Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Да де...приемам забележката :) Ама така е по -лесно...

Това, дето казваш, може да стане единствено с отточването ;) от канелката и сипването на порции шира отгоре върху шапката.

Не виждам начин да развалям цялата конструкция със запъната греда в тавана, да разбърквам и след това да слагам отново гредата :? И това два пъти на ден?!
И без това жената каза, че тези дни ще ми оправи кревата да спя в мазето... :D

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
itev написа:
.....И без това жената каза, че тези дни ще ми оправи кревата да спя в мазето... :D


При мен разликата е само, че ще съм в необитаемият апартамент на баща ми. :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
Здравейте Пичове,

наистина от една страна след като е запъната шапката в тавана е доста трудуемко всеки път да махаш цялата конструкция ( прътове,камъни,бутилки,лъжливо дъно и др ) и да бъркаш но не става ли въпрос само за първите 2 до 3 дена докато тръгне бурната ферментация и дрождите достигнат своя предел на размножаване и температурата в шапката е най-висока ? и след това 4;5;6 ден само да отточваш по една до две кофи от канлеката и да връщаш обратно в съда ? или си е необходимо въпреки потопената шапка да си я бъркаш докато не паднат захарите около 1-2 до 3 % ?

Благодаряви предварително за информацията


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 16:14 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
lyubo написа:
но не става ли въпрос само за първите 2 до 3 дена докато тръгне бурната ферментация

Не...става въпрос по време на цялата ферментация да нямаш завишаване на темп. в шапката...А не я ли пребъркваш-това ще се случи.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 16:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
добре Ilu6a то тогава се получава същата работа като ферментация с плаваща шапка и при двата варианта си трябва бъркане по един -два пъти на ден докато прикючи.Тогава защо според теб хората да се мъчат да правят какви ли не конструкции като ще трябва да бъркат до самият край ? То при това положение е много по-лесно да се използва ферментация с плаваща шапка тъй и тъй ще бъркаш ?


Последна промяна lyubo на 22 Окт 2015, 17:31, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 16:57 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Трябва да се следи температурата , а тя е най-висока в самата шапка . Всеки си решава по какъв начин технически да го направи .По време на бурна ферментация в съдове 1000 л с потопена шапка аз лично свалям околната температура до 16 ( имам възможност) .Когато не можех да контролирам околната температура съм охлаждал съдовете с вода и постигам температура в шапката максимум 26 -26.5 .Трудното по време на АФ е ден 3-4 .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 17:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
така е прав си за температурата в шапката,но погледни само колко хора се кахарят и какви ли не неща не измислят само и само да им протече ферментацията с потопена шапка.Това не е ли лудост ?? Дали ще отточваш от канлеката или ще бъркаш шапката ми се струва еднакво като време.Нали изискването е да се получи много добро качество с възможно най-малки усилия ? а правенето на лъжливо дъно , било то от летви,неръждавейки,пластамси,греди пък после идва момента , с какво ще правим дупките ,колко да са те ,как ще го затискаме това нещо не струва ли много излишна сила и енергия ? и още повече като трябва да разваляш всеки ден по два пъти това което си направил за укрепване на дъното,за да разбъркаш и уеднаквиш темп. ?
Истината е само една трябва си бъркане било то с цел аериране,понижяване на темп. в шапката, размножаване на дрождите и т.н.
Моля ако съм в грешен ред на мисли някой да ме упонира,но смятам че предимствата са много повече отколкото недостатъците


Последна промяна lyubo на 22 Окт 2015, 17:40, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 17:39 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Разходите и енергията която ще вложим не е от значение .Правим вино и се стремим към качество .Ако аз греша поправете ме .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
смятам че и в двата варианата ще получиш вино с високо качество, въпросът е , че при потопената шапка влагаш два пъти и повече сили,енергия та дори и финансов ресурс ,който би могъл да си спестиш,а не да ринеш като вол къртовски с хамалогия.Но е вярно и твърдението,че кеф цена няма,но щом пък хората имат достатъчно време, за да се занимават.... Аз поне във форума не намерих никъде където да се споменава толкова големите предимства на тази потопена шапка,че толкова хора да са лудна ли по нея


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
В този ред на мисли какви са предимствата на потопената шапка пред плаващата?

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
Ами реално няма само дето хамалогията по правенето и затискането на дъното е голяма


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Вижте, не е така.
Предимства има. Говорим за червено вино. Екстрахира се цвета, насища се. Важни танини и други неща. Все пак престоя на течността с шлюпките е ограничен. Говорим 5-10 дни. В това време трябва да се вземе максимума, като при това да се и ограничат вредностити. Т.е. проблемите от прегряването в шапката. А то, прегряването така или иначе го има. И за това всички ние се стремим да го игнорираме. Или поне минимизираме.

И аз правя потопена шапка, но на 4-6 ден я махам. Разбивам шапката и продължавам без нея. Някаква междинна техника. Обикновено отточвам на 7-9 ден.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
През цялото време говорим в тази тема за червено вино.Това с екстрахирането на веществата е така , но при домашното производство разликата ще бъде толкова малка , че едва ли някой ще му направи впечатлиние.Ако искаш истински екстракт си правиш мацерация и пак казвам ползите са минимални а вложеният труд е огромен при потопена шапка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Виж, lyubo, позволи ми да не се съглася с теб.
Пробвал ли си мацерация в домашни условия?
Е, аз съм пробвал, и за себе си смятам, че набарах вярната технология. Не ми се мъчи с опити за охлаждане, после с опити за загряване. И... ДА... Трябваше денонощно да съм при виното. Вързан там. Мерси. Имам и семейство. И обществен живот...

Възприех добра практика от Илюша. Той казва: Влизам в избата само с изчистено съзнание и с положителна нагласа. Нещо, ако трябва задължително да се направи не съществува. Ще почака. Правенето на вино не е като закон. Нещо като разликата между have to и mast. Ако ме разбираш.

Перефразирам Илюша, да ме извини, но думите му бяха в този смисъл.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
Прав си за мацерацията, не го отричам че е голяма разправия с това настойване.Това което правиш е супер ОК и нямам нищо против просто искам да кажа на колегите от форума, че който си я прави с плаваща да продължава да си я прави така, тьй като с потопена е по - трудуемко а крайният резултат е почти еднакав или с малък превес на потопената над плаващата
Иначе и аз съм семеен с дете и затова предпочитам да имам много добьр резултат с вьзможно най-малко усилия


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: riMiZark и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима