Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А, мен откога ме гласят за в гаража - ток,вода,канал всичко си имам. Че и пиячката ми е на една ръка разстояние.
Няма страшно за водния клапан, и моя мълчи от една седмица. Т.е. бълбука само два-три дена и млъкна. Не мисля да го пипам поне до началото на ноември.
Температурата гледай да е над 18гр. и да не е повече от 25 и си номер 1.
Младото вино в момента е оприличимо на животното "ни рак - ни риба".
Киселеенето трабва да намалее и да се промени в посока млечна киселина (нали протича уж ЯМКФ). А и вино хич без киселинност не е вино.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Киселко-веселко са казали хората...с колeгата grifony имаме еднакви болежки.
И аз се притеснявам,че тия водни клапани не ги направих както трябва,нещо мълчат...разпробих капаците,залепих маркучите,облепих с лента около затворения капак,сложих водата на ниво под бидоните (да не засмуче обратно)...

Дали не му е ниско на този газ :?:
...фатално ли е,ако отнякъде изпуска около капаците,защото тия бидони въобще не се затварят херметически,макар,че имат и уплътнения...
Не ми се ще да ги отварям и пак да намествам маркучите. :?

Дайте съвети.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Абе не се коси, и да изпуска няма да се свърши света.
Но аз лично си помогнах с болкид (мечо л*йно) :)
Ти ако разчиташ на уплътнения ...
Тъй че като се решиш да отваряш - земи малко болкит от железарията, направи си тънко шнурче от него и "уплътни нещата".
Тогава чак ела да кажеш бълбука ли.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Недейте се шашка, че не бълбукат клапаните, дори и да изтърва от някъде пак не е болка за умиране, нали за това се вика тиха ферментация. Ако искате да ви бълбука ги слагайте на бурната, тогава може и да не смогнете да наливате вода :D . И само една забележка: когато сулфитирате съдове е хубаво след 24 часа да се изплакнат обилно с вода, а не да се духа със сешоара, това сулфитиране е с цел дезинфенкция, а не насищане на виното със SO2. Такова насищане се прави след края на всички видове ферментации.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 19:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
Няма място за тревога. И моят клапан не бълбука. На вкус виното си е вино. Без киселеене, с прекрасен аромат и топли на хранопровода при поглъщане. Поддържам темп. м/у 22 и 23 гр. на течността. Не се шашкайте, че бидонът ви не е херметически затворен. По-малкото съпротивление е през шлауха, тъй че е логично СО2 да минава през него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
idealist написа:
... По-малкото съпротивление е през шлауха, тъй че е логично СО2 да минава през него.


Даже много логично...успокоих се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 21:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
grifony написа:
Ако можете да ме успокоите ще съм ви благодарен, че то без друго жената ме заплаши - ако продължавам да си разпределям времето между този форум и виното -ще ме премести за постоянно долу в мазата при виното.

Да започнем с успокоението...ми и мойта съпруга споделя същите виждания като твойта...не си сам демек :lol:
Много свободно място си оставил...Нека остане по 3 пръста във всяко шише...
Погледни маркуча-дали газа във него е под нивото на водата?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Щом не бълбука, значи изпуска от другаде.

Аз като навих капака на едното почна да бълбука след секунди. На другия бидон като го навих и не ще. Свалих и пак навих и тъкмо започнах да обмазвам с някакъв винарски уплътнител за цепнатини и то започна да бълбука. Така и така бях почнал та додобмазах. Другия бидон си е така без обмазване, а и двата са без уплътнения на капаците.

Е, те не са и точно бидони, а са си малолитражни цистерни за питейна вода. http://www.giurgola.com/catalogo.asp?sez=7

edit: Всъщност на обмазания бидон има частично от същата обмазка под капака слагана за уплътнение при при първата употребе за вино, защото не вярвах, че затваря херметически без допълнително уплътнение. Сега се убедих, че продавача е имал право.


Последна промяна Илиян Илиев™ на 04 Окт 2012, 22:03, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ето и нагледно.

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Вижте и тази тема за воден клапан
viewtopic.php?p=3150#p3150
Ниско поставен буркан, пълен с вода, ще затрудни отделянето през клапана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2012, 16:40
Мнения: 9
Благодаря на всички ! И аз се поуспокоих и вече спокойно мога да си легна в мазата до виното.
hellreiser, благодаря за забележката за опушването! Аз всъщност нещо такова направих с едната туба - след като я издухах със сешоара я изплакнах с вода, но после си викам, к'во правя и аз - нали трябва дезинфекция и другите не ги плакнах, но занапред ще знам.
А бе ... нали ми е за първи път, та съм като мома първескиня - то му треперя, то му се радвам, то се притеснявам :megagrin:
илюша, видях сега, че си обърнал внимание на нивото на виното, и аз си мислих, че трябва да е по -запълнено, но ако напълня двете както трябва, третата остава наполовина . Трябва да търся друг съд. Иначе съм сигурен, че не изпуска газ, поне не много. Ще намаля водата в бурканите и ще скъся маркуча, и да става каквото има да става до края на октомври, после ще видим.
Поздрави и лека нощ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз не опушвам. Мия с препарат. Демек предназначен за миене и дезинфекция почти не правещ пяна, не оставящ миризми. Специално за еноложко предназначение. Доволен съм.

Сега ще снимам и него.

edit:

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2012, 16:40
Мнения: 9
Илиян Илиев™ написа:
Аз не опушвам. Мия с препарат. Демек предназначен за миене и дезинфекция почти не правещ пяна, не оставящ миризми. Специално за еноложко предназначение. Доволен съм.


Еее... добре сте си вие в Италия! А ние тука с гайдите какво да правим :megagrin: ! Пием си второто винце и шапка на тояжка.
Това, доколкото разчитам е някаква сода бикарбонат или се лъжа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Илиян Илиев™ написа:
Щом не бълбука, значи изпуска от другаде.


Човъркаше ме и мен тая мисъл и се чудих как да разбера дали съм уплътнил добре.Решението го открих за себе си.Понеже капаците на бидоните са доста тънки като ги натиснеш със сила отгоре в шишето с вода се вижда движението на водата,дори бълбука,значи оттам излиза.Единия бидон определено съскаше през капака и го облепих с тази лента.

Доста е еластична,лепи здраво и уплътнява...като я сложих,започна да бълбука в шишето.
А за прикрепване на маркуча към капака,по-добър вариант е това уплътнение с резба.

45ст. във ВиК...стяга здраво маркуча и няма мърдане.Маркуча го бях залепил със силикон,но се разлепя като се изкриви,а като метнеш едно одеяло отгоре влиза навътре и може да се потопи във виното,ако е налято съвсем догоре.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2012, 16:40
Мнения: 9
Да споделя за клапаните. След като скъсих маркуча, че много се виеше/на предната страница съм качил снимка/ и намалих нивото на водата в бурканите / мисля че това беше от решаващо значение /, сега клапана се държи много по - добре. Вече при лек допир на бутилките бълбука и нивото на водата в маркуча е доста под това на водата в буркана - почти накрая. Явно маркуча не трябва да е потопен повече от 3-4 см. във водата. Дано съм бил полезен на някого. Лека нощ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, goshkata, GunGod, msergiev, necco, vesko11 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима