Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 03:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Виж, миналага година и аз направих второ вино и смея да твърдя твърде прилично, но....
не бих казал, че може да се сравни с първото - плътност, аромат дори ако щеш усещането като пиеш "втора ръка" вино е различно.
За мен всичко е въпрос на пари в крайна сметка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 23:16 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
ilu6a, дано, дано не си останал с впечатление, че се конфронтирам с теб. Уверявам те, случаят не е такъв. Още повече, че тъкмо се канех да те питам нещо в темата за ензимите. :) Постът ми беше в смисъл по-скоро на някакъв контра пункт на bg style второ вино(нещо като GANGNAM STYLE :lol: ) , отколкото заяждане. Това разминаване в термините според мен донякъде е комично. За едните второто вино е вино, което не отговаря на изискванията за топ вино, за нас, българите това е вода и захар. :lol: Според мен това обаче си има своите обяснения и донякъде не споделям твоето крайно мнение... А и цялата работа в голяма степен е безопасна, не е като кофти дестилат. Това не ми пречи обаче да си представя някой българин, един вид "наш човек", случайно попаднал някъде по бреговете на Гарона да обяснява как се прави "второ вино"... В смисъл: "А вий вино ли правите тука? Много хубаво! Я да ви отворя на една работа с джибрите"... Представяте ли си културния шок? :lol: Превъртам действието с 24 часа напред и виждам безжизнено тяло, увесено на селския мегдан и около него купчините развалени репи, домати и яйца, с които е бил замерян приживе. :lachtot:

Но нека не разводняваме повече темата на vsd, който се е подготвил брилянтно за своето първо вино. Колко двусмислено с оглед последните коментари :lol: . Както и да е... В няколко теми се забелязват наченки на дискусия относно "второто вино", очевидно материята е интересна. От практическа, технологична, конюнктурна, ако щете - морална гледна точка. Предлагам някой да отвори тема с име "Второ вино" и всеки, който е "за" или "против" да изложи своите аргументи. Или да замълчи завинаги. :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
lub40 написа:
При все, че миналата година, когато цената на гродзето беше ок.50 ст/кг. му направих една проста калкулация, че при захар 2.20 лв./кг. няма голяма разлика дали ще правиш от изтаканото джибре второ вино с вода и захар или ще си купиш същото количество гродзе и ще си направиш първокласно вино.

Каква е тази цена 2.20 лв/кг? :o При нас е 0.79€, което си е 1.60 лв/кг.
http://imageshack.us/a/img849/1429/dsc08442m.jpg

За второто вино. Преди няколко години правих второ вино за "приятели", както казваше Илиян Илиев™. :D Харесваха го повече от самотока. По бързо се напивали. Тази година смятам пак да направя. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
При вас може и 1,6 лв. да е, ама при нас като мине през данък "вериги" и таман над двата лева се връзва.
:megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2012, 16:28
Мнения: 23
Ще открадна на колегата vsd темата, защото виждам, че с него вървим по един и същи път, само аз съм седмица-две преди него.

Започнах с 150 кг мерло на 25% захарност. Бурната приключи на 5 дена със същите дрожди като на колегата. Източих и разделих в 2х30 и 2х11 литра, като във второто 11 освен самоток има около 3-4 литра "изтискано" на ръка и е доста по-мътно.
Признаци за ферментация няма освен в тази по-мътна бутилка.
Вчера направих "контрол" на виното при минали 4 дни от тихата ферментация и посях бактерии за ЯМКФ.

Цвят: Просто идеален. Не съм очаквал толкова добър резултат, предполагам ензима и танина имат общо.
Аромат: Има нещо кофти в него. Някак на запарени плодове. Разбърках пробата с медната дръжка на едно джезве и ми се струва, че понамаля. Замислям се дали при претакане накрая на маркуча да не сложа една медна тръба.
Вкус: За момента съм разочарован. Преобладаващо кисело. За 4 дена не е станало по-кисело или по-малко (което частично не обнадеждава). Няма оцетни нотки. Подготвил съм се с калиев бикарбонат за откиселяване, надявам се да помогне.

Въпросите ми:
1. Нормално ли е 4 дни след отделяне самотока да е идеално бистър. Като казвам идеално имайте предвид, че виното е като от скъпа бутилка и като цвят и като бистрота. Предполагам, че танина, който добавих, си казва своето, но все пак!
2. Като стигна до претакане, да го направя ли през медна тръба или по-скоро неприятния аромат ще се нормализира сам.
3. Двата по-големи съда са малки бидони. Затворени са с воден клапан. Отдолу обаче заради предолагаемото температурно разширение оставих около един-два пръста празно, като се надявах да се напълнят с CO2. Да де ама според мен това не се случва и ме е шубе да не почнат окислителни процеси. Да допълня ли до ръба от едната 11 л бутилка, а нея да разделя в по-малки?

Благодаря за съветите в аванс.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 14:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
За бикарбоната е рано да мислиш...
Само ти се струва идеално бистро...за проба вземи 1л и го замрази...после го отмрази бавно и ще видиш какво ще падне на дъното...
За медната тръба забрави...може доста неприятности да си създадеш...-"аромата" при процесите на бистрене ще изчезне...
Окислителни процеси няма да тръгнат,толкова бързо..при условие на воден клапан...бъди сигурен ,че все още има процеси на ферментация и се отделя СО2...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2012, 16:28
Мнения: 23
Човек каквото и да прочете, без опит е трудно ;)
И както се казваше в една реклама на нелошa бира: "Now we wait....!"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, моето мерло го отточих на 7 дена, заредих един 100л. бидон почти догоре, едвам колкото да остане 1 см. празно за водния клапан. Бълбука няколко дена (3 май) и вече нищо. Но като пипна с ръка бидона и пуска по няколко балончета.
Отделно съм си качил едно шише 2 л. пак с воден клапан горе при мен в апартамента да си го наблюдавам (него нарочно го отточих прекалено рано - на 3-тия ден и беше с 15 % захарност) - то обаче пуска по едно балонче на 2 мин постоянно. Вече веднъж го откалявах, но пак продължава да си действа.
Целта ми беше да сравня вкус и мирис на ранно и по-късно отточено вино от един материал.
Онова голямото количество смятам поне един месец да не го пипам. Къде началото на ноември ще го отворя да видя на какво е заприличало, ще го преточа и откаля и ще решавам дали има нужда от нещо. Дотогава се надявам да не падне в гаража под 18 гр. (сега е 22), а имам да варя няколко казана, така че ще достопля.
Като го точих на вкус беше добре, цвят - перфектен, захарност - под 5%.
Надявам се да мине и спонтанна ЯМКФ.
В момента правя в едно малко бидонче около 40-50кг. ферментация на грозде на мои роднини - охлаждане за мацерация с една кофа с капак студена вода която сменях няколко пути за едно денонощие, после заквасих с джибри от моето :) и сега сцепва направо. На 26 гр. температура в бидончето върви ферментацията. Не съм затискал нищо, само бъркам 3 пъти на ден шапката - мирише превъзходно.

А, виненките - трепят се за ден с НУВАН БИО - 2-3 лв. струва. Така унищожих и едни пеперудки горе в кухнята.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 15:47 
Offline

Регистриран на: 08 Дек 2009, 16:30
Мнения: 8
Местожителство: В.Търново
Еееееее започвате да ме притеснявате,моето го източих на 8 ден и вече 13 дена е на воден клапан и продължава да бълбука през 4 сек. , а и не е много бистро.Да не би да съм объркал нещо ,че ми е за първи път?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не си - просто различни дрожди, различни гроздя, различна температура, различно сулфитиране, има или няма активатор ...
Миналата година ферментацията ми се точи заедно с тихата повече от месец.
Сега с други дрожди и активатор - скорострелна работа.
Важното е накрая виното какво ще излезе.
Но поне до края на октомври няма какво да го пипаме - време иска. После пак още време ще стои и така чак до февруари :)
Е, аз го почвам през ноември че нема кой да го чака. И като дойде време за бутилиране - то останало колкото за 20 бутилки (14-15 л.)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не се притеснявай, щом бълбука значи ферментира и няма как да е бистро. Ще се избълбука и ще се укроти. Явно когато си го отточил е имало по високо ниво на захари.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 16:15 
Offline

Регистриран на: 08 Дек 2009, 16:30
Мнения: 8
Местожителство: В.Търново
Гроздето е мерло 150кг,сулфатирах,дрождите са Zymaflore RX60 ,ензим и активатор не сложих,но догодина задължително,температурата в помещението беше и е 23-26 гр.Когато го източих пробвах с два захаромера ,и двата потънаха.Поне ме успокоихте,остава ми само да чакам ,пък да видим какво ще стане.Благодаря на отговорилите ми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
При мен е 8-ми ден от началото на ферментацията и още не е приключила. В сряда захарността беше 10%. Опитах малко от виното, на вкус не е никак лошо, но има от тази миризма, с която си мирише около бидона. Това нормално ли е. Температурата на мъста е 24-25 градуса, в стаята е около 21.
Другото което се чудя е какви съфове да ползвам за тихата, все още нищо не съм купил, а само се чудя пък времето си минава. Гледам че има дамаджани по 54 литра за 60-66 лв. Добър вариант ли са.
Днес поръчах бактериите за ЯМКФ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, като гледам ти се дават пари за скъпи дамаджани, за бактерии за ЯМКФ - ами я кажи какви дрожди ползва и активатор сложи ли и т.н.
Щото малко мудничка ми се вижда ферментацията ти - за 8 дена да е още на 10 % ...
Но пък по температурите които цитираш съдя че върви с пълна пара.
Аз миналата година така се бавих с едни дрожди на Ванков - нямат име, но бяха за червено вино и/или ракия - та с тях вървя лека полека доста време, но стана чудно мерло.
Тази година съм на RX-60 + активатор и мога да ти кажа че още на втория ден беше под 10%, на третия под 5 , а на седмия изтаках и заредих за втора ферментация за ракия и тя свърши вече.
Много са скоростни тия, а сега съм им намерил работа да ферментират едно чуждо грозде от техни си асми - хамбургски мискет, едно бяло и малко отел за цвят - супер миризма правят.
А за това дето казваш че мирише на онова дето е около бидона ... не ми харесва това - нещо да нямаш виненки много, да е започнало вкисване ? То между другото - ако върви вкисване заедно с ферментацията - подкиселяването на средата прави ферментацията още по-мудна.
Я направи така - натъркай си ръцете с материал , повей ги малко и ги помириши - дали не се усеща оцетна нотка ?

Оф, тя темата е твоя, ама съм забравил - пишеш в началото всичко подробно.
Ами същите дрожди като моите, мерло ти е гроздето също като моето, активатор си сложил ...
Пък аз вече имам завършена втора ферментация :)
Е, почнал съм го и доста преди това де.
Ми не знам, може и всичко да си е наред, просто на тебе ти се струва неприятна миризмата.
Е, след един месец ще си ги мерим :) мерлата ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Със същите дорди като теб съм, заедно с активатор и ензими. Няма нито една виненка около бидона. Ще опитам довечера да видя какво ще стане.
Иначе не ми се дават пари за дамаджани, затова и още се чудя какво да ползвам за тихата.
Виното няма дори и лек вкус на кисело, поне засега. Само миризмата ме притеснява. Как трябва да мирише поначало.

Между другото като правя бирата (двете които съм правил :) ) мирише по подобен начин, само че не толкова плодово. Като поотлежи малко и миризмата и вкуса се оправят доста, поне при бирата.
victoryvt, ти какъв съд ползваш за тихата ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима