Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 22:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Наско,солите при обработка с калциев карбонат са тартарати които се утаяват без проблем-неговата разтворимост намалява с увеличаване на алкохола...
Удобството при работа с калциев карбонат е ,че не можеш да предозираш...той практически не се разтваря,докато калиевия бикарбонат се разтваря и да предозираш не е никак трудно...
Аз не бих правил на този етап корекции на ферментиралата течност(това не е вино)...1 месец е нищо за едно нещо което ще става вино...оцет повярвай няма да направиш дори и да се напънеш...--температурите ще паднат, а ацетобакторите не понасят това както и киселото...колкото и странно да ти звучи.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 05:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
Наско,солите при обработка с калциев карбонат са тартарати които се утаяват без проблем-неговата разтворимост намалява с увеличаване на алкохола...
Удобството при работа с калциев карбонат е ,че не можеш да предозираш...той практически не се разтваря,докато калиевия бикарбонат се разтваря и да предозираш не е никак трудно...
Аз не бих правил на този етап корекции на ферментиралата течност(това не е вино)...1 месец е нищо за едно нещо което ще става вино...оцет повярвай няма да направиш дори и да се напънеш...--температурите ще паднат, а ацетобакторите не понасят това както и киселото...колкото и странно да ти звучи.

Ilu6a :2thumbs: Orel какво реши?.....чакай батка,там е истината засега...Май месец имах малко безпокойство с чилийското грозде,затова те разбирам :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Благодаря на всички за изказаните мнения.
Както се вижда има два варианта на действие:1 Откисляване и т.н. и 2.Чакане по не 1 месец. Мен лично ме устройва вторият вариант и без това няма да имам възможност да го наглеждам така, че след 1 месец ще ви докладвам за резултата и естествено ако е необходимо ще търся помощ.
Всъщност в събота неделя ще го видя, отново ще премеря Рн.
:prost2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Вземи една туба 5-10 литра за вкъщи. Постави ги горе-долу при еднакви условия и наблюдавай.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Иво това е добра идея, но няма да съм в къщи и няма да мога да го наблюдавам. Ще рискувам и ще видим след 3-4 седмици резултата - вино или оцет за ракия. Много неподходящ момент избрах за пътуване, но то беше планирано от пролетта и не съобразих, че това е времето за гроздобер и т.н., но се надявам поне да опитам хубави италиански вина.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ехеее: Рим, Неапол, Венеция. Я ходи си гледай кефа и хич не го мисли, а там като опитваш от техните вина, винаги си казвай:
-Моето ще стане по-хубаво!
Сигурен съм че като се върнеш ще имаш едно... почтиии готово и много приятно младо винце.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Иво, както се казва "от твоите уста в божите уши", ако стане вино първо теб ще почерпя, не че и другите не заслужават, но все не мога да намеря време да организирам една среща, постоянно има все някакви ангажименти и времето върви.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Иво, както се казва "от твоите уста в божите уши", ако стане вино първо теб ще почерпя, не че и другите не заслужават, но все не мога да намеря време да организирам една среща, постоянно има все някакви ангажименти и времето върви.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 08:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Днес 23.09 отново проверих Рн няма промяна от предната седмица 2-2,5, като, че ли киселият вкус е леко намалял или аз му свикнах трудно мога да преценя. Мъката е пълна. :datz:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 17:56 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Naskohondata1 написа:
Orel написа:
Извинявай, но аз явно съм се объркал относно ЯМКФ защото чета и други теми за виното и от там е грешката ми.

ЯМКФ в случая може и да не ти помогне,защото бактерията трудно оцелява при РН под 3.2,мисля си ,защо не сложиш калиев бикарбонат грам на литър понижава общата киселинност ТА с 1%,което в твоя случай е решение,а мисля ,че ти си в бурна ферментация още??..Или ранен стадий на тихата....тази стъпка ще стресира дрождите и ще забави тяхното действие за определен момент...,но пък е по добрия вариант отколкото да посееш дрожди за ямкф и да не се развият...всичко си е в твои ръце



Honda, по принцип си прав, но не съвсем за стойностите на pH
http://laffort.com/en/products/lactic-acid-bacteria

Orel, това замерване 2-2,5 е в много широки граници и по принцип между 3 и 3,5 разликата е много голяма и подходите са различни.... намери някой който да ти замери рН с точност защото май има нещо грешно ... такива стойности не съм виждал и бургундските киселяци


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Ламбри, съжалявам но вече нямам възможност да правя замервания, след 3 седмици ще го видя в какво състояние е.
Между другото днес се видях с човек който взе от същото грозде, дадох му да опита моето вино и той смята, че няма съществена разлика от неговото, което той е направил по стандартната процедура - без сулфатиране и култивирани дрожди/бурната ферментаци е протекла бързо-4-5дни/, потопена шапка, претакане и до тоя момент виното е в джибрите и резултата е същия като моя - киселаж. Почвам да мисля, че проблема е по-вече в гроздето, въпреки че беше 23*-24* и изглеждаше добре узряло. :?:
:prost2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 22:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
22%-23% както казваш в първия си пост за мерло ...направо си е недозряло!
Вероятно със свежо зелени чепки ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Точно така, аз не съм ги видял, но колегата каза, че е имало свежо зелени чепки. Това променя ли подхода от тук нататък???? Това е въпроса и какво може да се направи?? :lab: :lab:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 23:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
не нищо не променя...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Орел, моето мерло тая година така дойде - зърната добре, но чепките зелени и твърди. Като го ронках ме заболяха ръцете да дърпам като се закачат по мрежата, която накрая се и скъса.
Миналогодишното мерло беше с кафеви вдървени чепки, захарност 23-24 и като го мелих пускаше червен сок. А тазгодишното - захарност 22-23 , зелени чепки, бял сок :o
Чак след мацерацията и ензима цвета на сока се промени в червен както си му е реда.
Сега ферментира бурно, ще видим после как ще е на вкус, засега мирише чудно, на вкус си както обикновено всяко недоферментирало - сладко и плодово. В края на седмицата ако е живот и здраве и всичко е по план - оттакам и ще видя каква киселинност има.
Аз обаче сложих 4 кг. захар на 180л. мъст ей тъй за успокоение на душата.
Ароматът се надявам да го догони ензима.
Но пък вчера сварих първия казан сливова - много съм доволен ! Количество, качество ... обаче голям чанч с цеденето. Имам още поне два казана, да не казвам 3 - как ще цедя нямам идея. Някаква мини преса ми трябва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима