Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 10:05 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Малко е късно за бактериите,тъй като искат да има и 2-3% захарност...Но аз съм слагал в такъв момент и според мен свършиха някаква работа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2015, 21:40
Мнения: 10
Местожителство: Пловдив / София
Здравейте,
Аз мера с руски захаромер - виномер, както го беше нарекъл някой от съ-форумците - поплавък за каракуди :lol: Той е с комбинирана скала и захарността и спирта са неразривно свързани. Излиза че като налея спирта след като приключи тихата ферментация, този уред ще покаже повече спирт и автоматично по-малко захар. :? Така ли е, или има не чак толкова силна връзка между захарност и алкохолно съдържание. Съжалявам ако задавам глупав въпрос :datz:
Като отцедя след изстудяване във фризера на винената киселина чрез претакане, (може би, ама не се знае дали да) вече ще имам pH достойно за ЯМКФ. Но тогава няма да имам изискващата се захарност за ЯМКФ. Дали да не оставя бактериите, които купих да преживеят зимата, пролетта и лятото във фризера, до следващия сезон? За дните от предният ми пост, захарността е паднала с 0,5 , съответно толкова се е вдигнал алкохола. Околната температура е 15-16 градуса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2015, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Здравей отново ilu6a,
виждам че на доста хора помагаш.
Относно заложеното тази година мерло + малко мавруд червено вино (28 ден тиха ферментация),
се чудя дали и аз да посявам малолактични бактерии?
Винаркото нямат..., до сега не съм слагал... но и на мен като на колегата нещо ми киселее винцето.
Миналата година стана супер( с култивирани дрожди), но тази година го изпуснах и си стартира с дивите дрожди и така си премина бурната ферментация...
Това ли е причината и не е ли късно за тези бактерии?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 09:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
Понеже и един приятел не се беше запасил навреме с бактерии, та от него знам, че днес-утре във Винарко ще получат. Имай пред вид, че магазина ще почива от 3-ти Ноември. Просто звънни и се уточнете. По-важния въпрос е дали ще бъдат осигурени условия бактериите да си свършат работата - най-вече температура. Не без значение е pH и % алкохол, а в България не съм виждал предлагане на храни/активатори за бактерии.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 12:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Здравейте колеги,
до сега не съм ползвал малолактични бактерии.
Но нещо ми киселее червеното вино което е мерло + малко мавруд.
30ти ден от тихата ферментация съм. Предстои ми откаляване и се чудя дали да купувам ЯМКФ?
Подходящ ли е момента или е късно?
Бялото вино е на същия етап, там дали е необходимо такива бактерии(сорт шардоне)?
Очаквам вашите мнения


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
velev71 написа:
Здравейте колеги,
до сега не съм ползвал малолактични бактерии.
Но нещо ми киселее червеното вино което е мерло + малко мавруд.
30ти ден от тихата ферментация съм. Предстои ми откаляване и се чудя дали да купувам ЯМКФ?
Подходящ ли е момента или е късно?
Бялото вино е на същия етап, там дали е необходимо такива бактерии(сорт шардоне)?
Очаквам вашите мнения


За бялото......защо?На 30-ти ден от тихата каква захарност имаш?Според мен е късно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
що за въпрос за захарност на 30 ден от тихата ферментация....???
Много отдавна отгповора е нулаааа
И къв е съвета>??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 08:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
velev71 написа:
що за въпрос за захарност на 30 ден от тихата ферментация....???
Много отдавна отгповора е нулаааа
И къв е съвета>??


Ами бактериите си искат минимално количество захар!Писано е достатъчно в тази тема!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Захарността е нула, логично или клони към нула.
Тоест съвета ти е : да не се слагат малолактични бактерии защото е късно!
Така ли е ?
Ама ли въобще съвет или просто някакво говорене?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
[quote][/quote]Повечето бактерии за ЯМКФ си искат 1-4% захарност...тоест се посяват по време на тихата ферментация.
[quote="ilu6a"]Малко е късно за бактериите,тъй като искат да има и 2-3% захарност...

Съвета ми е:НАУЧИ СЕ ДА ЧЕТЕШ!Още повече-намираш се в точната тема!Прочети я от началото!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 11:18 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
И аз ще изрека нещо скверно , с уговорката че нямам опит с ЯМКФ ! Та идеята ми е след като едно от условията за протичане на ЯМКФ е виното да има захарност около 2% , не би ли могло да добавиш захар с цел да постигнеш необходимите условия ?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
msergiev написа:
И аз ще изрека нещо скверно , с уговорката че нямам опит с ЯМКФ ! Та идеята ми е след като едно от условията за протичане на ЯМКФ е виното да има захарност около 2% , не би ли могло да добавиш захар с цел да постигнеш необходимите условия ?


Аз лично не бих добавил захар!Не става ясно с каква захарност е бил материала,с какво алкохолно съдържание е в момента,спонтанна ферментация,дали е сулфитиран!Много неизвестни!За мен лично най правилно е откаляване,бистрене,сулфитиране,студ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 12:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Ами за захарността в момента е ясно че е около нулата ! Поне така твърди velev71 . Нека да каже какви са били и другите показатели и да поумуваме отново !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
msergiev написа:
Ами за захарността в момента е ясно че е около нулата ! Поне така твърди velev71 . Нека да каже какви са били и другите показатели и да поумуваме отново !


Имах предвид захарността преди началото на ферментация!Не знам от къде е купено гроздето , но 30 дни от тихата означава начало на същата около 1.10!А кога е купено-около 20.09 може би! Мавруд и Мерло по това време,знам ли?Моето Каберне го купих на 10.10 и имаше захарност 23!
Ако колегата е купил грозде с ниска захарност и 30 дни след тихата ферментация не е сложил бактерии за ЯМКФ по-добре да прескочи този етап!Аз поне бих откалил,бентонит,сулфитиране,студ за понижаване на киселинноста и добра компания!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
И така, ето отговорите на бъпросите за който разбрах:
Гроздето е купено на 22.09. Брестовица, страхотно грозде!
Захарност 22-23 за мерлото и мавруда, 20 за шардонето.
1.Червено вино: До сега съм откалил 1ви път след бурната и вчера откалих втори път ( малко утайка и никакви мехурчета на клапана).
2.Бяло шардоне го обърках и не го откалих и сега с помоща на ilu6a го "оправям с трето и 4то откаляване за отмирисване на сярата...
3. имам и розе за проба, но там смятам, че всичко е ок.
Днес смятам и в трите да сложа от малолактичните бактерии на Vinarko - Viniflora CH35.
Не смятам че нещо може да се прецака.. или..???


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: riMiZark и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима