Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Малко ме е срам да кажа - купих в последния момент един бидон пластмасов и още ме е яд.
Като го отворих вътре миришеше на спарена пластмаса ...
Иначе добра здрава, горе плътен капак, стяга се с метална стяга ...
Обаче ако се окаже тая пластмаса някаква дето не е за хранителни цели, ще си изям ... едикоеси от яд. Или пък да ми вкара някакъв мирис на пластмаса :datz:
Иначе миналата година го държах в три туби по 30л. на всяка - воден клапан - т.е. маркуче и трите маркучета в един буркан с вода.
Ама сега са ми заети тубите - в едната има 20л. ракия, другата ми трябва за друга ракия дето ще вадя утре ...
Та реших тая година да заредя един цял бидон 100л. и да не го барам един месец поне.
Ти бира с какви материали правиш ? Че аз там съм много натопорчен, ама с тия гроздя и сливи нямам време сега.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 12:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
С бирените китове, със сгъстения уорт. Досега съм бутилирал лагер на Munton, но определено не е нещо което да си стурва, иначе от един месец в кофата чака тъмната на Brewferm, само че не ми стига времето за бутилиране. Съвсем скоро ще поръчам китове на Cooper от Англия, защото тук не се предлагат никъде. Мисля и сух екстракт да добавя, за да видя колко по-наситена ще стане. Лагер кита се усеща точно толкова плътен, колкото купената бира в БГ, а съм го правил само с вода и захар, демек най-смотания вариант.
Между другото намерих си много изгодно абсолютно същата кофа, като за бирата - 32 литра с много плътен капак, пластмасата би трябвало да става за храни (поне бирата в таквиа кофи я слагат) и струваше 7 лв, при положение че иначе е около 25 лв. Взех си 4, освен в тях да пресипя виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ааа, екстрактер си ти.
Ние тука се мъчим с All Grain че даже и Hard All Grain :megagrin:
Демек - правим си и малца от ечемик.
Бирения триъгълник - Търново,Пловдив,Димитровград :lachtot:
А, и Горна Оряховица се включи.
То стана сложна фигура вече. Има и скрити лимонки, ама си траят.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 15:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Ооо, първо да видя с екстракта как ще е и тогава ще пробвам от малц как ще станат нещата.
Засега ще прехвърлям в кофите от бирата, пък ако намеря дамаджани на по-добра цена, тогава ще го мисля.

Един въпрос за една грешка, която може би съм допуснал. Мъстта не съм я претакал почти, освен в началото. Отвора на бидона е по-малък от диаметъра му и по време на ферментацията винаги съм поставял винтовата капачка, без да е завита, но все пак да стои. Може ли от това, че контакта с въздуха е бил по-малък, ферментацията да протича по-бавно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Здравейте пак, виното вече е в кофите за тихата ферментациа от около седмица. Източих 125 литра самоток, не съм пресовал. Днес премерих киселинността и pH-то. pH 3,1 и киселинност 8,8 г/л. pH-то не е мръднало, но киселинността се е вдигнала с 1 г/л, а очаквах да падне с толкова.
На вкус не се усеща да е кисело. Да се мъча ли да понижавам киселинността или да го оставя така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2012, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Здравейте, винцето го пием от около месец насам. Мислех че 125 литра няма да изпия никога, но вече почти 30 литра ги няма.
Киселинността е паднала с 0,8 г/литър след млечно киселата ферментация, но виното има леко кисел вкус като е студено. Като се постопли около 17-18 градуса, почти не се усеща кисело. Направих грешка че вдигнах толкова много киселинността в началото. Някъде прочетох че по време на ферментацията, киселинността се вдига с 1-2,5 г/литър, така че ако не я бях пипал, в момента щеше да е идеална.
Виното се избистри перфектно, въпреки че още е леко газирано. Опитах на 3 литра да сложа 8 грама калиев бикарбонат, киселинността падна веднага и се отдели доста въглероден двуокис, обаче ми се струва че с излизането на въглеродния двуокис, се губи и голяма част от аромата. Поръчал съм си една вакуум помпа за бутилки вино и ще пробвам да дегазирам с нея.
Някой ако е дегазирал, забелязал ли е да се губи от аромата, или така ми се струва само.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2012, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
vsd написа:
Здравейте, винцето го пием от около месец насам. Мислех че 125 литра няма да изпия никога, но вече почти 30 литра ги няма.
Киселинността е паднала с 0,8 г/литър след млечно киселата ферментация, но виното има леко кисел вкус като е студено. Като се постопли около 17-18 градуса, почти не се усеща кисело. Направих грешка че вдигнах толкова много киселинността в началото. Някъде прочетох че по време на ферментацията, киселинността се вдига с 1-2,5 г/литър, така че ако не я бях пипал, в момента щеше да е идеална.
Виното се избистри перфектно, въпреки че още е леко газирано. Опитах на 3 литра да сложа 8 грама калиев бикарбонат, киселинността падна веднага и се отдели доста въглероден двуокис, обаче ми се струва че с излизането на въглеродния двуокис, се губи и голяма част от аромата. Поръчал съм си една вакуум помпа за бутилки вино и ще пробвам да дегазирам с нея.
Някой ако е дегазирал, забелязал ли е да се губи от аромата, или така ми се струва само.

Пий си виното и не се занимавай с глупости,сега то е младо и това е нормално,с времето всичко ще си дойде на място.Газирано е защото го държиш в херметически затворени съдове. :) :) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2012, 15:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Когато остане СО2 остатъчен...е много упорит.
Едно преливане без широк достъп на въздух би намалил значително "газировката".
Да го сложиш на клапан -няма да промени ситуацията.
При слагане на калиев бикарбонат,не би трябвало да има голямо количество СО2 при тази киселинност...
Голямо количество аромати няма как да напуснат ...тоест чак да усетиш липсата им.
С вакуум помпата резултат не търси-пробвах със сериозна такава за лабораторни цели...
Тази помпа е с цел да се изтегли количество кислород от бутилката с цел да се намали окислението ако се консумира бавно.
По принцип свежото(киселото) се усеща по-малко при по-студено ...за това и се охлаждат белите вина повече.
Под стайна температура се разбира 13-15гр...термина идва от времето когато това е била нормалната стайне темп.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2012, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
ilu6a написа:
Под стайна температура се разбира 13-15гр...термина идва от времето когато това е била нормалната стайне темп.

:thumbs1:
На френските аристократи шатотата не са били много топли, а не както сега на по 20-25 гр. като че ли бебе ще къпем !
Аз съм много против живота на прекалено топло, но това е друга тема.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 08:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
BREAKER написа:
Газирано е защото го държиш в херметически затворени съдове. :) :) :)

И в момента е на воден клапан, изглежда просто си има остатъчна газировка. Досега съм го преливал половината 2 пъти, а другата половина един път. Има още поизпадала утайка на дъното и ще прелея още един път. Като преливате, аз оставям маркуча да тече спокойно на дъното на новия съд, не го пускам да пада отвисоко за да не се окисли, да не би това да бъркам и затова да не е напуснал много CO2.
Иначе винцето си го пия и си ми харесва много. Може би защото си е мое, не знам. Има много хубав плодов аромат, и като го пиеш е някак си вкусно, не мога да го опиша.
Ще поръчам малко дъбов чипс за да експериментирам с него, така и не ми стана ясно, кое точно е дъбовото в аромата на вината, а така ще мога да открия разликата. Нещо което ми харесва много при биро/вино правенето е че започнах много по-добре да различавам различни съставки и аромати във виното и бирата, защото вече ми е по-ясно на различните етапи как се оформя вкуса и аромата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nikivelinov и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима