Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 02:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2015, 21:40
Мнения: 10
Местожителство: Пловдив / София
Здравейте винари!
Послушах съветите ви и мисля че нещата малко тръгнаха на добре.
След като приключих с тихата ферментация, сложих 2 литра чист спирт 95% на 140 литра вино.
След 2 дена преточих тубите в други такива за да се разбърка добре спирта и започнах процедури по измръзване и отделяне на кристали при -5градуса. При мен се получават при -6,5 но това е въпрос на точност на датчика (DS18B20) от "Кометелектроникс" и софт, написан от мой приятел. Понеже фризерното пространство ми е малко, успявам да вкарам в него само 1 туба от машина за вода и то отрязана до малко над кръста. т.е. около 14литра на сеанс.Та след 10 дена може и да съм приключил. На всеки 14литра изхвърлям по около 2 кг. ледени люспи. Това което остава като незамръзнало вино вече си е вино та дрънка! И понеже си помислих че съм пиян от дегустациите вече, разтопих ледените люспи за проба и ги опитах и тях за да открия разликата. Не може и да става сравнение даже! Едното си е вино, а другото (от кристалите) е плоска винено-водниста чорба с цвят червен. Странното е че pH-то не се промени (меря с електронен уред pen-type ) от R-mania е купен за 30тина лева. Въпреки това винцето стана прилично, даже приятно за пиене. За това благодаря за оказаната помощ и искам още един съвет: Да сулфитирам ли след студовата терапия за всеки случай и ако е да, с колко? Неще ме накланя към калиевия метабисулфит, ама не знам защо :roll: С ямкф-то ще се пробвам в следващия сезон (живот и здраве)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Това с 2та литра чист спирт поставен във виното, да не е някакъв вид откаляване?
Защо не следваш естествения процес на утаяване на виното?
Какво е според теб предимството? :motz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
По-скоро е стабилизация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 00:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Може би за да предотврати някакво нежелано микробиологично развитие(консервант вместо SO2), или просто за да не стартира ЯМКФ впоследствие? За да понижи точката на топене може би(да изстудява на по-ниска температура)? Наистина ще е интересно да научим целта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
Колко време протича ЯМКФ?
Като сложих, виното за тиха ферментация измерих PH 3,5. Като махнах от грубата утайка беше 3,6-3,7 PH, а вчера отворих тубите на някои от тях показваше 3,8 PH. Според вас протича ли в момента ЯМКФ, и колко време ще продължи.
П.С. Преди сякаш виното беше по живо, сега ми се стори по горчиво и някак си сухо. Колко е нормалното PH на червеното вино от мерло? Има ли нужда от коригиране на виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 13:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
PH 3,4-3,6 за червено вино....+- 0,5

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
А трябва ли да го коригирам и как?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Като начало се подсигури с повторно измерване на Ph то!
Сигурен ли си, че вярно измерено?
Ако не е точни калибриран уреда, ще получиш грешни съвети!
Това е моя съвет :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2016, 12:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Отворено пакетче от миналата година ЯМКФ Viniflora CH35 съхранявано добре опаковано във фризер, дали може да се ползва тази година?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2016, 14:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Аз лично бих ползвал.
То зависи и от къде е взето де...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 20:32
Мнения: 3
Местожителство: София / Ивайловград
Привет,
Искам да попитам, кога е добре да сложа бактерии за ЯМКФ?

В момента виното е източено от джибрите. По-миналата събота около 16:00 часа го смачкахме. Беше до вчера сутринта с потопена шапка.
Захарността беше 24.5, като основно е Мерло, с малко Памид и Хамбургски мискет. pH на виното измерено вчера е 3.52
Уредът е калибриран миналата събота, като правихме виното. Тогава показваше pH - 3.53
Температурата е около 22 градуса. В избата е постоянна между 19 и 21 градуса. Имам датчик към метеостанцията при виното.
Когато слагах дрождите температурата на мъстта беше 24 градуса. Активирах ги около 1-2 часа с много любоФ :megagrin:

Вчера след като го източихме, занесох проба в една винарна, ама защото в момента при тях е лудница, та ми казаха само,
съдържанието на алкохол 14% об. и остатъчна захарност 8%. Това възможно ли е? Не е ли високо това алкохолно съдържание?

Бях взел обикновени бактерии за ЯМКФ, ама ще купувам други заради алкохолното съдържание.

Та пак да питам, към края на седмицата ли е добре да добавя бактериите?

В момента виното е в 610 литров съд от неръждавейка, като плаващия капак не е поставен, защото има лека пяна отгоре, а четох в един учебник по винарство, че тя го пази от кислорода и т.н.

P.S. Благодаря предварително за съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 12:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
zack написа:
момента при тях е лудница, та ми казаха само,
съдържанието на алкохол 14% об. и остатъчна захарност 8%.

Пълен абсурд!!!
Още повече при начална захарност 24%...
Подобен резултат може да се получи при една примерна начална захарност 36%...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 20:32
Мнения: 3
Местожителство: София / Ивайловград
Ясно. И аз се съмнявах, ама все пак трябваше да попитам. Как мога да го измеря съдържанието на алкохол и на остатъчна захарност? Т.е. какво да си купя, да мога да ги меря сам?
Четох и смятах, че алкохолното съдържание трябва да наближи максимално 14% об. при 24.5 захарност, явно тия нещо са ме метнали :(

И кога е добре да сложа бактериите за ЯМКФ? Четох тук, че това е добре да стане между 4 и 2% остатъчна захарност?
Явно ще мога да сложа бактериите, които съм купил - Бактерии за ЯМКФ Viniflora Oenos?

Или да смятам направо по около 2% намаление на захарността на ден и така?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 13:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Кое да е за измерване на плътност...а тук ще намериш коригиращи таблици спрямо алкохола.
При 25% за мен лично, макса е някъде около 13-13,5 алкохол.
Точно на тези бактерии на опаковката(упътването си пише).

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
zack написа:
та ми казаха само, съдържанието на алкохол 14% об. и остатъчна захарност 8%

Да не би да са казали, захари 8 гр./литър, а не 8%? Разликата е огромна.

Всъщност като се има предвид, че днес един индивид (уж учил за винар) ми вдигна кръвното с абсолютна неграмотност и невъзможност да различи спиртомер от захаромер и не само, може и нещо подобно да са казали.

Иначе при тази захарност не би трябвало да има проблем поради висок алкохол, естествено ако е измерен както трябва.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима