Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Миналата година спретнах една решетка за проба. Затисках с 9 винтови буркана (от голямите), пълни с промит мокър пясък. Надигат се, но задържаха шапката. Проблемът беше, че вдигнаха нивото до критичния минимум и се наложи да прехвърлям материал в другите бидони, а и не можех да покрия с капака на бидона, та го завивах с овлажнен плат. На другите бидони притисках шапката сутрин и вечер, докато се напои хубаво. В крайна сметка не намерих разлика в отточеното вино и тази година карам само с открити шапки. Бидоните ми са по-скоро кофи (по 100 л.) - разширяват се в горния край и няма как да заклинвам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Привет на всички колеги и мераклии от един новобранец в този форум. Влизах често да пооткрадна ;) това-онова, но най-после реших да се регистрирам. На много хора тук искрено се възхищавам, както за познанията и уменията, така и за желанието да ги споделят безкористно с други. А това, последното е толкова ценно в наши дни...
Вижте аз как реших проблема с тесното гърло на бидоните и нуждата от по плътно обхващане на шапката. Това са две плоскости шперплат 8мм, които са фиксирани с месингов нит в средата. При вкарване в бидона се завъртат така че да влезе през гърлото
Прикачени файлове:
k1.jpg
А когато е вече вътре в бидона се завърта така, че да се изпълнят липсващите сектори и да съвпаднат дупките. Тях ги пробих при вече фиксирани плоскости, така че съвпадат ;)
Прикачени файлове:
k2.jpg

После се запъва в средата с дървено бичме и в тавана на мазето.
Ще се радвам тази идея да бъде взаимствана и от други.
Наздраве! :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Murphy, има ли развитие с еднопосочните клапани?
Наложи ми се да пробвам с моя, който според мен е с някаква мембрана. Да ти кажа, иска си доста надуване на бузите за да премине въздух от другата страна. Съмнява ме, да е такова положението с водните клапани.
Впрочем, някой знае ли какво налягане е необходимо за да се преодолее водата в водния клапан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Променливо, защото от другата страна натиска атмосферното. :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 19:20 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
stanilabg, не съм си взел такива клапанчета. Пък тя и работата им за тази година почти свърши. :) По-нататък ще си взема и ще ги тествам. Мисля си за един тест на сухо. Монтирам клапанчето на една бутилка от 1-1.5 литра, стискам да излезе поне половината въздух. Ако бутилката остане сплескана за 2-3 дни, значи нещата са "бетон" и клапанчетата вършат работата, която ме интересува. Сега обаче нямам хич време да се бутам с такива неща, пък и не съм купил. Ако на теб ти се занимава и те интересува - опитай, поне имаш такова клапанче.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
itev няма ли опасност тоя шпертплат да се подуе, разкриви, иначе е добра идея но с пластмаса някаква.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Да - прав си.
Направих две такива решетки за двата бидона. Но тъстът понеже е инатчия и "консерва", поиска единият бидон да е с плаваща шапка - по неговият си начин :wallbash: Иди му обяснявай да чете в книгите дето му купих. Та после, при отделянето на мъстта за тиха ферментация от този бидон, се наложи да го претакам през медна ламарина, защото намирисваше леко на сероводород. Като го викнах да види какво е направил, той се усъмни в качествата на сернистата киселина, при все че от нея сложих и в двата бидона. :wallbash:
Както и да е! При махане на решетката от "моят" бидон видях, че се е получило малко изкривяване на тесната част. И то, защото тя е от по-мек шперплат. На снимката си личи, че са от различен материал двата сектора.
Мисля, че това може да се предотврати с кръстачка на бичмето, дето запъва в тавана.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Макар и не точно в темата - да ти кажа защо се е случило да мирише на сероводород.
Материалите - еднакви. Сернистата - еднаква ....
Обаче - когато не е потопена шапката - дрождите се развиват много по-бурно и съответно клетките им стават голям брой - от там и по-бързо ферментират захарта, но и по-бързо изяждат минералите и започват да мрат и да лизират от собствените си ензими - от там и сероводорода.
В студени години плаващата шапка може да се окаже предимство, а не недостатък - защото така се гарантира завършване въобще на ферментацията - понеже в шапката все пак е с 2-3 до 4 гр. по-топло.
И още нещо - плаващата шапка продуцира повече аромати - пак заради по-високата температура в нея.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 19:58 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Миналата година оставих два бидона с ронкано и мляно бяло грозде /ркацители/ да ферментира на "автомат"-воден клапан. Материала беше бъркан около седмица и беше предвиден за ракия затова не го мислих много. Към средата на декември реших да варя и източих само течноста. Какво беше учудването ми, когато това се оказа отлично бистро и силно вино! Реших да го пия и каквото остане да варя, ама не остана нищо от 100-те литра :nixweiss: .
Тази година сложих 200 кг. ронкано шардоне на същия принцип-запечатано буре на воден клапан, като този път го източих след седмица и сега върви "тихата".
Та мисълта ми е, че и без потапяне на "шапката"-само на воден клапан се получават добри резултати! В началото СО2-то не позволява вкисване, а после алкохола в материала!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 11:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Това с медната ламарина е много крайна и носеща последствия мярка...
Ще има нужда от задължително бистрене с бентонит и то не заради свойството да утаява ,а поради факта ,че и също така захваща медни йони...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Купил съм го и съм решил след тихата да бистря.
Какво трябваше да предприема?
В една от многобройните книжки :buch: пишеше точно това - при наличие на миризма на развалени яйца да прекарам мъста през медна ламарина. Така и направих. Но само на мъстта от единият бидон - този с плуващата шапка. После смесих всичко в 100литров бидон да си "кръчка" на тиха.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 01:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
и книжката е на Митко Ников или на Димитър Цаков...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Ами какво ми оставаше друго? :?
Не съм кой знае какъв спициалист, но се уча бързо. Нямах време да влизам тук, плюс това съм и откоро и не съм прочел все още много неща...Та се наложи да хвана "учебниците" :?
Де да знам, че не ракетата е била крива, а космоса..... :nixweiss:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Tова е нов , мощен 4 кубиков клапан , за тиха ферментация в туби ор бидони .
Монтажа ... просто с мощен рязък удар го забиваш в средата на капака .
Целият монтаж става за 0,1 секунда,... и дим да те няма ;) .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Последна промяна emil emilov на 19 Окт 2012, 15:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 13:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
А защо е това маркуче??? Ако е 50 кубикова спринцовка и е с вода до 40 кубика и то без маркуч, няма ли да стане???

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима