значително количество алкохол, но на вкус е пред вкисване. Днес мисля да го извадя от джибрите и до го оставя на воден клапан, но не знам имали смисъл при тази киселина. :?:
Бидона е в добре изолирано помещение и с приблизително постоянна температура близка до дневните- 25*. В същото помещение има и два бидона материал от сини сливи, но там няма никаква кисела жилка, материала е на две седмици и също показва 0% захарност.
Освен всичко има и много винарки, който ги нямаше докато беше само материала от сини сливи.
Очаквам вашите съвети! :prost2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 09:25 
Online

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Според мен виното не е кисело а има разтворен CO2 и е газирано . Наточи 500 гр. и преливай от съд в съд няколко пъти и тогава опирай . Успех ! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Виното не е газирано.
Други предположения и съвети? Тук имаше много винари, поне в другите теми. :?: :?: :?:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Док, аз нали ти бях дал пеха ленти.
Пробвай да измериш с тях. И докладвай.
Ако е под 4 ще го мислим, ако е над - нямаш грижи.
Т.е. ако забележиш да е жълта и да тръгва към червено - това е под 4, а под 3 е вече очевидно червенееща.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Ph -то е 2-2,5, струва ми се ниско

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Orel написа:
Ph -то е 2-2,5, струва ми се ниско

Не е ниско ,а напротив,висока киселинност...ябълков оцет с 50% е 3.00 рн


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
А да не би комшията ти да е прибрал част от ширата и да е налял вода :roll:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами ниско е.
Т.е. ниско пеха = висока киселинност.
Виното ще е проблемно, виж в сайта на Фланкер за откисляващи агенти. Може би и сулфитиране ще трябва, но чак след края на ферментацията.
Питай го него за решение, аз не се наемам.
Моето мерло идва другата седмица и се надявам да не го изтървам че много скъпо тая година гроздето.
Чудя се какво те е препънало наистина.
Освен да не е бъркано и потапяна шапката, поради високите температури да е започнало да вкисва.
Иначе високоалкохолно вино не вкисва лесно.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Naskohondata1 написа:
Orel написа:
Ph -то е 2-2,5, струва ми се ниско

Не е ниско ,а напротив,висока киселинност...ябълков оцет с 50% е 3.00 рн

Да бе....забравям българският :lachtot: с откислители не вярвам да стане...няма да остане тяло(body).има някаква зараза,а и тия винарки за които разправя.За ракия,но и там трябва да слага сода.....Както казва Админа,края зависи от началото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Ясно, май тази година няма да пия собствено вино. :verzweifelt:
Откислител ще мога да сложа чак другата седмица, не знам дали няма да е късно.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Явно шапката изобщо не е била омокряна и затова се е стигнало до вкисване. Ако и капака е бил отворен, всички предпоставки са били налице. pH-то наистина е прекалено ниско. С откисляване нищо няма да се реши. Да, рН ще се вдигне, но само това, виното няма да се оправи. Иска си грижи. Всъщност киселия вкус на какво го оприличаваш?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Съжалявам, че чак сега се включвам, но едва сега се прибрах.
Киселината е като на много кисело вино, не усещам да бие на оцет. Всъщност виното е със доста силен градус, както на вкус, така и измерен с руски комбиниран захаромер/виномер - доста над 12% което максимума на скалата.
Шапката не е затискана, а е бъркано с бъркалка всеки ден и е било с капак според думите на съседа. :?: :?: :?:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 21:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Стига с ова вкисване!
Опитайте се а направите оцет и ще видите ,че хич така лесно не се получава.
Това ,че киселее нищо не означава...виж ако намирисва на оцет това е друго-но това така бързо не може да стане.
В момента нямаш вино,имаш ферментирала мъст...нормално е в един момент (ранен)усещането ,както и самата киселинност да е по-висока-особено при температура на опитваната течност 20-23-5-6-7гр.
Ще видиш ,че след 2-3 седмици киселината ще е много по-малко.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Така е ilu6a. Именно затова такъв момент е много деликатен. В случая има доста въпросителни.
Затова попитах Orel на какво оприличава киселия вкус. Може изобщо да не става въпрос за вкисване, а просто за грозде с много високи киселини. Това впоследствие е лесно поправимо.
Все пак има и нещо друго, което мен лично ме притеснява. Комшията уж е бъркал ... така да е. Обаче ако защо с бъркалка (ако говорим за бъркалка за строителни смеси)? Намесата е прекалено груба и може да вкара прекалено много кислород в сместа, въпреки естествената "възглавница" от въглероден диоксид над нея. Бактериите само това биха чакали.
Отделно че такова грубо бъркане съвсем спокойно може да доведе до фино раздробяване на ципите и оттам да идва завишената мътност. За да се избистри виното си иска време, а то изобщо не е сега. Още повече че с подобно усилено бъркане само бихме си удължили времето за избистряме, а отделно огрубяваме самото вино.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 22:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
По-висока киселинност на мъста преди ферментацията не е ли пречка за ацетобакторите макар, че крайния продукт(вината)не биха със завидни качества...
А, че е мътно но този етап не заслужава да се дискутира.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима