Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2012, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Здравейте,имам проблем с началото на ферментацията...100л материал с люспи без чепки съм сулфитирал с 100мл серниста.След това затворих капака без да разбърквам за 1/2 часа (сигурно е грешка).Като го отворих се разнесе миризма на серниста,но не мирише на развалени яйца.Оставих капака отворен около 8 часа да излезе сернистата.Приготвих дрождите по описанието на опаковката (забелязах,че не набъбнаха както обикновено).Посях ги,но 7/8 часа по-късно няма признаци на някакви процеси.

Как да процедирам?Температурата е 19/20гр.

Според мен или обърках нещо с тая серниста или дрождите не работят...или е имало още серниста и съм изтрепал и културните....обърках се вече...

Мисля си или да прехвърля материала в друг бидон и да го върна,ако има още серниста да изчезне или да търся други дрожди.
... или да ги приготвя като за прекъснала ферментация.Използвал съм ги същите за прекъсната и работеха.

Къде сбърках не знам.

Какво ще ме посъветвате!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2012, 23:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Утре вечер всичко ще е както трябва...изчакай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 00:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2012, 16:40
Мнения: 9
Здравейте! За да не отварям нова тема реших да питам тук за подобен проблем.

Сложих 70кг. мерло без чепки/ почти/ т. е. около 50 л. материал. Това стана вчера/21 септ./, температурата тук в Ловеч падна до 12-13 гр. В мазата беше около 18 гр. Сулфитирах с 8 гр. КМБС, 3 - 4 часа по-късно добавих 12 грама дрожди и след това 12 гр. Fermactiv Activatuer- всичко това снощи. Тази сутрин беше започнало много слабо да ври. Подгрях мъст до към 50-55гр. и затоплих материала до към 24 гр. Сега отново върви някаква ферментация, но не може в никакъв случай да се нарече бурна. Отново подгрях до към 24-5 гр. пуснах и духалката в мазата, завих бидона с одеяло и сега не знам да си скубя ли косата/ то аз съм си плешив бездруго/ или да чакам утрото да видя ще ли тръгне, аджеба, тази бурна ферментация. Просто искам да разбера дали нещо съм объркал грамажите, или трябва още по-висока температура на материала.
Поздрави на всички винари и благодаря предварително./Не слагам себе си в последната група, за пръв път ми е/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 00:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
grifony написа:
Здравейте! За да не отварям нова тема реших да питам тук за подобен проблем.

Сложих 70кг. мерло без чепки/ почти/ т. е. около 50 л. материал. Това стана вчера/21 септ./, температурата тук в Ловеч падна до 12-13 гр. В мазата беше около 18 гр. Сулфитирах с 8 гр. КМБС, 3 - 4 часа по-късно добавих 12 грама дрожди и след това 12 гр. Fermactiv Activatuer- всичко това снощи. Тази сутрин беше започнало много слабо да ври. Подгрях мъст до към 50-55гр. и затоплих материала до към 24 гр. Сега отново върви някаква ферментация, но не може в никакъв случай да се нарече бурна. Отново подгрях до към 24-5 гр. пуснах и духалката в мазата, завих бидона с одеяло и сега не знам да си скубя ли косата/ то аз съм си плешив бездруго/ или да чакам утрото да видя ще ли тръгне, аджеба, тази бурна ферментация. Просто искам да разбера дали нещо съм объркал грамажите, или трябва още по-висока температура на материала.
Поздрави на всички винари и благодаря предварително./Не слагам себе си в последната група, за пръв път ми е/.

По всичко личи,че имаш ниска околна темп....дигни я до мин 22 целзий и темпер. на мъстта подгрявай с шишета с гореща вода и сменяй периодично


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
Утре вечер всичко ще е както трябва...изчакай.


Благодаря,тръгва постепенно...отделих малко само шара и днес започна да се пени.В бидона не се вижда пяна,защото люспите излизат отгоре.
Предполагам заради гъстата мъст старта е по-бавен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 17:48 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
grifony, има нещо странно в цялата история май... как от 70 кг материал като махнеш чепките остават 50 кг каша? тези 8гр. КМБС на тези 50 кг каша ли ги сложи или това е базата от която преизчисляваш за 50 кг. каша? Какви дрожди си ползвал и от кога са ти?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2012, 16:40
Мнения: 9
grifony написа:

Сложих 70кг. мерло без чепки/ почти/ т. е. около 50 л. материал.



На 100 кг ронкано грозде, дават 12 -14 грКМБС, взех долната граница и изчислих 8 гр. за 70 кг.
Дрождите не знам какви са, освен че са за червено вино и са в същата кутия като активатора за дрожди, долу и на двете пише някакъв сайт / WWW. maxseed.com/ ако разчитам добре, който сайт вече не е актуален.

Иначе вече имам нормална ферментация, слава Богу. Имам и лек мирис на серен двуокис, не знам дали това трябва да ме притеснява. Поздрави и лека нощ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колеги, не се плашете от късното тръгване на ферментацията след сулфитиране !
Съвсем в реда на нещата е.
При мен освен сулфитиране повлия и факторът мацерация - охладих доколкото можах с бутлики и кофа с капак с вода 10гр. до около 14-15гр., изчаках 24 часа и спрях да охлаждам - на 36-тия час от смилането и сулфитирането посях с дрожди - даже без да ги рехидрирам понеже нямах време. Само ги наръсих по повърхността + 1/3 от предвидения активатор. След 6 часа успях да намеря малко време да ги разбъркам, после след още 6 часа добавих още 1/3 от активатора и зачаках ...
24 часа след посяването имаше слаби признаци за ферментация, реших че им е студено (19гр. беше температурата в бидона, а около него 21). Обаче изчаках - след още 12 часа (за съжаление през нощта) вече изкипя и загубих 2-3 литра. На сутринта изтеглих 20 литра течност в един казан и така освободих място. Температурата в бидона беше 22-23гр. и въпреки това вреше мощно.

Когато сулфитираме ферментацията не тръгва веднага, но това не й пречи да се развие бурно при нормални условия. Дрождите са културни и издържат на серния двуокис, за разлика от дивите. Освен това - още в първите часове на бурна ферментация заедно с въглеродния двуокис излита и останалия серен двуокис и след това активността на дрождите се засилва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Сега нов проблем...лоша миризма на шарата при поливане на шапката.Отгоре при самата шапка не мирише така,само при източване отдолу.Не са развалени яйца,по скоро на мръсен канал или с извинение на пръдня.
Четох из форума,че трябва да се добавят ДАФ при 8-9 захарност,тиазот...сутринта захарността беше 15.Ферментацията си върви,температурата вътре е 21/22.

Да добавям ли изобщо нещо,миризмата не е силна,но е неприятна!?!?

В първия пост съм описал какво друго и как съм слагал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 21:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
аха..дрождите почват да се тормозят...утре миризмата ще е по-силна..ДАФ ще е необходим.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
аха..дрождите почват да се тормозят...утре миризмата ще е по-силна..ДАФ ще е необходим.


Еййй,ненаситна гад :D ...мерси :2thumbs: ...утре ще им дам да ядат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2012, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2012, 16:40
Мнения: 9
Цитат:
Иначе вече имам нормална ферментация, слава Богу. Имам и лек мирис на серен двуокис, не знам дали това трябва да ме притеснява. Поздрави и лека нощ![/quote]

Да кажа и при мен как се развиха нещата. На 3-ят ден реших да подгрея малко кашата/ беше 22-23гр./ Сложих бутилки с гореща вода и подгрях до 25-26гр. като при претакането забелязах, че като изливам отгоре сока и се вдига някакъв бял газ, който се стеле почти като прах. Реших, че това трябва да е серния двуокис, който се отделя заради повишената температура, поправете ме ако не е вярно. Така или иначе мириса на серен двуокис се изгуби. С бурната ферментация приключих вчера, но едва утре ще намеря време да го източа от джибрите за тиха ферментация.
И сега имам няколко въпроса за които в книгата на проф. Ат. Янков не намерих ясен отговор. В какви граници е оптималната температура за тихата ферментация? Тъй като тих. ферм. ще протича в малки съдове от по 10 л. вероятно ще са по зависими от околната температура, каква трябва да е тя? Знам че пак трябва да се сулфитира източеното вино, но със същото количество като първоначалното или по-малко и дали мога да сулфитирам преди да източа виното, тъй като няма как да отмеря примерно 1 гр КМБС за 10 л. Трябва ли да добавям пак дрожди и активатор съответно и мога ли, тоест има ли смисъл да добавям ензими на този етап и дали е добре да ги добавя в джибрите за второто вино? И дали... май се увлякох :D . Имам и още въпроси но тях по нататък.
Благодаря от сърце на всички, които губят време да обясняват азбучни истини на такива като мене, но нали все от някъде трябва да научим азбуката, а около мен са все майстори от рода на "...А бе, комшу, ти нямаш виненки бре, как ша стане т'ва вино ...?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2012, 00:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
температурата е добре да е в граници 18-25гр..
Сулфиттирането ще го забравищш на този етап-предстоят ти тиха ферментация и ЯМКФ(ако се самовъзбуди)
Дрожди и активатори са излишни...предполагам си слагал на два етапа активатора...
,а дрожди си има достатъчно.
За второто "вино" активатор ще е нужен,тъй като ресурса ще е изчерпан,дрожди има достатъчно.Ензим...ако не си слагал до сега...може да сложиш няма да навреди-ще изцеди макс.багрила и вкусове от джибрите...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2012, 16:40
Мнения: 9
ilu6a написа:
температурата е добре да е в граници 18-25гр..
Сулфиттирането ще го забравищш на този етап-предстоят ти тиха ферментация и ЯМКФ(ако се самовъзбуди)
Дрожди и активатори са излишни...предполагам си слагал на два етапа активатора...
,а дрожди си има достатъчно.
За второто "вино" активатор ще е нужен,тъй като ресурса ще е изчерпан,дрожди има достатъчно.Ензим...ако не си слагал до сега...може да сложиш няма да навреди-ще изцеди макс.багрила и вкусове от джибрите...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2012, 16:40
Мнения: 9
ilu6a написа:
температурата е добре да е в граници 18-25гр..
Сулфиттирането ще го забравищш на този етап-предстоят ти тиха ферментация и ЯМКФ(ако се самовъзбуди)
Дрожди и активатори са излишни...предполагам си слагал на два етапа активатора...
,а дрожди си има достатъчно.
За второто "вино" активатор ще е нужен,тъй като ресурса ще е изчерпан,дрожди има достатъчно.Ензим...ако не си слагал до сега...може да сложиш няма да навреди-ще изцеди макс.багрила и вкусове от джибрите...


Благодаря, ilu6a! Постъпих както каза, не сложих дрожди и активатор, макар че, активатора съм го слагал наведнъж, в началото. На 29.09 го източих в 3 туби от мин. вода, около 28-9 литра/70кг.грозде/., на воден клапан. Обаче не отделя въглероден двуокис, т.е. не бълбука. Нивото на водата в маркучето, поне в началото, беше под нивото на водата, сега е наравно. Вчера изолирах мястото, където маркучето влиза в капачката с топъл силикон, но резултата е същия. Тубите бяха чисти разбира се, но аз ги опуших със серни таблетки, оказа се че серния двуокис или каквото там се отделя е по тежък от въздуха и неще да излиза. Реших, че ще е в повече, та го издухвах със сешоара на жената. Въобще, забавлявах се! И сега ме гложди мисълта дали не съм подтиснал тихата ферментация с това опушване и възможно ли е ферментацията да спре на този етап. Температурата е 21-22 гр. На вкус - аромат все още слаб, като че ли започва да се оформя някакво тяло/ може и да си въобразявам/ усеща се превес на алкохола, вероятно заради по-високата температура и... една кисела жилка, която малко ме притеснява. Качвам и една снимка за онагледяване :) на материала. Ако можете да ме успокоите ще съм ви благодарен, че то без друго жената ме заплаши - ако продължавам да си разпределям времето между този форум и виното -ще ме премести за постоянно долу в мазата при виното.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна grifony на 04 Окт 2012, 17:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kokoh53, shubarkov, upili, Мартин85 и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима