Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 01:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Тъй. Ходих-питах. Жената за щанда не бе много любезна, НО след сериозно настояване от моя нахална страна получих следното обяснение:

Активатора се разреждал с вода за да може след ферметационият процес да имаме подходящ % алкохол т.е. около 12-13. Тъй като настоящият е 13.17% след този процес, който ще стартираме с активатора % на алкохол ще се увеличи, което разбираемо е не е желателно.

Едно не ми е ясно обаче. Ясно е че моите диви дрожди са хванали "Божи дух" т.е. "Дим да ги няма" :megagrin: , какъв процес ще върви тогава. До колкото разбрах този Диамониев фосфат е "храна" поне така я нарече г-жата зад щанда, НО какво ще я яде кът няма дрожди или аз пропускам нещо важно???

Другият ми въпрос към вас е при положение, че разтварям във вода затоплена до към 40 гр. то тя ще е ли достатъчна да затопли 85 л. вино достатъчно за да тръгне този процес и до колко трябва да затопля виното в градуси? Ако затопля и увия бидона дали ще е достатъчно???

Във мазата към момента е към 17 - 18 гр., а жената няма да е очарована да я посрешна със бидона във хола :dance: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 15:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
за активатора... кво значение има алкохола...това си е тор един вид..
дрождите за трудна ферментация могат да работят до 18% алк и 5гр долна граница температура(вероятно много бавно)...
Та или е наука доста задълбана(някой с повече опит да каже-той си знае кой е :D )...или алабалистика някаква..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Водата са я сметнали за да падне алкохола, т.е. за разреждане.
Иначе при 13.1% алкохол и още 7.3% захари ако доферментира ще стане над 16% алкохола.
Т.е. цялата работа се върти около висока концентрация.
И аз ако бях не бих го разреждал, но въпрос на разбирания.
Тяхната идея е - да се разреди до алкохол под 12 (по мои груби сметки с 9.5л. вода ще падне на 11.5) и захарността под 6% (5.8 ги изчислявам аз)
След което с активатора - уседналите дрожди ще се активират и ще доизядат тези вече 5.8% захари и ще се получи 5.8*0.51=3% още алкохол.
Така най-накрая ще имаш около 96л. вино (от 85) с алкохол 14.5% което е оптимума за червено вино (уж)

Сметките ги правя така : в 85 л. вино има 13%алкохол - това е 11л.спирт, има и 7% захари - това са 5.6кг захари.
Останалото е вода (грубо казано) - 70л.
Добавяме още 9.5 л. вода (аз ги смятам 10) и става 80л. вода + 10 кг. спирт (грубо 11л. да кажем че е 10кг.) + 6кг. захар (пак закръглено) = 96 кг. общо материал
Тогава новият % алкохол е 11/96=11.5%
Новата захарност е 5.6/96=5.8%

Тъй че те хубаво са му го сметнали, друг е въпросът дали тези умрели дрожди ще зъзкръснат и ще доживеят до 14.5% алкохол. Аз лично не вярвам - по-скоро пак ще замрът къде 13% и ще има частичен успех.
По-добре заедно с активатора да се ръснат и едни дрожди за трудна ферментация - FCD ili BO213
Тогава крайният успех е гарантиран !

Ееее, докато го напиша и вече два поста минали :) - а дрождите са в утайката ! Тъй че ще трябва малко да се разбъркат. Но най-добре да се ръсне едно пакетче от тези за трудна ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 16:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ъъъ ,а ако направим наобратно сметки? каква изходна захарност се получава...32%..?някъде има нещо не така...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Благодаря за изчерпателното включване и бързите отговори.

victoryvt - правилно си разбрал идеята, която са ми дали - точно това искат да постигнат с активатора и водата.

Въпроса е:

Да го правя ли???
Как да процедирам със затопляне и поддържане на температура?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дрождите FCD - имат долна граница на ферментиране 8 гр. !
Вземи от тях - 30гр има разфасовка.
Активатор - какъвто ти препоръча Фланкер. Аз ползвам този : http://vinarko.com/magazin/%D0%B0%D0%BA ... activateur

Извади две големи кофи или една туба 20л. и се качи горе у вас да ги стоплиш с бързовар, но не повече от 40 гр.
Слез долу да ги върнеш и така ще стоплиш виното до 25-30 гр.
Добавяш дрождите и активатора и завиваш с одеала, юргани, найлони, кашони, каквото имаш.
Не бараш няколко дена и после проверяваш захарност - трябва да покаже под 0-та.
Може и седмица да мине кой знай.
Ако искаш и вода сложи, но аз не бих го правил.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Ами така няма ли да се получи вино с висок % алкохол???

/сори ако е тъп въпроса/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да ! Ще се получи. И какво от това ?
Я питай Наско Хондата - лошо ли е или е добро.
Пък като ти е силно - вода винаги има.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ти казал ли си им в лабораторията,че не си слагал култивирани дрожди?Ако не си,те затова не са ти казали за дрожди ,а само диамониев фосфат.....слагай дрожди за трудна ферментация,иначе нищо няма да стане....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Naskohondata1 написа:
Ти казал ли си им в лабораторията,че не си слагал култивирани дрожди?Ако не си,те затова не са ти казали за дрожди ,а само диамониев фосфат.....слагай дрожди за трудна ферментация,иначе нищо няма да стане....


Да, казах им, че първоначално не съм слагал.

Другият проблем е, че не мога да нямеря Fermactive FCD при мен, а ми предлагат някакви други, които също са до 18% алкохол, но са до към 12 градуса температура, което ме притеснява понеже за последните 3 дни температурата падна с 4 градуса в помещението.
Обмислям и варианта само с активатора Диамониев фосфат и вода, НО как ще тръгнат пак дивите дрожди при полужение, че са спряли веднъж предвид висок алкохол/ай нали ще разредя с вода/ после пък имам и кофти температура /сега е към 17 гр. и нямам как да я поддържам/???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 22:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ilu6a написа:
за активатора... кво значение има алкохола...това си е тор един вид..
дрождите за трудна ферментация могат да работят до 18% алк и 5гр долна граница температура(вероятно много бавно)...
Та или е наука доста задълбана(някой с повече опит да каже-той си знае кой е :D )...или алабалистика някаква..

Като го написах това имах предвид че изходните данни отиват в небето...
Няма как алкохола да е 13%,а захарност 7% при грозде от БГ...тази година...при такива данни гроздето отива на 30 и нагоре процента захарност...
Защо трябва да се разрежда според лабораторията..?Защо да пада до 12%...Някъде има празнота...Кой ще ти предложи да разреждаш на почти 13% от общото тегло(с тия 10л почти вода) нещо което е било на спонтанна ферментация...
Занеси и на друго място пробата...за мен не е сериозно да получиш такива данни и да не се заинтересуваш от изходните на суровината...
Само активатор и дрожди за трудна е моето мнение.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 11:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Оффф.

Нямам къде другаде да занеса за проба :wallbash: .

В първата лаборатория /грубо казано, че е лаборатория/ - една възрастна дама провери алкохола с нещо като разграфена епруветка и ми каза алкохол 12%. Там пък ми казаха да съм го оставял така като вложа танин и SO2 :explode: .

Във вчерашната направиха изследването на алкохола и захарността със електронен уред като за алкохола даде 13.17% и захарността 7%.

За съжаление не мога да се справя със изчисленията за да установя какви са били данните на входа и какви могат да бъдат на изхода. За първи път сега виждам как се изчислява от поста на victoryvt.

ilu6a - неговите изчисления Неправилни ли са???
Ако са правилни там като, че ли се получава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 11:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Разбира се ,че са правилни изчисленията на Виктор.
Аз просто недоумявам при така измерените параметри на захарност и алкохол ,каква захарност е имало гроздето...
Най-простота и разбира се много груба сметка е от единица захарност се получава половин единица алкохол...та при 13.17% и захарностт 7%-остатъчна, значи си имал първоначална грубо 31% захарност на гроздето...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Не знам кво да кажа нито пък какво да правя.

Захаромера ми е от старите /наследство от дядо ми/. Едно и също грозде разделихме със аверите - с тяхните захаромери и моя имаше 1-на единица разлика. Т.е. моят показваше 24%, а техният 23% :nixweiss: .

ПП. Сложих около 0.500 кг. захар, ферментацията в следващите 36 часа не тръгна, след което сложих 5 л. затоплена вода със 1.25 кг захар и тогава ферментацията тръгна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 13:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Цитат:
Не знам кво да кажа нито пък какво да правя.

като начало направи това(hellreiser):
Цитат:
Да ти кажа честно това последното с активатора е най-лесно и просто за изпълнение и вярвам, че ще има резултат. Водата я затопли до към 30-40 градуса , а цялото вино го затопляй с туби, които ще пълниш с топла вода от бойлера и ще ги потапяш във виното.

ако не свърши работа добави това:
ilu6a написа:
Затопляне на "виното" до 22-24гр
Посявка дрожди Fermactive FCD+Активатор Fermactive Activateur
Бактерии за ЯМКФ Viniflora Oenos

ако имаш време и искаш по-сигурен резулта го направи така(lambri):
Цитат:
Горчивка, рестартирането на ферментация с 12 алкохол е нещо което не че е невъзможно, но си иска да му се отдели малко време. Преди да започнеш рестарта трябва да отделиш малък обем който ще ползваш за рестартиране и чийто алкохол трябва да се коригира до 8....хммм става малко сложно така че:
http://ekohran.com/imgpool/file1315064987.pdf
дано това да ти помогне!

Горчивка,трети ден губиш във вайкане. До сега щеше да си получил от Фланкер всичко необходимо. Ако не обичаш да поръчваш, купи това което има в магазина и действай- резултата няма да закъснее!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима