Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Сигурно ще изтече при виното. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Идеята е много добра и на пръв поглед си е гениална с простичкото и лесно изпълнение. Според мен обаче, има няколко недостатъка. Диаметъра на маркучето (особено на иглата) е прекалено малък. Ако виното в тубата е приключило с всички възможни ферментации и просто се съхранява при постоянна температура - ще е наред, докато не застудее. Тогава няма и да има особена нужда от него.
Обаче ако виното е в тиха ферментация например, диаметъра на иглата и маркучето ще е прекалено малък и балбукането ще е измамно често, ако междувременно маркучето не се отдели от иглата.
Същият проблем, но в обратна посока ще се появи при спадане на температурата. Тубата леко ще се свие и вакуума ще си каже думата. Както и stanilabg каза - водата ще изтече при виното, но по други причини. Емил ще каже как е в действителност при неговите условия.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 07:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Прикачени файлове:
DSC03778.JPG
Миналата год ползвах в. клапани от малка бутилка , но изработката им е малко по- сложна , ползва се и лепило .
този със спринцовка също иска някаква техн грамотност, в сми шлаухът го изтеглям , и заклинвам здраво в отворът на спринцовката , като оголвам телът , и го изтеглям през отвора ... шлаухът е подбран по диам да се заклинва .
Говорим , че тубите са напълнени и почти няма въздух !
Тогава при промяна на температурата и атм налягане няма засмукване към тубата .

Мислех за сух , иглен клапан ,Въпросът е , че с вода , по мехурчетата се вижда и контролира процесът .

При моят случай вече съм на тиха ферм. която в бидон 100л отделя мехурчета прим по едно на 10 сек , ще ползвам спринцовките за галонови туби 19л
Възможно е решението ссс спринцовка да е неудачно , опитите продължават :D ,
тая година ще ги ползвам заа първи път .

Цялата работа изглежда мн проста , но е за хора с някаква винарска и техн грамотност , за човек който знае какво прави , ... само за този форум има смисъл и може да се разбере .

Те -го- те :D клапанът в действие и ссс заснето мехурче :D , сложен е след този на бидонЯ , и вече знам че има мн слабо отделяне на СО2 , и в тубите няма въздух .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Още един от днес ТРОЙНО ! по - мощен ... вече 10 кубиков ! воден клапан .
Струва 26ст .
Форсажната камера е изпълнена от капачката на иглата , тя е захлупена в/у кафявата тръбичка , буталото я ограничава да не излезе , и с него се регулира височината на водният стълб .
Точно над буква "Е" в стената до буталото има 1мм. отвор , когато буталото е над него сичко работи , когато натиснеш под "Е" ( Емил ;) ) блокираш клапанът , и може да пренасяш тубите бързо без нещо да се излее.
( Все пак идват избори , не се знае наште дали ше останат , и трябва да сме мобилни ;) )


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
dani_94 написа:
А защо е това маркуче??? Ако е 50 кубикова спринцовка и е с вода до 40 кубика и то без маркуч, няма ли да стане???


Доколкото схванах картинката, ако г оняма това маркуче, водата от спринцовката ще се излее в бидона. :)
Точно то играе ролята на клапан за илизащите газове...

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Откалване без достъп на кислород и други вредители...писах в друга тема тези жвъчки отгоре ги намерих във ВиК части,на голяма далавера са-45ст.,ползвам ги и за воден клапан,а като приключи тихата,вади се маркуча и се слага тапичка,затяга се пак здраво.Бях залепил маркучите със силикон,но ялова работа е,отлепя се.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
А ето и моя барбитуратор-воден клапан


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Цитат:
Откалване без достъп на кислород и други вредители...писах в друга тема тези жвъчки отгоре ги намерих във ВиК части,на голяма далавера са-45ст.,


....или в електроматериали...щуцери се казват....за преминаване на кабели през тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 21:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Клапан през дограмата :megagrin:
Прикачени файлове:
IMG_0620.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2013, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
stefannankov, беше споделил една идея за използването на чувал при потапяне на шапката. Тъй като никой не реагира (било позитивно, било негативно), бих искал да попитам какво ви е мнението.
Аз, реално погледнато, не виждам проблем. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2013, 09:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
На мен лично тези чували ми миришат силно на пластмаса макар ,че има направени и от HDPE...
Номера с тефлоновата мрежа по ми допада. Като цяло не бих се възползвал от подобна практика ,тъй като по време на мацерацията,а и 4-5дневното ферментиране е добре да има възможно по-добър контакт на мъстта с ципите...а така се ограничава пълния и цялостен контакт .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 23:26 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Най-после се наканих да ги пробвам тези клапанчета. Държах бутилката с изкаран въздух един месец и не пропусна грам въздух обратно вътре. Уплътнението бяха 2-3 врътки тефлонова лента, за по-отговорни работи ще ги лепя с горещо лепило. Смятам, че ще ми вършат работа вместо водни клапани за 10-литровите туби от минерална вода. Купих ги от иБей, 10 броя за два долара и нещо, но дойдоха с рeклама на този сайт, където в момента са 3 долара и нещо.
Прикачени файлове:
co2valve.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 83
Колегата " ZMeyGorianin " спомена че при бурната ферментация не е бъркал мъста а затворил бидона плътно като има воден клапан и не го е бутал до преместването на виното за тиха ферментация. Как мислите дали няма да вкисне шапката ако не се бърка но няма достъп на кислород ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 00:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
ако е спазил санитарния минимум няма да има проблем :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 01:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Колегата ZMeyGorianin е уважаван и от мен. Доколкото се сещам беше тествал този метод веднъж за ракия (случайно) и втори път за бяло вино (за спорта).
Но! Това означава ли, че толерирате правенето на вино по този начин? Не е ли компромис? Когато няма друга възможност. Сори, но на мен ми прилича на следното: Събличате любовницата си, подготвяте я за..., след това се чупите и разчитате, че ще се оправи сама.
Сигурно съм консервативен :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nipresi, zicfrid и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима