Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Юни 2018, 00:42 Дата и час: 21 Юни 2018, 00:42

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
Здравейте на всички!
Таз година за пръв път реших да правя червено вино и проблемите не закъсняха, въпреки че изчетох безброй литература и прегледах десетки форуми и сайтове. Та става въпрос за следното:
500кг. мерло, оронкано, смачкано, захарност на мъстта - поне 26-27% (част от тумбестата част на захаромера беше изплувала), сулфитиране със 7-8 гр. SO2 на 100кг. материал, предварително направена закваска с културни дрожди - марка неизвестна, с добавен активатор Dynastart или нещо такова беше. На другия ден тръгна бавна ферментация, на следващия видимо се усили, на третия ден явно беше бурна. От третия ден минаха 7дни, ферментацията не е прекъсвала, все още е значителна, но захарността на мъстта е около 10% и сладни, а би трябвало вече да клони към 0. Не знам какво се обърка, имам съмнения, че причината е в дрождите, но така или иначе това вече не е актуално. Та ако може някой по вещ да ми даде съвет как да процедирам по-нататък - да изчакам още 2-3-4 дни и да меря непрекъснато захарността? А ако и след това не падне на нула, да източвам ли в бъчвата или..... Притеснява ме, че задържането с джибрите ще ми съсипе вкуса, но от друга страна с такава захарност и все по ниските температури не е сигурно, дали след тихата ферментация няма да останат прекалено много захари.
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 00:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 187
Местожителство: Sofia
Аз бих го източил! Няма да останат захари - ще чакаш докато свърши тихата ферменрация, а ако затихне ще посееш дрожди за трудна ферментация и подходящ активатор. Най-вероятно те е прецакала закваската с културни дрожди - марка неизвестна.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Колега, аз миналата година ползвах дрожди от Ванков - за червено вино.
Действително са много мудни !
Една седмица не можаха да свалят под 10 захарността, отточих на 10-тия ден- вечебеше под 10 и заредих 3 туби по 30л. с воден клапан - качих ги в апартамента на топло и така продължи да доферментира и си свърши добре ферментацията, виното стана чудесно.
Не се притеснявай - оттакай когато решиш и затваряй с воден клапан. Ферментацията ще си завърши, макар и бавно. Гледай да е на топло !
Под 18 гр. ще имаш проблеми, най-добре да е над 20, а и за ЯМКФ е добре да е там някъде 20-23.
Като падне тлъста утайка - откалявай и преточвай. После пак и пак ... докато го изпиеш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
Благодаря за съветите!
Направих си труда и проверих - дрождите са с произход Южна Африка, опаковани от "Ванков 2004" ООД. Просто френските бяха свършили, а бързах и затова ги взех. Искрено предупреждавам всички колеги да не ги купуват - повече такава грешка няма да допусна. Иначе ферментацията продължава девети ден, захарност 7-8%, а на вкус вече нагарча, но се усеща и сладост. Ще изчакам още ден, два или три - определено си бълбука все още значително, а освен това гроздето е ронкано, и не мисля че виното ще се огруби толкова много. За съжаление нямам възможност да поддържам постоянна, а камо ли и по-висока температура. Живея в София, а виното правя в Елховско - дядото го наглежда по няколко пъти на ден и докладва, но категорично ми отказва да го вкараме в къщата при необходимост (селски разбирания, с които трябва да се съобразявам). А като го отточа в чисто новата бъчва ще е на воден клапан и естествено ще го следя ежедневно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Ти отсега помисли като го отточиш как ще го топлиш. Защото щепаднат температурите и съвсем щесе забави ферментацията. А за ЯМКФ трябва поне 18, а за предпочитане 20 гр. температура.
Ако остане на студено щесе случи следното :
Ще се избистри идеално, ще падне утайка и ще сипомислиш че това е виното, но има опасност да недоферментира и да не мине ЯМКФ.
Старитехора така са свикнали - студът и държането в джибрите - за тях това е висша енология. Истината е друга - иска си топло виното поне един месец, че и повече. След това иска студ. Ако случайно се съчетаят така атмосферните условия (което е съмнително) ще стане идеално вино.
От нас като любители енолози се иска да не разчитаме на случайности (колкото можем) и да създаваме условия за перфектно преминаване на ферментационните процеси.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
Така е - не трябва да се разчита на случайности. За съжаление се наложи тази година да се доверя на човек да го наглежда само, който от над 30г. "прави вино", а той вчера ми каза, че захарността в единия бидон е 5%, а днес вече била 10%.... Какво да ви обяснявам - пълна трагедия. Питам го много ли сладни, той ми отговаря - ми не е шира, ама сладни, не съм захаромер... При тези обстоятелства го накарах утре да го източи и да пълни бъчвата, че нищо чудно след още един ден да е с 20% захарност. Както писах по-горе - за затопляне не мога и да си помисля с такива помагачи, освен да наметнат бъчвата с някакви одеала. Друг вариант няма - става въпрос за селски хора с първобитни разбирания. Жалко, че така се стекоха обстоятелствата първия път, когато се захванах да правя вино, но няма да се откажа и за следващата година ще си взема поука. Каквото стане, вече съм го прежалил....


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
Здравейте отново!
Както писах по-горе преди 8 дни източих виното от джибрите и го налях в бъчва на воден клапан. Ферментацията продължава, на средно 10тина секунди избълбуква водата в клапана. Странното обаче е, че остатъчната захарност почти не се е променила - от 10 е паднала на 9, поне така твърди дядото. Искам да попитам тези показания възможни ли са, при положение, че захарността бе 10 още по време на последните 2 дни, докато мъстта беше с джибрите? Все пак са минали 10 дни и ферментацията не е прекъсвала, а и не е прекалено отслабнала, ако не бъркам. Измерването става с най-обикновения тип захаромер без термометър. Да не би пък уреда да е повреден. Моля, ако някой е имал подобен проблем да сподели малко опит или да даде съвет, ще бъда много благодарен.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 159
Местожителство: София
Май всички сме стигали до тоя момент - да се съмняваме в уредите... :D

В една друга тема стана ясно, че на стъклените захаромери (ареометри) може да се вярва що-годе само в първоначалния момент, когато не е започнала ферментацията, защото те на практика мерят плътността на разтвора. Когато ферментацията започне и в разтвора се появи алкохол, плътността намалява, съответно уредчето потъва повече и отчита грешно. Но грешката се изразява в това, че отчита ПО-МАЛКО захарност. А в този случай, ако 9 е "по-малкото", а реално трябва да се добавят още 5-6 деления, както съобщи колега в посочената тема... Не знам. И млъквам, защото наистина нищо не разбирам от материята. Само съобщавам изводи, които са казани в друга тема и с интерес ще проследя как ще разтълкуват тази "мистерия" спецовете. :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Така е, захаромерът показва 9%, но те са около 10-11 заради алкохола който разрежда сместта.
Ако подсигуриш топлина - не се притеснявай за ферментацията - ще се довърши. Щом пуска балончета през водния клапан значи ферментира.
Обаче най-вероятно е в някоя изба, мазе и т.н. и като захладнее още съвсем ще се забави.
За тест вземи си отлей в една бутилка и я сложи у вас в кухнята. С полузатворена капачка да излиза газа. Мери в нея - аз направо пускам един малък захаромер вътре да си плува. Като потъне да не се вижда нищо от него - значи вече е около 0-та захарността. Следи темпа на спадане на захарността в бутилката и тази в бурето. Ако и у вас не ще да спада - ще се търсят решения - нови дрожди, активатор и т.н. Но дотогава има време.
Моето мерло миналата година така бавно ферментира, но стана много добро.
Сега съм с дрожди на Лафорт и отдавна нямам признаци на ферментация.
Дали ще е по-добро виното - не се наемам да твърдя.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
Последната информация, която получих току що е: Захарност в бъчвата (обем 225л.) е 9%, балончета в клапана през средно 10 сек. Отделно в същото помещение са три бутилки от минерална по 11л., с леко разхлабена капачка - захарност 5%. Дядото каза, че виното в бъчвата все още сладнее, докато в бутилките вече се усеща почти като вино. Това не си го обяснявам - логично е в бъчвата температурата да е по-висока, все пак дървото не отдава толкова топлина, а и е завита с вълнени одеала, а от там и ферментацията трябва да е по интензивна.
Възможно ли е на този етап да заквася с нови, този път качествени дрожди, евентуално с активатор и да загрея преди това течността, или да чакам още. Ако няма да пречи и няма да прецакам материала, не ме бърка още утре да отида и да сложа Fermactive FCD + активатор Dynastart. Тъй като ще бързам, ще помоля, ако може само някой да ме посъветва от коя аптека в София мога да ги купя директно, а не онлайн. Аз знам само тази на Женския пазар. Благодаря на всички за помоща!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Водния клапан на бурето да не е маркуч заврян в буркан с вода, който е на пода ?
Ако е така - кажи им да го вдигнат на нивото на дупката на бурето.
Ще избълбука еднократно много и после пак по толкова начесто,но може би по-често.
Увеличеното налягане заради ниско поставения буркан е предпоставка за намаляване на ферментацията (дрождите виждат зор от налягането)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
Ето това представлява джаджата -
http://vinarko.com/magazin/%D0%BF%D1%80 ... 0%B8%D1%8F
Казва се воден затвор за тиха ферментация, долния край на това приспособление е навит със сила в предварително пробит с бормашина, малко по-тесен отвор, на тапата на бурето. Налягането е минимално - 5гр. вода.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Ами значи и тази вероятност отпада, търси друга причина за бавната ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
О.К., благодаря ти victoryvt. А дали ще е проблем, както писах по-горе, при все още, па макар и бавно, протичаща ферментация, да добавя допълнително дрожди, примерно Fermactive FCD + активатор Dynastart, или евентуално и още нещо, като ДАФ? Или да чакам докато ферментацията напълно спре, и тогава да добавям? Предпочитам по-скоро първия вариант докато температурите не са паднали съвсем.
И един по-страничен въпрос: Дали е възможно полуферментиралата течност да се затопли чрез директно поставяне на бързовар в нея?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2012, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
може, ама да не го свариш.
Аз вадя 30-40л , стоплям ги до 30 гр и връщам обратно, ако трябва пак го повтарям.
Може и по 10 в една кофа и с бързовар, но не бива да вдигаш над 40 защото придобива вкус на варен компот.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима