Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2014, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Май 2013, 23:39
Мнения: 4
Да оставя и аз моите 50 стотинки :D

В местен склад за дървен материал продават ламперия - 4 метра дължина, 7/9 см ширина и различна дебелина. Може би по-тънката щеше да свърши работа, но аз си взех по-дебела (около 1 см). Разчертах реалният диаметър с тебешир на по-широко място и по него си разграфих частите. Отначало опитах в мащаб и на хартия, но се наложи да поизрязвам тук таме за първи бидон :smoker:

Прилагам го в пластмасови бидони с широк отвор. Като приключи ферментацията отварям бидона, сглобявам "шапката" и натискам докато мога. В горния край на бидона подпирам с една дъска по-широка от отвора, а между нея и шапката добавям каквито дървета или кубчета ми вършат работа за затискането. Улесних си малко задачата, като изчислих лицето на кръга, който ще затварям в широката част на бидона, и от там ми стана ясно колко броя ламперия ще ми трябва за да ги взема на един път :klugscheisser:

не ги рязах за точен кръг, а в прави линии, тъй като остава по-малко брак и затискането пак се получава качествено. Ако ползвате по-тясна ламперия, напримен не 9 а 7 см, ще се получи по-добре. Рязането е малко повече, но уплътнява още по-добре.

Напречно на сглобката отгоре подпирам с една цяла дъска (на снимката са 2-те в ляво, може и да се презастраховам, но предпочитам така :idea: ), и сглобявам за да не се отвори без време докато затискам.

Тази година изроних всичкото грозде, но според мен ако го слагате с чепките ще трябва да е от по-дебелата ламперия.

Прилагам снимка на единия вариант, по спомен широката част на бидона от вътре е 46 или 48 см:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
Привет колеги. Хвърлих се да правя вино малко неподготвен. В 200 литра бидон съм, със 120 кг. каберне без чепките.
Два дни си ври щастливо и го разбърквах през няколко часа. Обаче в следващите няколко дни, ще мога да го бъркам по един път на ден. Това фатално ли ще бъде? Изчетох темата и някъде беше споменато че е добило мириз на сероводород. Ще се опитам да намеря нещо по строителните маркети утре и с подръчни средства да потопя шапката, но не съм сигурен в успеха си.
Ако е фатално да взема да пресовам зърната и да го мятам да продължава ферментацията в туби?
Благодаря.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Не си заслужава да се къхъриш за това количество и тепърва да стягаш перфориран капак.
От многото джуркане файда няма, 2 пъти на ден е достатъчно, колкото да се облее и охлади шапката.
Хм, каберне, не е ли рано за него :?
Най-вероятно не ти е прегрята шапката. Не го мести. С каква захарност беше?
Може дрождите да са гладни :D искат храна/активатор и/или ДАФ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
Благодаря за отговора. Беше със 20 захарност :( но това намерих най добре. Поради липса на грозде из Бургаско явно го берат по рано. Добявих захар до 24 и за сега всичко си ОК. Ферментация, миризма и т.н (доколкото разбирам аз а то не е много). Притесних се обаче заради потапянето на шапката. :) Ще взема да добавя ДАФ за всеки случей.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 00:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Не бързай с Даф-а...само ако усетиш мирис.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
Благодаря за съветите, особено с този капан който някой беше споменал :) Виното вече си ври щастливо в ъгъла на кухнята :)

https://onedrive.live.com/redir?resid=CC49D3D841049262!5617&authkey=!AFwsojSF6MxO54g&v=3&ithint=photo%2cjpg

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2014, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
http://dox.bg/files/dw?a=1fcfb55b28 - ето водният клапан в действие, прекрасна музика, този етап ми е любимият, не мога да се насладя на тези звуци, като че ли се надпреварват да се похвалят колко добре си вършат работата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Вчера чух за интересен метод, заместващ водния клапан.
Туба, 10 или 11 л (предполагам, че обема на тубата не е от значение) от минерална вода се пълни до горе, така, че да се образува "хълм". Отгоре се слага капачка от буркан. Като ферментира, газта повдига капачката, но тя отново пада. Трябвало да се долее, като се поизпари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 10:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Цитат:
Вчера чух за интересен метод, заместващ водния клапан.
Туба, 10 или 11 л (предполагам, че обема на тубата не е от значение) от минерална вода се пълни до горе, така, че да се образува "хълм". Отгоре се слага капачка от буркан. Като ферментира, газта повдига капачката, но тя отново пада. Трябвало да се долее, като се поизпари.

Мисля,че и капачките от самите шишета ще вършат същата работа,ако не са затегнати до край.Така направих с 3 десетлитрови,защото не ми се слагаше воден клапан и ще пиша да кажа става ли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Що се тормозите.На 10 л.туби воден клапан най-лесно се прави със система за преливане на банки.Една система има две големи игли,пробивате капачката и в буркана с водата.За 60 стотинки получавате 2 водни клапана. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2014, 20:12 
Offline

Регистриран на: 16 Сеп 2014, 19:07
Мнения: 1
ето как го правим ние


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2014, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
pamporo,
няма ли да ти е по-лесно в 3 бидончета по 70л. с канелка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Гарантирам, че при понижаване на температурата в помещението водата в чашките ще изчезне- бутилките ще си я "изпият", при постоянна температура това няма да се случи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Порових доста в сайта, но не открих това което търсих... :buch:

Някъде тук бях прочел, че претакането при потопената шапка, може да се замени с маркуч преминаващ през шапката и през който да се вкарва въздух, за обогатяване с кислород.
Има ли нещо такова или това си е мое извращение? :D

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Дори и при потопена шапка е нужно обръщате и бъркане на същата...поне 2 пъти в денонощие,което елиминира маркучи и т.н...
И стига с това "претекане" :megagrin: виното не е зеие...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: caribi, Diqn 81, stinger, vkpetrov и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима