Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 15:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
ронках, мачках, мелих, взех сока/мъста... сулфитирах, преместих виното в пластмасови бурета и посях дрождите.

Веднага почна да се пени и бурната почна. Трябва ли да го бъркам, че гледам двете бурета една кърпа пяна хванали отгоре а третото си ври?

За джибрите за ракия пък, нямам шапка и ги бъркам с един дървен кол начукан с пирони :wallbash: има ли по добри варианти?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 19:02 
Offline

Регистриран на: 19 Сеп 2012, 18:58
Мнения: 1
Според мен трябва да се бърка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 02:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ако не е пресовано(демек зърната да са си смешани със сока) е добре да се бърка за да не засъхва шапката.

Ако е само течност няма какво да бараш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
Джибрите за ракия са със зърната без чепките, тях ги бъркам.

а на бялото вино, пяната изчезна и взе да се меше вътре.. и си ври вече бая.. все едно е на котлона :D но при червеното вино имаше малко зърна понеже не успях да го отделя добре и семки има, но сока е мн. повече като цяло. При него постоянно има една гъста пяна отгоре, но си ври. Дали да не взема да я махна пяната. Мушици няма вътре, държа ги похлупени с капаци.

о още нещо искам да попитам. Понеже виното дето го оправях на пролет стана много алкохолно след дрождите. Има ли начин да прекъсна ферментацията по рано за да не стане толкова силно? Не ми се ще да слади пак, но и не искам да е мн. алкохолно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Остави пяната и не пипай нищо според мен. Все пак изчакай и мнение от по-компетентните.

Мушици е добре да няма. Те не помагат с нищо на виното, а май даже могат да навредят.

А за градуса кво да ти кажа? Аз се чудя как да го направя възможно най-силно. Като ти е силно си сипвай по малко вода в чашата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
Илиян Илиев благодаря за бързият отговор :zauf2:

Ок, няма да я пипам шапката.

Абе не съм от сериозните пиячи принципно и искам като пия да не ме хваща толкова бързо от една чаша. Но пък ме кефи да правя нещата и то да станат добре изпипани. Както и да е.. мин. година го обърках, ама тая след сериозно четене вече съм решил да стане както трябва.

Вече му е 3-ти ден и почна да понамирисва на развалени яйца и още някакви други гадости. Реших да го подуша така отдалече уж... и щях да се гътна от острата миризма :o :o не знам дали не прекалих със сернистата.

Тук имам 3 различни вида активатори: диамониев фосфат, Thiazote и Fermactive Activateur.. На сайта гледам пише, че е добре да се добавят, ама след като си ври има ли смисъл наистина? Или може би само за джибрите с ракия? Тях ги захраних с едни стари компоти и стари сладка от бабата. Всичко е с дрожди за трудна ферментация. Само такива имах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Глей сега... За мен шапка е едно, а пяна е друго. Ако е шапка е добре да се мокри, демек да бъркаш или да я потапяш. Ако е пяна няма какво да я пипаш, камо ли да я махаш.

А миризмата на яйца не трябва да я има. Май си сгазил лука. При мен обикновено мирише на свежо.

Нека друг да каже как да постъпиш от тук на татък. При мен не се е случвало и нямам опит, а и се надявам да не ми се случи никога.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 22:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
Миризмата идва от липсата на минерали...добави Thiazote .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
Илуша мерси и на теб, отивам да добавям и ще пиша. :lab: А то не е пяна на червеното.. гъсто и мътно, седи като гроздови зърна ама без ципата... като от мъст. Сега така или иначе ще го разбъркам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 00:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
острата миризма на червеното вино почти изчезна след като добавих тиазот и започна да мирише на полуготово вино и кажи речи мирише на свежо както по горе Илиян писа за неговото. :klatsch: :klatsch:

При бялото вино още се усеща миризма на развалени яйца и има остра миризма, но доста по малко от преди. Ако добавя ДАФ дали ще се изчисти съвсем? На сайта пише, че е добре към края на ферментацията да добавя активатор. Това около, 2, 3 % захарност ли трябва да бъде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 09:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
не чакай толкова да падне захарността...по скоро на 7-9% добави ДАФ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
е да ама аз докато се усетя, то захарноста спаднала доста, на бялото беше около 3-4 а на червеното около 2. Все пак добавих ДАФ въпреки, че мирисът потчи изчезна и си мирише на вино, но като опитам малко все още слади. Много бързо протече тая бурна ферментация, сигурно заради високата външна температура пък и аз помагах с активатори.

Какво бихте ме посъветвали за тихата ферментация. Може би след ден, два трябва да претаквам. В момента мъста е сложена в пластмасови буренца които имат прекалено голям отвор. Нарочно сложих в такива за да мога после да развия кранчето и да претакам лесно като хвърля останалото на дъното за ракия. Така ли е най добрият начин на претакване?

Нямам подходящ съд за тиха ферментация на който да монтирам воден затвор и се чудя дали да не прехвърля всичко в пластмасови шишета от вода и затвор отгоре. Това добър метод ли е?

Също така, все още имам ли възможност да добавям танини? Тъй като чета, че те се слагат по време на бурната ферментация?

А бентонит чак най-накрая?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2011, 11:16
Мнения: 29
миризмата на развалени яйца(сероводород)се получава при неправилно боравене с киселината. за 100 литра вино сложи син камък на върха на ножа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
goshe, технологията ти е меко казано хаотична. Казвам го съвсем добронамерено :) . Първо правиш грешни подходи, а после задаваш въпроси за етапи, които са вече преминали или в процес на затихване. Не виждам кой може да ти помогне така. В повечето от твоите въпроси е късно да се реагира. Засега, докъдето си стигнал не ти трябва танин - закъснял си. При полу-готово вино има вариант, но още е много рано. Иначе може да си прехвърлиш виното в големи бутилки, нищо не пречи, стига да са чисти и с воден затвор (клапан).

Миризмата на сяроводород изобщо не е само от неправилна употреба на серниста киселина. Решението със син камък за мен е по-краен вариант. Писано е доста по въпроса.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 07:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
goshe написа:
Джибрите за ракия са със зърната без чепките, тях ги бъркам.

...

о още нещо искам да попитам. Понеже виното дето го оправях на пролет стана много алкохолно след дрождите. Има ли начин да прекъсна ферментацията по рано за да не стане толкова силно? Не ми се ще да слади пак, но и не искам да е мн. алкохолно.

Просто го разреди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима