Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 19:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Здравейте колеги,
Тази година малко ми дадоха зор да берем гроздето, че съхнело. Дотук добре взех го смлях го. Не съм делил чепките от шарата защото не ми остана време. Тези събития се развиха на 6 септември. По път си купиш шлаух за воден клапан други работи и имаше комплект за вино (калиев метабисулфат, сода за бъчки и серни ленти).
След като смлях гроздето преточих сулфатирах пак приточвах и тръгнах да си купувам дрожди, Нооо оказа се голям празник , не можах да намеря от къде. 3 Дена имах неуспешни опити за дрожди и си викам до понеделник ще изкара, даже ще взема малко шара на работа да направя закваска. Да ама не ставампонеделник сутринта бурната ферментация започнала. Преточих го и така сутрин вечер притакам. Не сложих култивирани дрожди защотосм чел , че убиват другите и да не спре и пак да започне ферменацията. Та сега 10 дена след смилането и 7 след започване на бурнаа ферментация нещата от вчера взеха да се успокояват. Като си топвам пръста докато претакам имам чувството че виното има трапчив или леко кисел вкус не мога да определя точно. Няма мирис на вкиснало. Трапчивия вкус може да е в следствие на сулфатирането, но какви са вашите съвети за да не се прецакат нещата?
Като за начало мисля да потърся лякмус да измеря Ph. пък после каквото сабя покаже.
Дали ще сбъркам , ако добавя и култивирани дрожди?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Комшу, ела да ти дам пеха лента.
Или донеси една чаша да го тестваме.
Захаромер ако нямаш - аз имам и голям и малък.
Ако е свършила ферментацията няма какво да добавяш дрожди, ако е спряла - да може, вземаш едни за трудна ферментация и малко активатор и ще тръгне и ще я довършат.
Но дай да видим пехато как е.
И без това ще поръчвам от Фланкер, може да добавим в пратката и за тебе каквото трябва.
Утре съм цял ден тука, може и в понеделник.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Стипчивостта идва от неотделянето на чепките


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
В понеделник съм на работа може да се чуем.Бурната ферментаця свърши сега си побълбуква лекичко само:). Днес положението е по добре пак си има трапчивичък вкус, но ми се струва че жилката която ме притесняваше не се усеща така.Довечера като претакам пак ще видим. Наско и аз си мисля че е от чепките ама до сега вино с толкова трапчив вкус не е ставало.Иначе като вдигна капака има много хубав аромат, надявам се като поотлежи малко да добие аромата на гроздето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 22:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Значи...при теб се е получило нещо, което може даде добри резултати...
При сулфитирането си избил дивите дрожди...но културните също са там но в много по-малко количество.
Те са с много по-голяма толерантност към СО2то от дивите и е възможно да са се развили самите културни...
Тоест ферментацията, която е протекла да е под действивето на дрожди с по-висок алкохолен толеранс...
Стига с това кисело...оцет не става за 10 дена.
Нормално е на този етап течността, която има предпоставки да стане вино да е с по-висока киселинност -освен това при температури 20-25гр се засилва усещането за кисело...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Усещането за киселеене изчезва , аромата е чудесен , а се надявам и вкуса да се оправи скоро :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
И на криво си отиде. Днес отворих бидона да видя как е. като погледнах имаше някакъв странен цвят хем огледално хем като моторно масло. Гребнах малко с чашка имаше бяло по ея от горния слой и цвета на виното клони към кафеникав или по точно нещо като кока-кола ако трябва да бъда точен. Няма мирис на вкиснало а нямамка тежка. На вкус също не емного приятно усеща се лека кисела жилка. Извадих го в едно 10 л. и 3х7 л. бутилки от минерална вода толкова имах. Малко се поразля от кофата защото голямата нинджа я спукал, а в другата което остана след източването с маркуча около 5 л. го оставих защото имаше нещо лъскаво явно от тази съга. Сулфатирах всичките бутилки, а в кофата сипах малко по вече калиев метабисулфат и я затиснах с едно корито.
Колеги дайте малко акъл какво да правя , нещо да сложа друго или да сулфатирам всяка седмица и дали ще се излекува?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 01:21 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Не мога да разбера какво правите...толкова писано по темите
Не може да се опитвате да правите вино със спукани тенджери кофи...бидони и т .н....
Сори ...но цялата работа ми изглежда пълно мазало..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
ilu6a бидона го купих специално за тази цел. Прехвхърлих виното в него и сулфатирах. Още в самото начало при прехвърлянето цвета му малко не ми харесваше и го сулфатирах и сложих на воден клапан. Сега съм го прехвърлил в бутилките сулфатирах пак и ги затворих, през ден два ще опипвам и която е по вдървена ще изпускам по малко налягане. Преди да прехвърля виното 2-3 дена се бяха появили някакви виненки. Пръсках с мухозол но идваха все нови че незнам като е затиснат бидона как имаше и вътре влезли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юни 2011, 21:40
Мнения: 2
mirix написа:
ilu6a бидона го купих специално за тази цел. Прехвхърлих виното в него и сулфатирах. Още в самото начало при прехвърлянето цвета му малко не ми харесваше и го сулфатирах и сложих на воден клапан. Сега съм го прехвърлил в бутилките сулфатирах пак и ги затворих, през ден два ще опипвам и която е по вдървена ще изпускам по малко налягане. Преди да прехвърля виното 2-3 дена се бяха появили някакви виненки. Пръсках с мухозол но идваха все нови че незнам като е затиснат бидона как имаше и вътре влезли.

откисли го с деацид 1гр на литар


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
hristo donchev то не е вкиснало друга му е болежката


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
mirix написа:
Пръсках с мухозол

Е*ах му майката,от тва вино какъв ацетон ще стане!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Естествено не вътре във виното :megagrin: да не стват грешки


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, cecoce4, Diqn 81, irkon и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима