Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 14:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Това и направих.

Ще видим какъв е резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Виж, тука имаше хора дето се скъсаха да питат как да си направят полусухо вино (т.е. вино с остатъчна захар) - а ти го имаш и се вайкаш. :)
Няма страшно, досега имаш една, макар и важна грешка - оставил си всичко на дивите дрожди, а те логично са се утаили когато образно казано "лайната им са ги задушили" - (понеже нали ядат захар и акат алкохол).
Само с активатор няма да ги разбудиш, затова са ти предложили да го разредиш с вода. Аз мога само да ти кажа, че може и да стане, а може и пак да спре донякъде. Затова - сложи активатор и дрожди за трудна ферментация и си свиркай.
При твое желание - разреди с 10л. вода и пак сложи дрожди и активатор и пак си свиркай :megagrin:
Няма страшно бе човек, имаш вино с алкохол и захар - от тебе се иска да решиш - да доферментираш ли захарта или не.
Ако ти се дават и пари за бактерии за ЯМКФ - действай тъкмо има захар и за тях.
Ще стане супер вино.
Я кажи преди това с един захаромер колко показва че ми е интересно.
Хващам се на бас че ще е 5% ! Или 4.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Първо желая да бъда извинен пред всички колеги и най-вече пред тези, които ми отделиха доста от времето си за съвети. :respekt:

Сложих активатора със 9.5 л вода БЕЗ ДРОЖДИ за трудна ферментация :datz: - никъде в моя град не намерих.
Не ми достига времето, заблях се както каза ivobal цели 3 дни, само мрънках и накарая ме хвана яд най-вече на мене си. Ходих пак в лабораторията няколко пъти въртяха сучеха и накрая ми писна и е го на.
Ако имам късмет ще стане, НО за догодина заявявам, че ще се поуча от грешките си и първо ще поискам съвет от вас пък после ще кепазя или върша работа както трябва.

victoryvt - Цопнах захаромера и той удари дъното. Не знам защо така. Нито 5 нито 4 % захарност, направи удари дъното /разбира се мерих преди хакането на водата/.

Благодаря отново. Ще ви държа в течение кво ще излезне накрая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
Горчивка,
Само за сведение: Преди да сложиш активатора и водата, материалът сладнеше ли на вкус?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
idealist написа:
Горчивка,
Само за сведение: Преди да сложиш активатора и водата, материалът сладнеше ли на вкус?

Да, осезателно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
Горчивка написа:
idealist написа:
Горчивка,
Само за сведение: Преди да сложиш активатора и водата, материалът сладнеше ли на вкус?

Да, осезателно.


Помисли си за захаромера в такъв случай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добре си му е захаромера на него. Ония в лабораторията захарта да не са си я измислили я ?
А и на езика му щом сладни - значи има захар.
А захаромерът удря дъното защото има много алкохол (13%)
Но аз не вярвах че чак толкова много ще е разликата.
Активатор поне не сложи ли ?
Разръчкай утайката че да се вдигнат успаните дрожди, стопли ги, пей им песни и се надявай да довършат делото.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Първо му "духах" /с един маркуч закрепен на ПВЦ тръба/ вдигнах всичката утайка от дъното. Ръгнах една ПВЦ ботилка от 8л със вода загрята до 65 гр. и затоплих "виното" до към 21-22гр.
След което сложих активатора със 9.5 л. топла вода.

Тази вечер след мача и правилно консумиране на кайсиева ракия чакам "Златаришкият оркестър" и почвам да му пея с правилен аранжимент :prost: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Здравейте,

Вече минаха около 18 часа след водната интервенция, НО нищо не усещам.
Как да разбера, че има наченки на тиха ферментация?

Температурата е на "виното" е около 20 гр., а в помещението 17 гр. Завил съм колкото можах бидона. Капака не е стегнат, просто положен отгоре.

Моля за съвети и насоки какво да следя и гледам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Мери захарност и сравнявай ден за ден - ако спада - значи ферментира.
Температурата вътре в течността след два дена ако е същата като на помещението - значи няма ферментация. Но най-добре захаромерът ще каже.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
victoryvt написа:
Мери захарност и сравнявай ден за ден - ако спада - значи ферментира.
Температурата вътре в течността след два дена ако е същата като на помещението - значи няма ферментация. Но най-добре захаромерът ще каже.


Втори ден вече вече във помещението е около 17 гр., е температурата на "виното" е около 20 гр. Има образуван лек конденз от вътрешната страна на капака, което ме навежда на мисълта, че имам слаб процес на тиха ферментация.

Какво мислите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ako и утре е 20 или поне 19 значи ферментираш.
Обаче ... с тез дивите млко не съм оптимист.
Дано стане.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Трети ден вече продължава "виното" да поддържа 3 гр. по-висока температура от помещението. Предполагам, че процес има в този случай. Има отделяне на конденз по капака като се наложи да сложа плат за да ги попива.

Само не знам какво следва от тук нататък? Какво да следя и правя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Горчивка написа:
Трети ден вече продължава "виното" да поддържа 3 гр. по-висока температура от помещението. Предполагам, че процес има в този случай. Има отделяне на конденз по капака като се наложи да сложа плат за да ги попива.

Само не знам какво следва от тук нататък? Какво да следя и правя?

Следи захаромера,обаче хубаво е ако имаш два за по голяма точност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 20:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Конденза е спирт в ниска концентрация-остави си го там...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима