Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
Продължавам с историята от преди няколко дни. Захарността в бъчвата е паднала до 7%, ферментацията чувствително се е забавила, а в трите бутилки по 11л. от минерална вода е около 2-3%, по данни на дядото. Възможно ли е тази разлика да се дължи на обстоятелството, че виното в тубите всъщност представлява последните литри на отточения самоток, които може би са с повече утайка, а оттам и някакви хранителни вещества? Така си мисля, понеже още от самото начало, когато добавях дрождите на Ванков, миришеше зверски на мая, а и продължава да мирише, тоест сигурно им липсва азот или нещо друго, въпреки че съм добавил в началото активатор на Dynastart. Сега казах на дядото да погледне дали на дъното на тубите има утайка, и да преточи в нови чисти туби, които ще оставя да поседят още 2 седмици на клапан. Обаче при бъчвата нещата май няма да се получат, щото застудява. Аз ще се прибера след 10тина дни и се чудя, ако все още има признаци на ферментация в бъчвата, дали да добавя някакъв активатор или ДАФ, да топля и да чакам, или да сложа и дрожди за трудна ферментация Fermactive? Гроздето беше да припомня със захарност поне 27%, то затова май и не става вече толкова време (заложено е за бурна на 25 септември).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Измери температурата с термометър вътре в бурето (или като извадиш малко вино).
Ако е под 18гр. стопляй и пак чакай и пак стопляй и така докато приключи.
Вземи и едни дрожди FCD че са с по-ниска долна температура или BO213 и един активатор . Това за всеки случай.
Ако прецениш че има нужда - слагай и дрождите и активатора, прочети как се рестартира спряла ферментация. (По малко ще добавяш от виното на един два пъти в една кофа докато се разбеснеят дрождите и после ще влееш при другото което своевременно си стоплил)
Поръчай си дрождите и активатора от сайта на Фланкер vinarko.com
Ако не ги вложиш - напролет може да ги ползваш за ракия от джанки или друго каквото правиш - ще свършат добра работа и ще имаш повече ракия отколкото с дивите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 10:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2012, 21:50
Мнения: 31
Продължавам да споделям... Към 03.11.2012г. се прибрах на село и веднага премерих захарността и температурата на "полувиното". Оказа се, че и в бъчвата, и в тубите захарността е по 7%, а не както ми беше казал дядото. Температурата в бъчвата беше около 16гр. Ферментацията беше почти спряла, едва се чуваха да препукват балончета. Този път обаче се бях подготвил - Fermactiv FCD, отново Dynastart и Fermactive Activateur. Направих следното - източих цялата бъчва на тънка струйка върху дъска за да се обагати с кислород течността и да се отдели въгл. диоксид. Махнах утайката (около 15тина литра) и вместо да я хвърля я "подарих" на дядото. Измих бъчвата с вряла вода и калциев карбонат, след това с хладка, със студена, изчаках да се отцеди запалих вътре две серни таблетки и я затапих. Загрях 60л. до около 42 - 43 гр., смесих ги с общото количество което се загря до около 21-22гр., и добавих рехидратираните дрожди и активаторите, като спазих с изключителна прецизност указанията във vinarko за възобновяване на спряла ферментация. Сложих воден клапан и зачаках. На другия ден отидох да видя какво става - клапанът избълбукваше на около 2мин. След това се прибрах към София. След ден звъня на дядото и питам как е положението - въобще не излизали балончета и той махнал клапана - вътре в бъчвата обаче имало слаба ферментация. Направо ми призля и го отписах, повече нямаше какво да направя. Минаха още два дни и дядото звъни - започнало яко да ферментира на около 3 сек. клапанът избълбуквал. И така вече трети ден. За първите два дни захарността паднала на 5%, след това му казах да не пипа нищо и да гледа само клапана. Иначе на останалите три туби не сложих нови дрожди, но ги прибрах на топло в апартамента в София на постоянна темп. от 21гр. За десетина дни захарността падна с около 2% на 5%. И тъй с мойто винце, за Нова година май ще стане :D
П.С. Виното е с хубав цвят, има приятен аромат, не е газирано, и вече няма миризма на сероводород, но си е сладко и не става за пиене. Радвам се поне, че е здраво и не се е повредило за толкова време от залагането на 25.09.2012г.
Благодаря на всички за съветите и до скоро!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 08:30
Мнения: 6
Здравейте! Досега не съм писал във форума, но вече се престраших. Случи ми се следното нещо. Виното се избистри, няма никаква ферментация, но в една от бъчвите е сладко, газирано и има дъх на сяра. Гроздето е липа, а на места му викат нохан. Брано на 15.09.2012 г., ронено от чепките с 24% захарност. Сложих от дрождите на инж. Ванков за червено вино и след седмица източих и налях в бъчвите. В другите две бъчви си стана нормално ароматно вино.
Ако пак възобновя ферментацията с дрожди и активатор дали ще се получи нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 19:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
да ще се получи.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 08:30
Мнения: 6
Благодаря за отговора. А понеже досега не ми се е случвало да предизвиквам повторна ферментация, кога трябва да сложа активатора още с рехидратирането на дрождите ли, понеже на опаковката му пише, че се разтваря в литър вода?
Купих такива дрожди


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
lambri написа:
Горчивка, рестартирането на ферментация с 12 алкохол е нещо което не че е невъзможно, но си иска да му се отдели малко време. Преди да започнеш рестарта трябва да отделиш малък обем който ще ползваш за рестартиране и чийто алкохол трябва да се коригира до 8....хммм става малко сложно така че:

http://ekohran.com/imgpool/file1315064987.pdf

дано това да ти помогне!

Не става ясно какъв точно ти е случая, но се съобрази с това!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 08:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 08:30
Мнения: 6
Ще опитам да разясня малко повече. Виното във въпросната бъчва е около 160 л. с дъх на сяра или сероводород както го наричат, бистро, газирано и сладко. Нямах захаромер в себе си, когато бях там (и аз както повечето хора не живея постоянно там, където правя виното) и не съм мерил колко е процентното съдържание на захари. Алкохолното нямам с какво да измеря.
Няма как и да се поддържа еднаква температура в помещението. Та да речем, че сложа дрожди за повторна ферментация дали ще има някакъв ефект или ще разваля виното още повече. То така и така не става за пиене, но има ли смисъл изобщо да се занимавам с претакане и посявка на дрожди и т.н.?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тия дрожди са на Ванков - малко са бавни, а за рестартиране на спряла ферментация само може да се надяваме да станат.
Активаторът е минералната храна за дрождите.
Слагаш го в обема вино или мъст както е там. Малка част от него може да ползваш по следния начин :
1. Сипваш дрождите в чаша с топла вода около 30 гр. (да я усещаш хладка на ръката, не да е по-топла)
2. Докато чакаш да минат 10-15 мин. вадиш една кофа от виното и я стопляш пак до 30гр., в нещо друго сипваш 2-3л. от виното + съдържанието на чашата + малко активатор (на върха на лъжицата). Чакаш да шупнат и ги ливваш в кофата с останалото вино.
3. След още час-два шупва и в кофата и го изливаш при другото вино, което междувременно си затоплил някак до поне 20-25гр.
4. Завиваш с черги,шуби, найлони, вата , каквото имаш и се надяваш да не падне бързо температурата.

Замирисало е на сероводород защото са измрели дрождите поради липса на минерали, поради прекалено бурна начална ферментация последвана от бързо застудяване и т.н.
За да се оттървеш от този мирис, първо откали виното - калта е тази която генерира миризмата.
После рестартирай ферментацията както писах и след една две седмици - пак откаляване.
Докато чакаш да доферментира не е лошо да следиш и ако може да контролираш температурата.
Хвани някой който да вади по една кофа на ден, да я стопля на 35-40 гр. и да я връща обратно.
Иначе след няколко дена ферментацията пак ще спре. Дрождите на Ванков не са толерантни на ниски температури - под 15 гр. няма да ферментират.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 08:30
Мнения: 6
Благодаря за съветите. Това с поддържането на еднаква температура е проблем, както и всекидневното затопляне на кофа вино, но съветите са много ценни и ще ги запомня. Все пак ще опитам да реактивирам ферментацията пък каквото стане. Вече ме е яд, че си взех отпуск като беряхме лозята, а не сега, когато най-много ми се налага. Ще пиша след време за резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 15:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
star6inkata написа:
Благодаря за отговора. А понеже досега не ми се е случвало да предизвиквам повторна ферментация, кога трябва да сложа активатора още с рехидратирането на дрождите ли, понеже на опаковката му пише, че се разтваря в литър вода?
Купих такива дрожди


Тези дрожди на Ванков два пъти ги използвам-миналата година за прекъснала ферментация на бяло вино,тази година за начална на мерло.При мен работиха нормално.
За бялото-самоток при 5 захарност по захаромер доферментира за 2 седмици,но през 24 часа пусках в бидона 10л бутилка с топла вода.
Мерлото без чепки с люспи премина бурната за 8/10 дни.
И в двата случая съм слагал активатор/храна за дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 08:30
Мнения: 6
То аз да имах възможност да съм на място където са бъчвите изобщо нямаше да му мисля ама ще взема преди да сложа дрождите да внеса бурето вътре в къщата и тогава да налея виното. Стайната температура все ще е по-висока от външната.

Днес купих и един нагревател за аквариум 100 вата и утре отивам на село да съживявам виното, че то хората вече го изпиха пък аз още му бая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2012, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 08:30
Мнения: 6
За моя радост, когато отидох на село виното в бурето лекичко шуптеше. От високите температури през седмицата ферментацията явно се е възобновила. Отточих, измих бъчвата, налях отново виното и сложих един нагревател за аквариум 100 вата. На следващата сутрин тихата ферментация продължаваше и не сложих дрождите. Вчера се прибрах, но оставих нагревателчето да работи, че гледам дават застудяване. В почивните дни пак ще прескоча да видя какво става и дано всичко да е наред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gos, lhristov и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима