Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Правя бяло вино и розе от доста време , но миналата година си патих с ферментацията и реших да се допитам до специалистите от форума. :wallbash:
Прочетох доста теми за виното , но не намерих обяснение на моите въпроси . Пък може и да съм ги пропуснал или не съм разбрал.
Та по въпроса :
В събота 16.9.2012 г. купих 120 кг мерло - 24 % захарност , 170 кг някакъв френски сорт - 18 % захарност , не му запомних името на сорта. Едро , черно , кръгло , май клони към десертното грозде.
Вчера , неделя , го изронках , смелих , смесих в 3 бидона по 120 л. Веднага премерих захарността с два захаромера и установих че двата бидона са по 19.5 , а третия = 22 градуса . Меренето е с два захаромера , БГ и руски , за домашна употреба .
До тук не съм правил нищо друго и не съм добавял нищо в бидоните .
Както и досега , идеята ми е да извадя мъстта от джибрите на 3-4 ден от смилането . Тогава ще добавя захар до достигане на 24 градуса на сместа .
До Нова година виното се избистря и ферментацията спира, значи го почвам.... :cooler: :saufen:
Досега не съм използвал дрожди и вещества за утаяване ...може би съм грешал , но въпреки това всички пили от моето вино са го харесвали .
След източване на мъстта , веднага ще добавя ( както досега ) на това количество грозде около 40 захарен сироп в съотношение 1 кг . захар към 4 литра вода , слагам шапка от ламиниран паркет ,заглупвам и не бъркам джибрите , защото през цялото време над тях е мокро .
Проверявам от време на време докъде е ферментацията и когато са готови - на казана .
Това е моята технология от доста години , взаимствана от баща ми и тъста ми .
Моля за мнения ,препоръки и допълнения .
Моля , кажете ми дали някъде бъркам или пропускам етап в технологията . Ще се опитам занапред да спазвам указанията ви .
Благодаря предварително . :prost2:

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Последна промяна sko4 на 17 Сеп 2012, 14:48, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, нещо не схващам що за сортове за бяло вино си избрал ?
Мерло и някаква черно френско ?
От червено грозде ще стане някакво розе, но чак бяло вино няма как да стане според мен :)
А тези два сорта ако си останат с джибрата по време на ферментацията ще стане чудно червено вино.
За бяло вино има други сортове грозде и обикновено са бели :lol:
Е, аз бяло не правя де ...
Слушал съм една песен (единствената) която е за бялото вино и в нея се пее "Ой ти бяло вино защо не си червено ?"
:lachtot:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Ама съм се изложил . Та за розе си мисля , а пък съм написал бяло вино.
Моите хора предпочитат розето , та затова го правя така .
Ще трябва да поправя заглавието на темата , че да не бъркам хората .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Очаквам помощ , съвети и няма да е лошо да ми посочите грешките , които съм правил досега.
Благодаря предварително .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 10:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
По дебелите книги пише, че технологията на розето е като на бялото вино, като при някои сортове се препоръчва мацерация с продължитеност, както следва: Памид - 60-70 часа, Каберне - 12-24 часа, Гъмза - 24-48 часа и по-високи дози серен диоксид - 8-10гр./100л при здраво грозде и нормална температура.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Благодаря Аз , ще прочета повече за бялото вино , дано вдяна , че има най различни мнения .
Май ще се кара по метода : едно баба знай , едно бай . :)

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима