За водния клапан не виждам какво толкова се мъчите - има ги в бриколаж, практикер при винарските пособия и са по 4,50 лв. На сайта на vinarko.com ги има същите
http://vinarko.com/magazin/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F но са по-евтини, а май някъде из интернет ги видях дори за около 2,40 лв бройката.
Аз си купих наскоро такъв - върши си работа дори при по-бурна ферментация.
За шапка и отцеждане - може да ми се смеете ама има няколко алтернативи, които ми хрумнаха от мой познат който използва тензухен чувал за потапяне и отцеждане. По пазарите продават чували от гаца на кг. , също така се продават и готови рашел чували (ползват ги за чушки), - при мачкането на гроздето под гроздомелачката разполагате един такъв голям чувал, от него естествено ще се отдели сока а ципите ще останат вътре, когато прецените че бидона ви е достатъчно пълен в чувала слагате тежест с безопасен произход - най-добре бутилка 5 или 10 литра пълна с вода. Връзвате чувала отгоре и оставяте тежестта да свърши работата - торбата потъва на дъното и така 5 дена не мислите за нищо. Естествено, за да потъне добре ще трябва да сложите тежестта в центъра на чувала за да не се окаже че една част от него изскача отгоре.
После отцеждането е детинска работа, понеже сока(виното) не е размесено с люспите. Накрая отвързвате пак чувала, вадите шишето , обръщате чувала да се изсипят джибрите и добавяте вода и захар за ракията.
Вариант е и мрежата за прозорци - тя е с по-ситни отвори и е по-здрава, но ще трябва от нея да си ушиете чувал. Предимство на мрежата е че я продават на различни ширини - на 1 м., на 1,40, на 1,80, мисля че има и на 2 м. ширина дори - купувате си колкото ви трябва - правят се два много яки и подсилени шева и сте готови да го ползвате тоя чувал години наред защото лесно се пере и дезинфекцира, освен това и мрежата е много здрава - може да се ползва за чували за големи бидони и каци. Един чувал е със себестойност да речем 4-5 лв. (като за каца 350 литра), но пък колко лесно става не ми се говори, а и не знам дали тая мрежа ще се амортизира някога.
За сравнение - една гаца излиза около 20 ст. за 40-50 литров чувал (тя е безконечна, но е ограничена откъм ширина, т.е. образува се дълъг и тесен чувал, ако ви трябват повече литри), а рашел чувалите са малко по-скъпи - около 40-50 ст. Ако някой се замисля да си прави рашел чувал по размери - също може да стане виждал съм топове от рашел по магазините, които май се ползват в селското стопанство като мрежи.