Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Юни 2017, 07:15 Дата и час: 25 Юни 2017, 07:15

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 293
Местожителство: София
Здравей Виктор, за мен вече е късно, но остава да се надявам, че нещата ще се оправят бавно???
Предлагам ти една преса изработена от водоустойчив шпреплат, която мисля да си направя, тя би могла да се ползва и за др. плодове(ябълки, круши и т.н.)
:prost2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2012, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1510
Местожителство: Wallis and Futuna
Моя бади си купи гренаж със 27% захарност .3 дни след като бурната е започнала му мерих рн...беше 2.62.беше си доста кисело.не ме послуша да откиселим,щото щял да го прави на ракия....а е с 10-пъти по голяма киселинност от нормалните граници....пиша само,защото се учудих,когато беше написал за проблема,а си е доста киселинно и не мисля,че от самотек нещата биха се оправили.В твоя случай ти чакаш да премине тихата...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2012, 23:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6105
Местожителство: София
Хонда,не знам има ли практика да се откиселява по време на ферментация...
Знам за корекция на мъстта преди ферментация,корекция на РН на готово вино ...
Ти нещо си прочел някъде ли за такъв тип корекция?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2012, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1510
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
Хонда,не знам има ли практика да се откиселява по време на ферментация...
Знам за корекция на мъстта преди ферментация,корекция на РН на готово вино ...
Ти нещо си прочел някъде ли за такъв тип корекция?

Да,непосредствено след бурната.....ако си изпуснал момента преди ферментацията да почне


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 293
Местожителство: София
Здравейте на всички.
Обещах да докладвам за резултата от моя киселаж.
На 12.10. успях да го проверя, тихата бе почти приключила, Рн -около 3,0, но лакмусовата хартия беше променила цвета си и не мога да и имам вяра, на вкус почти без промяна, сложих около 1,5 гр/л откислител - калциев карбонат.
Следващата седмица 19.10. резултата бе учудващ специално за мен- никаква киселина много приятен вкус на прясно вино, без да се правя на дегустатор смятам, че за този материал и моето разбиране се получи относително прилично вино/ и за да се направя на майстор сравнявайки го с божолето от последните 2 години мисля, че е по добро. Очаквам Илюша да се изкаже./
Благодаря на всички изказали се в тази тема и да ли съвети.

ПП При разходката ми в Италия опитах няколко гроздови ракии с много добро качество, но всички бяха бели,т.е. без цвят и ми е много интересно как се отлежава тази ракия, явно не е в буре, но на вкуса е много мека и ароматна. Имам заложен гроздов материал за ракия и ми се ще да опитам да направя същата безцветна, но не знам как да стане отлежаването. Очаквам Вашите съвети :klatsch:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 08:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Ами в стъкло и само с аериране без дъбов чипс.
Ха честито за виното !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 09:26 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Честито и от мене. :klatsch:
За Грапата, уцелил си бяла но има отлежала в дъбови бъчви и такива, в които преди това са държали шери.


Прикачени файлове:
Грапа Маркати Резерва.jpg
Грапа Маркати Резерва.jpg [ 13.04 KiB | Прегледано 597 пъти ]

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 293
Местожителство: София
Отлежалата в бъчви също опитах и тя няма нищо общо с парфюма който продават в магазините тук, но ми беше интересна безцветната гроздова. Също така гледам че и гърците търсят безцветна гроздова и за това търсех разликата.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 10:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6105
Местожителство: София
Радвам се ,че нещата при теб станаха добре...
Божоле...хм...за мен младите вина направени тук при спазени технологии са по-добри(изключвам млади мерло и мавруд),дали поради сортовете ми се струват по-добри или ...не знам може пък и тук да внасят някакви посредтсвени божолета...но на мен тия от българския пазар не ми допадат...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 11:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 293
Местожителство: София
Това очаквах да чуя :klatsch: аз също смятам, че това което продават у нас за Божоле е много по зле от българските вина.
:prost2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
А бе казах ти аз че твоето ще стане по-хубаво от италианските, а явно и от френските, ама все не ми вярваш... ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 293
Местожителство: София
Иво, чак по–хубаво силно казано, но вече идва времето да се съберем и да видим кой какво е направил.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима