Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 13:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
Ако не бъркаш, отива над 30 градуса за малко повече от 24часа в съд 500л-писал съм горния пост.И аз съм пробвал да мина метър като не бъркам...ама видях къде отиват нещата.

При каквато и да е околна температура?
Когато в шапката е 30º, колко е на мъстта? Съмняваме да е 20-21º.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 13:43 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Станиле , как не те домързя да изприказваш толкова много приказки относно п р е д п о л о ж е н и я т а си , а те мързи да пъхнеш един термометър в шапката , за да се успокоиш ?! :D

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 13:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
stanilabg написа:
При каквато и да е околна температура?

Аз не провеждам ферментация при каквото и да е температура...
stanilabg написа:
Когато в шапката е 30º, колко е на мъстта? Съмняваме да е 20-21º.

Съмнявай се колкото искаш ,но е толкова-да не говорим,че не от особено значение дали е 23 например...при условие ,че имаш вече 30гр в шапката.
И за сетен път-споделям неща през които съм минал,за де не минават други хора...но все има съмнения.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
msergiev написа:
Станиле , как не те домързя да изприказваш толкова много приказки относно п р е д п о л о ж е н и я т а си , а те мързи да пъхнеш един термометър в шапката , за да се успокоиш ?! :D

Вече съм го правил:
viewtopic.php?p=35328#p35328

ilu6a написа:
Аз не провеждам ферментация при каквото и да е температура...

Ти може, ама болшинството, дали? :verzweifelt: Моето е в един фургон, с температура почти като външната. С дрожди FCD - 8º-35º. Т.е. ако околната е 12º (което все още е в диапазона), абсурд потопената шапка да достигне 30º.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 23:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
stanilabg написа:
Ти може, ама болшинството, дали? :verzweifelt: Моето е в един фургон, с температура почти като външната.

Аз не мога да разбера какво питаш??
КАК се прави вино във фургон?
Стига сте се стискали за 5-10лв като правите нещо.Правете го в оптималната за това среда.
Не може да го правите някъде си, при някаква си температура, с някакво си грозде,в някакви си съдове,някак си нещо затиснато и да искате добри резултати...НЯМА как да стане.
Каквото можах, казах по тази тема.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 07:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
Аз не мога да разбера какво питаш??
КАК се прави вино във фургон?

Не. Искам да кажа, че е компромисен вариант, когато случващото се е далеч, шапката да е потопена и да не се бърка.


ilu6a написа:
Стига сте се стискали за 5-10лв като правите нещо.Правете го в оптималната за това среда.
Не може да го правите някъде си, при някаква си температура, с някакво си грозде,в някакви си съдове,някак си нещо затиснато и да искате добри резултати...НЯМА как да стане.

Съгласен съм, самия аз се боря с баща ми, относно всяко едно нещо за което си написал. Но ситуацията ми е такава, че трябва да се съобразявам с него за някои неща.

lhristov написа:
Възприех добра практика от Илюша. Той казва: Влизам в избата само с изчистено съзнание и с положителна нагласа. Нещо, ако трябва задължително да се направи не съществува. Ще почака. Правенето на вино не е като закон. Нещо като разликата между have to и mast. Ако ме разбираш.

Не знам дали си го казвал, но щом Лъчо те цитира....

И моето последно по темата. Дано да не го приемеш като заяждане. Мислиш ли, че ако те подложат на "двоен тест на сляпо", би познал, кое от двете вина, правени в два бидона, стоящи един до друг, с еднакви материали, и двете с потопени шапки, му е бъркана шапката, кое не? ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 13:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Да аз съм го казал...но става въпрос за някакъв времеви интервал,час,два,три...,а не въобще дали да се прави или не.
За двойния тест---мии ако се направи може и да пробвам,но ако съответните вина постоят година или две,общо взето всеки би направил разликата...
Аз отново не разбирам ,какво и кого се опитвваш да убедиш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 14:47 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Абе важно е да се чати...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 14:55 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1846
Местожителство: София
Тъй, тъй... Темата и така и тръгнала към "Кръчмата"... :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
Аз отново не разбирам ,какво и кого се опитвваш да убедиш...

Нищо и никого не се опитвам да убедя. :) Просто казвам, че разликата ще е пренебрежителна, ако всичко протича при някаква по нормална околна температура (в повечето случай, времето през което се прави вино у нас, не предполага повече от 20º околна температура, дори сам казваш, че трябва отопление). Т.е. тези, които едвам са закрепили второто дъно и се притесняват, че трябва да демонтират това всеки ден, по два пъти, да се отпуснат и да си гледат кефа. :)
И наистина, да не се впускаме в някакви филми при правенето на вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 18:13 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Кой колкото му е акъла , така си е закрепил капака !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 18:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
stanilabg написа:
че трябва да демонтират това всеки ден, по два пъти, да се отпуснат и да си гледат кефа. :)
И наистина, да не се впускаме в някакви филми при правенето на вино.

Не си прав и поради такава разсъждения 90% от домашните вина са боза.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима