Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
Ето няколко предимства на потопената шапка:
1.Постоянен цялостен контакт с мъстта и произтичащите от това предимства,екстракт,аромат...,при плаващата горе долу половината е в течност след 4-5 часа.
2.Намаляване на контактуващата повърхност с въздуха.Плаващата е с 2-3-4 пъти по-голяма контактна повърхност.
3.Действително температурата в сравнение с плаващата е по-ниска...но рядко не достатъчно...особено за големи обеми(mineff ще ме подкрепи)
Това колко има хамалогия зависи само и единствено от нас и от началните условия,а именно шапката да не затисната по някакви мързеливи и недоклатени начини....които е трудно да разглобиш.
Всеки сам може да се досети как може да направи така ,че лесно да обслужва един 200л бидон или 500-1000л съдове без греди по тавани и прочие...
И да, мацерацията не е никак трудно нещо...особено що се касае домашното производство до 1тон и мацериране 2-3 дена...един 150л фризер е достатъчен.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 23:09 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Илюша , знаеш че съм на твоето мнение , ама тези дето подпират с греди тавана отново няма да се съгласят с тебе ! :lachtot:
И аргументи от рода на :ама защо да го правя , след като така е по-трудно не можеш да обориш с доказване на това кое е по-качествената технология... Нивото на някои е толкова ниско , че няма да се изненадам ако скоро не започнеме да водиме дебати за това колко прекрасно е да мятаме всичко в бурето заедно с чепките и така докато не се изпие - с подходящата лимонада , разбира се ! :lachtot:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
ами то има много малко хора във форума които не биха се съгласили с ilu6ata ако са останали въобще :lol: :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 09:11 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Абе ти може да не се съгласиш и със земното притегляне , ама от това нищо не се променя ! Тези неща не си ги е измислил Илюшата , така че като не си съгласен вземи прочети някой учебник , пък след това пиши на автора му че и с него не си съгласен! Или просто си в този форум ей така , да си начешеш езика?! Това е форум , това не е чат!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
може би не си ме разбрал правилно, аз съм съгласен с това което той казва.Ilu6ata е безпорна табела в този форум и казвам че не би се намерило човек , който да му противоречи.Това е нищо повече.Освен това съм против разводняване на темата и лични напатки както каза и ти това е форум а не чат !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Към ползите от потопена шапка, за които е споменал Илюша, бих добавил още една, важяща поне за мен - спестяване на разходи и време. Мястото, на което правим вино и подготвяме материала за ракия е на 3 км от това, в което живеем. Вече почти месец (в неделя ще стане), бащата ходи всяка сутрин с колата да бърка джибрите. Аз ходя следобед, с колелото :) (с изключение на 2-3 пъти заради дъждовно време). Ако имах "лъжливо дъно" (аз имам, ама нямам подходящ по размер бидон :lol: ), щях да си спестя (и на бащата) всичкото това разкарване, бензин/нафта и време. Щеше да се ходи само първите 2 дни, и след това, чак когато е готово. И тук идва момента, когато не мога да се съглася напълно с мнението, че разбъркването на шапката при потопена такава, изравнява температурата. За какво време я изравнява? Докато се оформи отново като шапка? А това е колко? Час, два? :verzweifelt: Да вземем нашия случай. Ако разбъркам потопената шапка в 17ч (към толкова ходя +,-) и след това я затисна, а бащата я разбърка в 9ч на другия ден (към толкова ходи), колко от времето ще е с "изравнена" температура? Пиша изравнена в кавички, защото в момента в който спре да се бърка, на повърхността е по топло от дъното. Съмняваме дори, че и по време на бъркане се изравнява, освен ако не сте бързи като миксери. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
А аз... както се бях запънал да не махам гредата с кръстачката и лъжливото дъно, след като попрочетох мненията на знаещи колеги, прибрах се вторник от работа и направих няколко пъти така :? :? :?

Оказа се, че демонтирането на запънатата греда и дъното не е никак сложно.
Отточват се две кофи шира, пада нивото и гредата се вади лесно. После е малко по трудната част, при която трябва да се действа бързо, защото СО2 дава зор на шапката и може да стане невъзможно слагането на гредата отново. Та - маха се лъжливото дъно, разбърква се бързо, слага се дъното и веднага се запъва в тавана. После двете кофи с шира отгоре. Това е! Времетраене за бидон с вместимост 120л - всичко за 30-на минути.

Тези дни нямах възможност да правя това упражнение сутрин и процедурата се извършваше само вечер. Снощи отточих и разбърках за последно, като температурата бе станала 22градуса, при 28 градуса в началото на бурната ферментация.

П.С. Снощи докато чаках да се източи ширата ми хрумна идея за регулируема греда. След реализацията ще я споделя тук. ;)

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
ами ти пак ще трябва да ходиш всеки ден най-малкото,за да отточиш от канелката и да прехвърлиш в бидона или да разбракаш потопената шапката.Според мен няма да можеш да го оставиш ей така само да си стане и да си мислиш че само първите два дена ти е работата и после като си с потопена шапка всичко си става само.Както Ilu6ata писа по напред в тази тема и бай Танас също трябва си бъркане


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
lyubo написа:
ами ти пак ще трябва да ходиш всеки ден най-малкото,за да отточиш от канелката и да прехвърлиш в бидона или да разбракаш потопената шапката.Според мен няма да можеш да го оставиш ей така само да си стане.

Защо?
Правил съм го точно така, но не в БГ - 2 дни след залагането, и след това източване на 6-7-я ден. При това, тогава беше само на 2 м от вратата на апартамента. ;) Това за вино. След това отново 2 дни, и след това когато потъне "сама" шапката. Това за ракия. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2015, 15:45
Мнения: 19
Местожителство: софия
това казват патриотите по темата и вярвам в това тъй като имат в пъти повече опит от мен

Бай Танас ,,Онова беше за откритата шапка, сега говорим за потопена. Не е лошо и тя да се бърка. Който се грижи и за потопената шапка, ще ме разбере...

Ilu6a : ,,Дори и при потопена шапка е нужно обръщате и бъркане на същата...поне 2 пъти в денонощие,което елиминира маркучи и т.н...
И стига с това "претекане" :megagrin: виното не е зеие..."


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2014, 14:00
Мнения: 26
Местожителство: Хисар
колега Итев ......Строителна телескопична подпора

_________________
http://atos67.snimka.bg/trifon-zarezan/ ... ost.811100


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
;) разкри ме :thumbs1:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 12:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
stanilabg написа:
И тук идва момента, когато не мога да се съглася напълно с мнението, че разбъркването на шапката при потопена такава, изравнява температурата. За какво време я изравнява? Докато се оформи отново като шапка? А това е колко? Час, два? :verzweifelt: Да вземем нашия случай. Ако разбъркам потопената шапка в 17ч (към толкова ходя +,-) и след това я затисна, а бащата я разбърка в 9ч на другия ден (към толкова ходи), колко от времето ще е с "изравнена" температура? :

Донякъде си прав...но донякъде-ако не бъркаш ще се повиши доста...може да отиде и над 30гр.При съд 500л това става за 24 часа,а хич не е добре тъй като най-малкото изфирясват доста аромати,а ние ги искаме във виното.Така ,че едно пребъркване освен ,че сваля темп. в шапката но и покачва леко темп. на мъстта .Ще ти кажа точно при мен какво се случва в съд от 500л.
Темп.на помещението 20гр
Начална темп.на мъстта с люспите 17гр.
Ферментация с потопена шапка и "затворен"(капак и найлон пристегнат с ластик) съд.-Бъркане сутрин и вечер.
На третия ден темп.на мъстта около ,но малко под 19гр ,а на шапката преди бъркане 25.
На петия ден темп на мъстта 21гр ,а на шапката 26-27-тук спрях отоплението на помещението и темп падна на 18гр.
7ми ден преди вадене на люспите мъстта е на 20гр а темп на шапките 25-26гр.
Тези резултати са при грозде което се оказа с много добър рандеман...70-72%!!!-тоест течността е доста.Обикновено рандемана е около 60-65% тоест отношението люспи(шапка)/мъст е още по-голямо,а това респективно означава и по-висока темп. в шапката от повечето люспи.
Та ползите от разбиването на потопената шапка не бива да се пренебрегват...иначе е ясно, че всеки може да прави както прецени за добре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
От това което си написал, през цялото време има разлика от 5-6 градуса между мъстта и шапката. Т.е., дори да разбъркваш, има разлика в температурата. Докато не се направи сравнение с не разбъркване на шапката, няма как да разберем, какви ще бъдат температурните разлики в двата случая. :)
Също зависи и от околната температура.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 13:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
Има разлика 5-6 градуса след 6-7 часа.
Ако не бъркаш, отива над 30 градуса за малко повече от 24часа в съд 500л-писал съм горния пост.И аз съм пробвал да мина метър като не бъркам...ама видях къде отиват нещата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: enf, Lukata, stinger и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима