Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ами там е работата, че може и да не са ацетобактерии. Както казах, има много въпросителни, а разчитаме на обонянието на колегата :) А високи киселини в никакъв случай не означава непременно ниско рН, което често колегите считат за толкова важно. Поне за мен тази история е малко мътна ...

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Комшията бърка с бъркалка защото видя, че бърках сливите с нея и така процедирал и с гроздето.
Така е като не си свършиш работата сам.
Сега след като го отточих от джибрите, промени малко цвета си стана леко по-тъмно. Относно мириса, няма мирис на кисело, а само кисел вкус.

Въпроса е дали са го мъча за вино/ ако има шансове би било добре :lab: / или да го варя за ракия. :?:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ако само на вкус е кисело - има надежда. Нищо не пречи да изчакаш малко, ако имаш възможност от време на време да го наблюдаваш и да се грижиш за него. Все пак е прекалено рано за вино в горе-долу завършен вид. Предстои ЯМКФ, ако не протече - откисляване и чак тогава да мислиш за ракия. Иначе отделено ли е от джибрите? Накъде ще го засилиш си зависи от теб.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Да отделено е от джибрите и е на воден клапан, но няма мехурчета.
Не съм пробвал с клечка да ли гори в бидона.
Някъде в горните постове пишеше, че не е подходящо за ЯМКФ???
Аз ще имам възможност да го проверя едва в петък и да правя каквото е нужно, а след това чак след 2 седмици защото пътувам, тъй че и това е проблем ако ще го лекуваме. :?:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 23:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Orel написа:
Някъде в горните постове пишеше, че не е подходящо за ЯМКФ???

ЪЪЪ Червено и да не е подходящо?
При бялото по висока киселинност може да мине за свежест)))и то не при всички,но червеното си иска ЯМКФ-особено сортово изразените...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Извинявай, но аз явно съм се объркал относно ЯМКФ защото чета и други теми за виното и от там е грешката ми.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 09:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Orel написа:
Извинявай, но аз явно съм се объркал относно ЯМКФ защото чета и други теми за виното и от там е грешката ми.

ЯМКФ в случая може и да не ти помогне,защото бактерията трудно оцелява при РН под 3.2,мисля си ,защо не сложиш калиев бикарбонат грам на литър понижава общата киселинност ТА с 1%,което в твоя случай е решение,а мисля ,че ти си в бурна ферментация още??..Или ранен стадий на тихата....тази стъпка ще стресира дрождите и ще забави тяхното действие за определен момент...,но пък е по добрия вариант отколкото да посееш дрожди за ямкф и да не се развият...всичко си е в твои ръце


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Наско,
Калиев бикарбонат може ли да се замести с Натриев, не знам от къде да намеря Ка ? След като се повиши Рн може ли да се продължи с ЯМКФ и имали смисъл. :?:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 13:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
За ЯМКф е ранко....аз не бих пипал за сега киселинноста.
С натриев не мисля че е добра идея да се работи.
Потърси другия вариант-калциев карбонат...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Калциев или Калиев карбонат??? Калциев карбонат не е ли креда? Калиев карбонат е поташ. Кое от двете? :?:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 13:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
вариантите са два:
Калциев карбонат
Калиев Бикарбонат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 15:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
След толкова размисли и страсти мисля в събота да му сложа Калиев бикарбонат 60гр на 65л. вино и до го оставя за 15-20 дни, да се види резултата и евентуално след това да се пробва ЯМКФ????, но не ми е много ясно дали няма да е късно.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Orel написа:
След толкова размисли и страсти мисля в събота да му сложа Калиев бикарбонат 60гр на 65л. вино и до го оставя за 15-20 дни, да се види резултата и евентуално след това да се пробва ЯМКФ????, но не ми е много ясно дали няма да е късно.

Виж сега,ти щом си вече в тиха ферментация,не е много удачно...единият вариант е да изчакаш да премине тихата,да премериш пак киселинноста и ако пак е същата ,тогава процедирай с Калиев Бикарбонат.След добавяне го оставяш 6-8 седмици ,след което следва претакане.Другият начин е да вземеш малко грозде с ниска киселинност и да ги смешаш,което е по добре....Но не с калциев карбонат,отлагат се соли ,които и след претакане и филтриране остават пак във виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Наско, както писах по -горе, проблема е, че сега на 22-23 мога да направя нещо за виното/ да сложа бикарбонат/ и след това ще мога чак след 3 седмици на 13-14 октомври, т.е. 1 месец няма да има никакъв контрол, а не ми се занимава отново със съседа, защото не знам какво ще направи. 1 месец ми се струва доста дълъг срок.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Тъкмо ще е преминала тихата,аз лично бих направил така.Ако сложиш в събота и ферментацията зацикли...дрождите се стресират и забавят работата си,а в твоя случай е важно да приключи ферментацията докрай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov, vesko11, vtv и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима