Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 13 Дек 2017, 09:14 Дата и час: 13 Дек 2017, 09:14

Часова зона: Европа/София




 [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Благодаря, предполагах това но.... :wallbash: . За напред всичките материали предварително купени.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 10:06 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 156
Папи, имаш ли възможност да направиш сравнение как ще се получат вината с и без ензим?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 16:53
Мнения: 36
Местожителство: София, Павлово
Да, макар че съм прохождащ във винопроизводството. Тази година съм заложил 100кг. широка мелнишка и 50кг.мерло. До година повече ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2017, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 43
Реших да съживя тази позабравена тема поради някои съмнения и различни мнения на колеги.
Надявам се да се получи добра дискусия и да бъдем полезни на всички колеги. В момента на пазара има много и най различни ензими, които помагат за избистряне, за извличане на аромати, за наситен цвет и меки танини, за бели вина, за червени вина и т.н.

Бих желал да обсъдим някои идеи, които ако са добри да бъдат приложени.

1. При направа на бяло вино от ароматно грозде, като например алиготе или пък мускат отонел.

След ронкане, смилане и сулфитиране преди да се източи шарата да се добави следния ензим:

Lafazym Extract е пречистен пектиназен бленд предназначен за контакт с ципите на гроздето. Спомага за екстрахиране на ароматните компоненти от бялото грозде. Подходящ е за бели вина и розе.

Предназначение
◾Специално за екстракция на сортови аромати и облекчена екстракция на ароматичните предшественици при контакт с гроздовите ципи и ниска температура
◾Намалява времето за мацерация

Като разбира се е съпроводен със студена мацерация.

След примерно 5-6 часа изтокване на шарата и добавяне на друг ензим, а именно:

Описание
Lafazym CL е пречистен пектолитичен ензим с висока концентрация. Той е предназначен за бързо избистряне на гроздова мъст за бяло вино или розе. Може да се използва и при пресова мъст от червено грозде.

Предназначение и енологични особености

◾Lafazym CL представлява ензимен препарат, пречистен от цинамил естеразна активност. Това ограничава образуването на винилфеноли (асоциирани с лекарствени и карамфилни нотки) от свободните фенолни киселини на бялото грозде.
◾Ензимът напълно хидролизира гроздовите пектини в мъстта.
◾Способен е да действа и при екстремни условия – ниско pH, високо съдържание на пектин, ниски температури и други.
◾Подобрява избистрянето, намалява обема на утайките, подобрява утаяването и уплътняването им.

Начин на употреба

Lafazym CL трябва да бъде прибавен към гроздовата мъст в резервоара за утаяване колкото може по-рано.
◾Бентонит – ензимът е силно чувствителен към бентонит и се инактивира от него. Евентуална обработка с бентонит трябва да се прави след прилагане на ензима или ензимът да се влага след пълното отстраняване на бентонита.
◾Серен диоксид SO2 – ензимът не е чувствителен към нормално използваните дози


И понеже е несъвместим с бентонита или въобще да не се ползва или да се изчака пак няколко часа и едва тогава да се добави съответната доза бентонит.

След избистрянето вече претокване, затопляне и посяване на дрожди.

2. Дали същото е добре да се използва и при направата на розе.

3. Интересно би било, дали използването на първия ензим:Lafazym Extract би довело до постигане на по добър аромат при правене на ракия от ароматни сортове бяло грозде.

Стана много дълъг пост, затова засега толкова. Силно се надявам повече хора с опит да вземат отношение по темата, за да може и лаици като мен да се насладят на прекрасно вино и пивка ракия.


Върнете се в началото
  
 
 [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: waldyco, ZMeyGorianin и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима