Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 09:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2012, 15:37
Мнения: 4
Добър ден! Днес започнах да правя вино. Главно от мерло и теряз. Не ми стигна гроздето и реших да слагам памид.
Като го мачкам, забелязах, че има доста стоножки. Те леко намирисват и се чудя дали няма да развалят виното. Ето така изглеждат http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... lipede.jpg
Миналата година не съм ги махал, защото бяха доста. Но сега ми стана интересно дали не са вредни или нещо друго. Да се мъча ли да ги махам всичките?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Уууу. Това изглежда гадно.
Колко много са?
Няма ли вариант да се махнат. :warn:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2012, 15:37
Мнения: 4
Ами от една касетка вадя по 3-6 такива. По-малки де. Гроздето не е пръскано, няма отрови в него. Явно това е причината да бъде нападнато от подобни неща. Ще си играя да ги чистя... 200килограма за 3-4 часа ще ги оправя сигурно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Еми, трябвало е да пръскаш. :datz:
Предполагам, Илюша ще вземе отношение и ще ти каже с какъв препарат, макар че вече е късно.
Сега нямаш избор. Ронкай на ръка и ги трепи тия гадини.
Аз специално никак не бих искал да имам такива неща във виното. :thumbs1:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Защо ще разваляш Мерло и Теряз с Памид. Стоножките са чести спътници на гроздето. Аз имам лошият навик, да мия гроздето, след което го ронкам на ръка и така си решавам проблема с тях. Ако отидеш на някоя борса, да си купиш грозде и след това ти го смелят (или сам си го смелиш без да го заглеждаш), бъди сигурен че в повечето случаи в бидона ще има по-някоя смляна стоножка, но просто няма да си я видял :) . Мисля( само предполагам), ако го разстелеш някъде и го понапръскаш с малко серниста к-на, повечето ще си тръгнат.
А това че гроздето не е пръскано, а все пак го има е само в твой плюс.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2012, 15:37
Мнения: 4
Имам грозде на няколко места. И поради причини само това на най-хубавото място си го пръскам, орали сме го няколко пъти. Тази година всички се оплакват, че гроздето им е изсъхнало, а аз това дори не съм се грижил за него, вади добра захарност и има тегло. Аз на 200 КГ сложих 2 кофи ркацители, половината мерло + теряз и половината памид. Значи друг път памид да не слагам, а само мерло и теряз?

По между другото на ръка нароних гроздето и изчистих всичко. Сложил съм 2 пакета захар. От дядо ми съм научил да не махам клечките на пъшките. Наистина придава по-тръпчив вкус, но така ми харесва. Аз съм млад винар, дори ще се засмеете ако ви кажа възрастта ми. За това се обръщам към вас - по-опитните. :)

Виното го правя във пластмасов съд, без да слагам никакви консерванти или киселини. Няма отрови в гроздето. Да се надявам на качествено вино!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 00:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Застреляхте ме с този сорт теряз...утре продължавам да търся-подозирам нещо алжирка...ама?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 02:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
ilu6a написа:
Застреляхте ме с този сорт теряз...утре продължавам да търся-подозирам нещо алжирка...ама?


Знаеш от кога съм във форума и от кога правя вино...

За това кратко време се нагледах на играчи и винари.

Как може да видиш, че има стоножки из гроздето и да си ги намелиш и изпиеш и чак на втората година да се сетиш да попиташ, а ти си седнал да се притесняваш за сорта?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 03:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2012, 15:37
Мнения: 4
Ами не съм се отровил. Винаги съм ги чистел възможно всички. Просто тази година са повече и ми стана едно странно какво става. Също така дали развалят вкус и т.н. То е нормално да пропуснеш 1-2 буболечки. Не ме е било гнус, понеже се съмнявам да се разтварят във виното.

А и сега сроних ръчно гроздето и съм обеден, че никакви буболечки няма. Остава си само притеснението за сорта, предполагам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 08:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Ти,че няма да се отровиш е ясно,въпроса е дали е хигиенично да има гадини във виното?Едно,че ще придадат кисел вкус на виното,другото е,че може да плъзне някаква зараза от умрялите и ненамерени гадини по време на мачкане и ронкане,бас ловя,че тези гъсеници са зелени,от тези които ходят по домати,и т.н....от една страна добре,че поне няма нужда да слагШ винена киселина,в случай,че ти се наложи да подкиселяваш :lachtot: ......това беше на шега,не е хубаво тези неща да са по виното


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 11:07 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
За пръв път чувам по грозде да има стоножки от този тип. Има дървеници(миризливките), щипалки, акари, оси, но такива :? . И няма да Ви стане нищо, ако смелите няколко, а едва ли някой като опита виното може да каже дали има смлени гадини, освен ако не са над 50% спрямо гроздето :shock: . Във винпромите не мисля, че пощят гроздето.
Този сорт Теряз и аз имам съмнения, че е директен . Колега я направи една агробиологична х-ка на сорта: кога узрява, какъв е грозда(размер,форма), какви са зърната, листата, каква консистенцията на "месото" (помагам-дали е като слуз), захарност.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
И снимка и снимка.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима