Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Окт 2017, 05:25 Дата и час: 24 Окт 2017, 05:25

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Всяка нация си има запазени патенти .
Нашата е измислила бацила на киселото мляко :D ,
второто вино , както и умението да краде и с г.за си , тоест някой да седне в/у нещо да стисне бузи , и да си го отнесе в къщи. :D

Специално моeто второ вино го правя , като доливам при източен и пресован- 100л сок , доливам 60л вода и 15- 20 кг захар .
( 60 л. защото така правя само 2 курса с 2 кофи по 30 л вода , повече ме мързи да нося )
На мен си ми харесва , въпреки че след като изпием първото вино , отначало го пием с отвращение , но после полека / лека се свиква . :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 345
Питиотът го правя така , след като махна самотока от джибрата , където е стоял 3 дни , слагам 100л вода с 24 кг захар .Разбира се захарта е разтворена в топла вода. Държа в джибрата 3 дни , махам течноста и изтисквам джибрата. Питиотът в бидон и около 30- ият ден е готово. И се почва с него , щото другото не е станало :plappern:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 15:15 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Никога не съм правил второ вино и затова ще попитам ,но ако въпроса ми е малко тъпичък не ме разпъвайте на кръст :megagrin: :megagrin: :megagrin: .Първо ще кажа какво имам и с какво разполагам:
1. 120 кг маврут без чепките/беше 128кг /-стои от 25.09 и вече е с преминала бурна ферментация,смятам към 10.10 .12 г да го източа.
2. 250кг от нашите местни лозя/липа ,омиеуно и други все червени грозда/ пак без чепките сложено на 01.10 с почти завършваща бурна ферментация.
Мога ли след изцеждане на виното да смеся двата вида джибри да сложа захар ,вода ,дрожди и да получа второ вино?
Колко захар и колко вода да сложа?
Мазата ми е сравнителна хладна-с постоянна температура и затова ферментацията протича по-бавно в сравнение със моите съседи които си правят виното в гаражите.
П.П. Мавруда има заложени в началото дрожди с активатор защото беше с 24% захарност.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Свата, няма нужда от дрожди - има ги вътре в джибрите.
Активатор сложи и захар и вода в съотношение 1:3
Колко да е сиропа ? Ами малко по-малко отколкото си източил вино.
И по 10 гр. лимонтозу на 10л. вода.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 18:11 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Благодаря на Victoryvt!!Да,на джибрите от местното грозде не съм слагал дрожди.Активотор мисля че имам,но не епроблем ще купя.Колко време да го държа в джибрите?

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1122
Местожителство: Плевен
И пето вино може да се направи но си иска работа,то се продава по два лева за два литра.Не Ви разбирам.
vinarka,доста хубава ракия излезе от "второ вино" от Муската миналата година.Изстискано с преса,сухо на барут,захар 3-3,5 към 1 и дрожди.По-хубава от ОРИНАГИЛДЪ-то.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1122
Местожителство: Плевен
Нищо не се бърка,слагай сироп и дрожди и утре ще ври като прясно грозде.


Върнете се в началото
  
 
 [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима