Да оставя и аз моите 50 стотинки
В местен склад за дървен материал продават ламперия - 4 метра дължина, 7/9 см ширина и различна дебелина. Може би по-тънката щеше да свърши работа, но аз си взех по-дебела (около 1 см). Разчертах реалният диаметър с тебешир на по-широко място и по него си разграфих частите. Отначало опитах в мащаб и на хартия, но се наложи да поизрязвам тук таме за първи бидон
Прилагам го в пластмасови бидони с широк отвор. Като приключи ферментацията отварям бидона, сглобявам "шапката" и натискам докато мога. В горния край на бидона подпирам с една дъска по-широка от отвора, а между нея и шапката добавям каквито дървета или кубчета ми вършат работа за затискането. Улесних си малко задачата, като изчислих лицето на кръга, който ще затварям в широката част на бидона, и от там ми стана ясно колко броя ламперия ще ми трябва за да ги взема на един път
не ги рязах за точен кръг, а в прави линии, тъй като остава по-малко брак и затискането пак се получава качествено. Ако ползвате по-тясна ламперия, напримен не 9 а 7 см, ще се получи по-добре. Рязането е малко повече, но уплътнява още по-добре.
Напречно на сглобката отгоре подпирам с една цяла дъска (на снимката са 2-те в ляво, може и да се презастраховам, но предпочитам така

), и сглобявам за да не се отвори без време докато затискам.
Тази година изроних всичкото грозде, но според мен ако го слагате с чепките ще трябва да е от по-дебелата ламперия.
Прилагам снимка на единия вариант, по спомен широката част на бидона от вътре е 46 или 48 см: