Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Привет на всички,

Нов съм като регистрация, НО ви следя и четя от доста време и най-после не че се престраших, НО сега като че ли ми остана повечко време за да се регистрирам.
Поздравявам Ви за хубавите теми, добрите и изчерпателни съвети и най-вече за човечността, която има в обсъжданията!!!

Та на въпроса и аз:

Втора година с мои авери си купуваме от добре познаният на мен сорт от Свищовският край - Сторгозия. След ронкането на около 100-110 кг грозде извади захарност от 23-24 % като му сложих в затоплена шира около 500-600 гр. захар - "ей тъй колкото за ферментацията" както вика баща ми. Не съм му слагал нищо друго за което съжалявам - с аверите искаме да пием все по-натурално вино, а и съпругата все това "реве" - без химии, без химии.
Едно научих, че истинско и хубаво вино става само със прилагане на настоящите постижения и технолигии.

На вторият ден след смилането му - Няма ферментация. Ни бурна, ни тиха :wallbash: . Нали съм си новобранец - все по- късно ми идва - слагам един термометър във мазата и гледам то няма 20 градуса. Затоплих 5 литра вода и сложих към 1.25 кг захар и ги сипах във бидона. На следващият ден - иска да излиза от бидона, но добре че бях придвидил достатъчно пространство.
Така бурната ферментация премина за около 7-8 дни като през цялото време съм претакал и бъркал образуваната шапка по 2-3 пъти на ден.
След това осезателно процеса на бурна ферментация отмина и бях намислил тогава да го вадя от джибрите, но уви заминах командировка.
И така до 21 ден когато реших да го извадя въпреки, че не бе паднало все още - предполагам, че поради ниските температури във самото помещение???
Пресовах пращината, сухата фракция я затворих колкото се може в херемтически съдове с надеждата да се запази определен период от време, НО вие ще кажете дали ще оцелее и правилно ли съм постъпил???

Тук идва проблема - вече втори ден откакто съм прехвълил виното от около 80 литра във бидон 100 литра с надеждата там да протече тихата ферментация - НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА. Никакви признаци на живинка. Опитах го - бие на вино, но ми сладнее нещо.
Реших и занесох проба до близка лаборатория където ми казаха, че няма наличие на ферментация и на каквито и да било дрожди понеже захарният градус в началото е бил голям и дивите дрожди не са могли да се справята с него.
С това се съгласих, НО след като направиха замерване на алкохолният градус се оказа 12, което показва, че или моят захаромер ме е подвел и захарноста не била 23-24 % или проблема е някъде другаде НО не знам къде???

Посъветваха ме да му "духам" 20 минути за да вдигна всичката утайка от дъното, да го оставя 48 часа да се утай???, след което да го претакам в друг съд където да му сложа SO2- 5 гр. и 20 гр. Танин + 200 мл. топла вода. Да го оставя така в покой 8-10 дни само с леко похлупен капак.
След което пак да претакам в затворен съд да остане в покой още 10-12 дни.

Моля за вашето съдействие и съвет дали са правилни насоките, които са ми дадени и какво друго бихте ме посъветвали възоснова на настоящото полужение, което така и не разбрах ДОБРО ЛИ Е - ТРАГИЧНО ЛИ Е???

Благодаря предварително.

ПП. Очаквам вашата градивна критика, защото само така може човек да се научи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами точно че с тия дивите дрожди няма как да доферментира.
Спряла е ферментацията като е вдигнало 12 % алкохол.
Сега можеш просто да посееш отгоре с дрожди за трудна ферментация и да чакаш да свърши и после вече ще имаш докрай ферментирало вино.
Ако беше сулфитирал и посял с дрожди сега щеше да е свършило ферментацията, да е едно здраво и силно на алкохол вино. А силните на алкохол вина не боледуват после от цветясване и оцетно вкисване примерно.
Та това е ...
Там в лабораторията не ти ли измериха точно алкохола и захарите колко са да не се чудим.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 21:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ако сладни,недей го стабилизира и слага танин.Освен това на Строгозията не и липса танин както и на Рубина.
Опитай се да довършиш ферментацията ,както е писал Виктор.
Настоящето положение не е трагично,а често срещано явление когато не се ползват дрожди и се разчита на спонтанна ферментация.
Строгозията е сорт с високи киселини..с тях ще ти се наложи да се бориш след като приключиш с ферментациите къде с бактерии за ЯМКФ ...а и с откиселител.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Ясно.

Дайте моля точни наставления какво трябва да се направи за да не се окепази цялата работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 22:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Затопляне на "виното" до 22-24гр
Посявка дрожди Fermactive FCD+Активатор Fermactive Activateur
Бактерии за ЯМКФ Viniflora Oenos

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Благодаря.

Утре съм командировка, НО в други ден веднага се заемам.

Надявам се, че няма да е късно това отлагане???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Няма.
Сладкото вино се разваля напролет, освен ако не са го "консервирали" пиещите :megagrin:
Сега застудява и няма опасност от цветясване и вкисване.
А между другото - остатъчната ти захар не е много, тъкмо колкото да задвижи бактериите за ЯМКФ, които ще купиш заедно с дрождите и ще стане чудно винце после, но иска топлинка - ако има как - мести го в обитаемо помещение - то няма вече да кипи, да цапа или да мирише. Важно е да е на топло за да може да се проведе ЯМКФ - тя ще ти промени киселинността към по-добро. Жалко че са в пакетче за 250 л. вино пустите му бактерии, иначе и аз бих си взел.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 10:24 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Горчивка, рестартирането на ферментация с 12 алкохол е нещо което не че е невъзможно, но си иска да му се отдели малко време. Преди да започнеш рестарта трябва да отделиш малък обем който ще ползваш за рестартиране и чийто алкохол трябва да се коригира до 8....хммм става малко сложно така че:

http://ekohran.com/imgpool/file1315064987.pdf

дано това да ти помогне!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Почвам да се хващам в чудо.

Уж отидох само за воден клапан то ква стана :datz: - дано да е за добре.

Днес имах време и отдох до една лаборатория за да взема въпросните дрожди, където вече с електронен уред ми измериха алкохола - 13.18% и захарност 7.2 brix.

Там пък ме посъветваха да не съм слагал дрожди, нито танин, нито SO2, А ми дадох Диамониев фосфат 30 гр., който да разтворя във изчислени по някакъв начин 9.5 литра топла вода и така да стартирам пак ферментацията :shock: ????
Като затоплената вода /не знам до колко градуса да я топля-не питах/ трябвало да затопли количеството от около 80-85 литра "вино", да съм го давиел бидона понеже във мазата ми вече е 18 градуса и май продължава да пада.

Вече не знам кво да правя.

Моля помагайте. Дано подадените данни да Ви помогнат за съвет към мен и то по-скоро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Да ти кажа честно това последното с активатора е най-лесно и просто за изпълнение и вярвам, че ще има резултат. Водата я затопли до към 30-40 градуса , а цялото вино го затопляй с туби, които ще пълниш с топла вода от бойлера и ще ги потапяш във виното.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 13:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
но защо да добавя толкова вода? или аз не съм разбрал нещо?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И на мен ми стана интересно защо наистина.
В кръга на шегата - сигурно, за да разреди останалата захар :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
ilu6a написа:
но защо да добавя толкова вода? или аз не съм разбрал нещо?


Да ходя да ги питам що трябва да си го разреждам?

Толкова се старах да бъде натурално, а то стана една - води, активатори и пр.

Да разбирам ли че удобрявате варианта с активатора, т.е. със Диамониевия фосфат?

То майтап, майтап ама това със разреждането с вода май наистина е заради захарноста :lachtot: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 14:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
то пак си е натурално...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Аз, ако съм на теб. ще си разтворя активатора в 300мл вино и ще го метна при останалото, може и да разбъркам леко, без много да го разплисквам. Ама 10л вода няма как да сложа.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима