Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 15:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Знам че се прави след като приключи тихата ферментация, но и сега има много отчетлива утайка, която ми се иска да отстраня. Ще сгреша ли ако го направя сега?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Има ли нещо притеснително в тази утайка? Имам предвид, съмняваш ли се че допълнително "вмирисва" виното или просто те дразни? Иначе защо да сгрешиш? Не виждам съществени причини да не го правиш ;) И аз го откалявам малко преди да е приключила тихата ферментация, непосредствено преди да посея с бактерии за ЯМКФ. Старая се обаче да избегна излишен достъп на кислород. И мен утайката ме дразни, но това е лошото на пластмасите, че виждаш и неприятната част :lol:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Част от виното е в 50л. стъклени дамаджани и 2 бут. 19л.от мин.вода. Проблем с утайката няма, просто ме дразни и мен. :) Въпросът ми е зададен точно заради достъпа до кислород. За сега няма да бързам.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не исках пръв да се обаждам , понеже не съм специалист , но миналата г. при същата ситуация не търпях и го откалявах 3 пъти .
Утайката ужасно разваля вкусът ... получи се страхотен вкус , но накрая след Нова год. почна да вкисва , и мисля че поради многократното преточване .
Сега мисля да търпя месец ( въпреки че и моето се бистри вече ) ,
откалявам 1 път при което слагам бентонитът , и после последно след 10 дена .

Тъй като мн ме дразни утайката :D се чудя дали да не я издърпам както се чистят басейните - само нея от дъното , без да претакам ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
emil emilov написа:
дали да не я издърпам както се чистят басейните - само нея от дъното , без да претакам

Много вино ще изхвърлиш така :megagrin: Колкото по-късен е етапа, толкова по-плътна е утайката и съответно трудно ще я махнеш с маркуча без да замине и доста вино покрай нея.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 00:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
Привет, и аз съм в този етап в момента ама дайте някакви съвети/начини за откаляване/претакване без голям достъп на кислород. В момента виното е в 3 пластмасови буренца.. като имам едно празно. Тихата би трябвало да приключи след макс. 2 седмици.. то това топло време... но сега от понеделник ще стегне студ и съвсем ще се избистри и с бентонита.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 00:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Пълниш празното буре с азот на някоя гумаджийница, така че изливащото се вино да изтласка газа навън. Не знам обаче дали е толкова фатално ако за десетина минути успееш да преточиш цялата течност.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 11:41 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Мисля ,че тук във форума четох ,че когато се откали виното в бурето се пуска въглероден двуокис или нещо такова.Абе това е газта от онези едновремешните сифони дето са си правели газирана вода в къщи.Та като се прелее в чистото буре отгоре се пуска от този газ и по този начин виното няма достъп с кислорода.После според консумацията переодично се вади чепа отгоре и се пуска по малко газ от сифона.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима