Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 19:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 22:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
бай Танас написа:
Това означава ли, че толерирате правенето на вино по този начин? Не е ли компромис? ?

Ни най-малко не толерирам...просто казвам ,че може и да няма проблем с ацетобакторите...За органолептични качества на нова вино не е ставало дума.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 22:43 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
бай Танас написа:
Това означава ли, че толерирате правенето на вино по този начин? Не е ли компромис? ?

Ни най-малко не толерирам...просто казвам ,че може и да няма проблем с ацетобакторите...За органолептични качества на нова вино не е ставало дума.

Не е компромис, бай Танасе, а необходимост! Просто и тази година се наложи да постъпя пак така с новото грозде-Шардоне 250 кг. /ронкано, мляно, сулфитирано и засято с дрожди и подхранка/. Имах възможност да го бъркам само първите 4-5 дена и след това заминах за два месеца, а няма кой друг да се занимава с него там където са бидоните.
Знам, че не е добре за бяло грозде да стои толкова време с ципите, но този метод е изпробван миналата година и виното се запази пивко, бистро и силно докато свърши, т.е. до средата на лятото без да съм го стабилизирал повече след първото сулфитиране.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
:thumbs1: Ясно, нещо като нашенска версия на winepod :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
Аз за малко щях да направя голяма беля, като уплътних капака на един бидон с тесто. Да е жив и здрав бай Танас, че спомена за възможното вкисване на тестото, благодарности и на ilu6a, че се намеси бързо. Тестото е махнато, всичко е почистено, измито и намазано със серниста киселина. Сега нямам решение за уплътняване и всякакви идеи са добре дошли. Става въпрос за уплътняване между бидона и капака. Бидона има метална скоба на капака но няма уплътнител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2013, 11:11
Мнения: 14
Местожителство: Благоевград
HHristov написа:
Аз за малко щях да направя голяма беля, като уплътних капака на един бидон с тесто. Да е жив и здрав бай Танас, че спомена за възможното вкисване на тестото, благодарности и на ilu6a, че се намеси бързо. Тестото е махнато, всичко е почистено, измито и намазано със серниста киселина. Сега нямам решение за уплътняване и всякакви идеи са добре дошли. Става въпрос за уплътняване между бидона и капака. Бидона има метална скоба на капака но няма уплътнител.

Не знам дали ще ти свърши работа, но преди 2 години на бидон като твоя с метален обръч, но без уплътнител преди да сложа обръча върху ръба на капака(точно където стяга обръча) бях намотал 2-3 пласта от едно сиво (май "монтажно" го водят) тиксо. Широко е около 5см и облепва много добре ръба на капака и бидона, дебеличко е и е здраво (маи има и конци в него). След това трудно заскобих обръча, бях се попрестарал с омотаването. След време от температурата бидона се беше свил като кутийка от кока-кола, та затова мисля, че е бил уплътнен добре не е глътнал въздух. Като го отворих да слагам вода и захар(виното го бяхме поизпили), се наложи първо да му слагам топла вода, за да възвърне предишната си форма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 22:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Силиконов шлаух сложен на мястото на уплътнението на капака.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Прикачени файлове:
2013-09-25 11.53.51.jpg


2 в 1...потапяне на шапката със стъклени дамаджанки,пълни с топла вода за повишаване на температурата.Поставил съм ги върху две пластмасови решетки за бидони.Ако ви е повече материала вместо с капака,могат да се покрият с найлон,одеала и т.н.

Мисля,че е по-добър вариант от използването на пластмасови шишета с етикети с мастило и лепило по тях,а и стъклото би трябвало да поддържа температурата по-дълго време.Претаквам в началото да се изравни температурата на материала.Дамаджанките имат поставки на дъната,които се махат лесно,така не се цапа дъното при пренасяне.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 95
Местожителство: Варна
HHristov написа:
Сега нямам решение за уплътняване и всякакви идеи са добре дошли. Става въпрос за уплътняване между бидона и капака. Бидона има метална скоба на капака но няма уплътнител.

Най- бързо и евтино с 1 дебел найлонов чувал.Първо проба с 2 та слоя, ако не може да се закопчее с 1 слой от чувала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 15:57 
Offline

Регистриран на: 28 Окт 2009, 17:20
Мнения: 9
Местожителство: Русе
Здравейте,
чета редовно и от години този чудесен форум, много неща научих от тук, но сега имам въпрос, на който не мога да открия еднозначен отговор
Решил съм вече бурната ферментация с дрожди RX60 да я проведа (след 2 дневна студена мацирация съпроводена с влагане на ензим) с потопена шапка, няколко пъти четох тази тема и реших да си направя дървена решетка за потапяне на шапката, която да залостя в тавана, та въпроса ми е проблем ли е ако дървената решетка е изработена от липова дървесина (не намерих дъб или нещо по-подходящо, единствената алтернатива беше чам, която отхвърлих веднага, благодарение на наученото от тук)?
Сравнително суровата липова дървесина, която намерих я разкроих, разпробих за дървени дибли (реших по съвет на съфорумец да не ползвам гвоздеи, а с дибли), номерирах си парчетата и пробвах да ги изваря с гореща вода (доколкото това е възможно в домашни условия) първата вода беше като липов чай (цвят и аромат) По къкъв подходящ за целта начин може да се обработи тази дървесина преди употребата й в домашни условия?
Възможно ли е някакво елементарно изпичане в огнището на казанчето примерно и как евентуално да стане това?
Благодаря предварително за компетентните отговори!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Днес бях да си взема поръчаната неръждавейка за потапяне на шапката. Само като си помисля колко се изръсих и ме заболява сърцето :o
Въпросът ми е, дали ще е проблем, че няма отвори? Нямах време, и не ми се искаше да ми я мотат още няколко дни заради пробиването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
От някъде трябва да излизат газовете.Само от луфта между фалшивия капак и стените на съда, няма как да стане.Обезателно трябва да е перфориран.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
На оригиналните капаци отворите даже идват леееко недостатъчно http://vinarko.com/images/stories/oboru ... an-1-b.png
А този в средата пък е голям, трябва да се запуши.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Тоя отвор е за друго , бай Танасе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
kostakurta написа:
Тоя отвор е за друго , бай Танасе.

В смисъл? stanilabg пита може ли без отвори. Отговарям му не само че не може, но се опитвам да го ориентирам и колко горе-долу да са отворите. За какво друго, нещо не схванах?
П.П. Станила, май бързаш. Ако гуглиш на картинки "перфориран капак за потопена шапка", това, което показах, е първия резултат. Виж също и това viewtopic.php?f=10&t=1096
potenza май го е дупчил допълнително. download/file.php?id=1194&mode=view
И ако трябва да бъдем съвсем точни, тези капаци са с уплътнител по периферията. При теб май няма да има уплътнител и газовете ще излизат от там, но не се знае дали ще е достатъчно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Не се пали бе бай Танасе. Става дума за централния отвор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata, irkon, kaishev и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима