Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 09:37 Дата и час: 20 Юни 2018, 09:37

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2017, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2014, 08:42
Мнения: 5
Аз имам един въпрос - Кога да го почвам?
Ето и предисторията:
на 19.09.2017 купих 140-150 кг мавруд+каберне, смляно и без чепки. Още същата вечер сложих серниста киселина около 1гр/л. На следващия ден добавих дрожди и ДАФ. Една седмица по-късно го извадих от джибрите и добавих "бистрител" и два вида танини, които бях забравил да сложа преди това. На 11.10.2017 направих изследване на виното и резултата беше 14.3 алкохол и 7,5гр/л захар. На 12.10.2017 прелях виното в нов съд и посях с бактерии за ЯМКФ. И се връщам на въпроса или по-точно "Как да разбера, че ЯМКФ е приключила и мога да започвам консумация?" Също така ми е интересно трябва ли пак да бистря виното и да го преливам отново в друг съд или вече да си го оставям в този? Мога ли без допълнителна обработка да бутилирам или трябва да го оставя за отлежаване. Ако трябва да отлежава - в бидона ли да го оставя или да го местя в буре /буре няма/? Когато точа за консумация от този съд не му ли пречи кислорода, който навлиза в съда?
Благодаря за вниманието.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2017, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
Колега, турското радио имаше едно предаване " джаз музик карашик". Ти си успял за по-малко от месец да направиш неща дето искат поне половин година. :)

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2017, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 691
Местожителство: Пловдив
koser написа:
за следене на процеса си трябва микроскоп. Няма как иначе да наблюдаваме дейността на бактериите и да знаем какво става.

Преди няколко месеца си говорихме с колега, за писания от подобен род в интернет. Човекът чак искаше да си скъса дипломата. И го разбирам напълно.
Бива се да се покажеш, ама да говориш пълни глупости е меко казано обидно за хората търсещи сериозни знания и повивашаване на уменията си!
Много ми се иска да видя как с микроскоп ще установиш дали ПРОТИЧА или НЕ въпросната ЯМКФ? Пръв се записвам на курс при теб :)
Току виж узнаем как да спестим разходите за скъпата апаратура за течна хроматография (има няма 40-50 000 лв.) или за по-евтиния, но доста по-неприятен вариант за хартиена хроматография.
koser, не се познаваме предполагам, но поработи малко с микроскоп, опитай се да наблюдаваш бактерии (в пъти по-малки от дрождите) и тогава изказвай подобни мнения :prost:
А дали е протекла или не ЯМКФ си има един толкова елементарен и безплатен тест, че повече няма на къде - малка проба от вино, преди и след посяване с бактерии. Разликите са огромни ;) Аз поне не мисля да инвестирам в микроскоп засега.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2017, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2016, 10:29
Мнения: 54
Местожителство: Варна
Нещо интерсно

http://www.trimex-trading.bg/docs/5Pres ... is-Bou.pdf

_________________
Или излизаш на сцената, или цял живот остваш зад кулисите!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2017, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 26
Здравейте господа!
Разполагам със стотина литра на етап тиха ферментация. Мерло и каберне с лек превес на мерлото. Към момента са в мазе с температура около 15 градуса, но съобразно прогнозата за времето, очаквам до дни да падне под тази граница, което ме вади от сценария с ЯМКФ. Мога да го кача в жилищно помещение и там да опитам. Въпросът е, че в зависимост от отопляването, в различните часове на денонощието температурата ще варира от около 17 до около 25-26 градуса. При такива колебания в температурата има ли смисъл да опитвам ЯМКФ? Съдовете, в които е виното са от стъкло и от пластмаса. Крайната цел е вино, по-голямата част от което да изпия тази зима и да останат около 20 литра за следващата есен.
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2017, 20:42 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 223
Diqn 81, супер интересно! Излиза, че бактериите за ЯМКФ трябва да се посяват по едно и също време с дрождите?

бате Крум, в тази маза ако можеше да се поддържа поне 17 градуса...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2017, 22:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
бате Крум написа:
Съдовете, в които е виното са от стъкло и от пластмаса

С каква вместимост са съдовете?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2017, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2016, 10:29
Мнения: 54
Местожителство: Варна
Така излиза :)

_________________
Или излизаш на сцената, или цял живот остваш зад кулисите!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2017, 00:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 26
Joro Polimera, то ако можеше да се поддържа 17 нямаше да питам. Даже бактерии за температурен интервал 15-25 мярнах във vinarco.com, но съм сигурен, че още на 24-ти температурата в мазето ще е под 15 градуса.

Ilu6a, пластмасата е 40 литра, стъклата са две по 25, имам и едно свободно от 54, което е готово да влезе в употреба. Имам и разни дребосъци от порядъка на 10-12 литра, но не знам дали са приложими на този етап. За контролни проби са големи, за ферментация са малки...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2017, 00:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Ами ...една печка тип духалка за 10 дена ще изхарчи 30лв...
За съдовете питах,тъй като от обема им зависи, до колко са температурно стабилни.
50л ще се охладят за два дена...не е добре темп да пада под 18.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2017, 12:07 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 156
Засяване на бактерии и дрожди е препоръчително ДА, НО само когато процеса на алкохолна ферментация може да бъде много добре следен И контролиран. В противен случай, може двата да вървят едновременно и ако АФ свърши при наличие на доста захари, то тогава става цирк.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 19:21 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 223
Вече 5 седмици почти (от засяването) мина от ЯМКФ на мерло. Органолептично киселинността намаля осезаемо. Температурата 4 седмици беше 20 градуса. Сега я намалих на 17. Въпросът ми е: колко да я чакам още преди откаляване и сулфитиране? Мисля още семица да я чакам...?

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 691
Местожителство: Пловдив
Joro Polimera написа:
Органолептично киселинността намаля осезаемо

По-добър признак няма. Явно ЯМКФ си е преминала нормално. Обикновено отнема от една до две седмици. Няма смисъл да чакаш толкова, всичко е приключило.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 281
Начи тази година приложих мързеливия начин за подгряване . Сложих 2 парчета нанофолио едното под бидона и едното залепено с тиксо за бидона и двете от по 2 секции ...около 50 вата са 2 те секции ...НЕ ЗАВИХ бидона и сега поради загубите се поддържа около 21 град .... и си чакам :)

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 21:49 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 223
Благодаря за отговора, Flanker. От седмица, две наистина няма промяна. Понеделник откаляване и сулфитиране...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
  
 
 [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима