Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Благодаря ilu6a - това също не знаех.

Захаромера ми е до скала 5 % - дали ще хване нещо сега. Сега след разреждането не съм пробвал да меря, НО преди това удряше дъното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Моето начинание се оказа пълен провал.

Отсъствах за уикенда и днес реших да надникна кво става в бидона и като отворих - :shock: САГА.

Направо тръпки ме побиха. Ясно ми бе, че няма и помен от тиха ферментация. Напълних едно шише и отидох до въпросната лаборатория където ми замериха алкохол 12.16% и захарност 6.6 brix.
Не стига, че си разредих винцето с 9.5 л вода, ами и все още има остатъчна захарност.

От лабораторията ми дадоха таблета SO2 и 20 гр. танин за 100 литра вино. Да ги вложа и затворя и след 2 седмици щяло да бъде готово за пиене.

Аз лично не искам да коментирам препоръчването от лабораторията, НО някой има какво да добави със сигурност ще го изслушам.

Въпроса ми е какво да правя от тук нататък. Дали е възможно влагане на дрожид за трудна ферментация /или е вечо късно/, има ли друг вариант или да следвам стъпките посочени ми от лабораторията и да действам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 18:05 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Интересна работа. Къде се намира тази лаборатория?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, не разбрах - това САГА - от сага - като приказка ли е или като турцизма СЪГЪ - бяла пелена по виното ?
Ако е последното - имаш признаци на цветясване или вкисване.
Разреждането с вода без други мерки не знам какво щеше да помогне - но явно не е помогнало. Сега пък след таблетката серен двуокис и дрожди живи няма, но хубавото е че и оцетните бактерии би трябвало да са избити.
Май няма какво да го мъчиш повече - колкото - толкова. Преточи го без да влезе тази пелена и тогава слагай таблетката ако не си я хакнал още.
Ако все още сладни - след операцията с таблетката - като поизчакаш да се отдели серния двуокис може да посееш с дрожди за трудна ферментация и активатор и да се молиш да доферментират. А температурата как е ? И дали ще може да се поддържа още седмица ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Извинявам се за правописа, но наистина не знаех, че се пише СЪГЪ - да точно това е.
Имам около 10-на петна с диаметър 10-20 Фи СЪГЪ.

Таблетата все още не съм я сложил - исках първо да се посъветвам с вас.

Има все още лека сладнееща жилка, без кисела /на съпругата и харесва/, но 6.6 brix показва наличието на остатъчна захарност.

Въпроса ми е дали трябва при тази ситуация със СЪГЪ-та да опитвам със дрожди за трудна ферментация имайки в предвид дали ще се запази здраво вино или както казвате "колкото-толкова" и да му слагам хапчето и танина и след 2 седм. да го почвам.

Относно температурата - към момента е около 18 гр. на помещението. Предполагам, че около седмица ще може да се поддържа около тази или поне 15 гр. имайки предвид задържането на външните температури 8-20 гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами преточи го без пелената и без утайката.
Сложи таблетката (за танина не мога да дам акъл, защото не знам).
Мисли една нощ и ако решиш - бори го с дрожди, пък ако решиш - пий го и не се занимавай, особено ако не си до него да го наблюдаваш постоянно и да го стоплиш.
Падането на температурите ще намали риска от цветясване или вкисване. А изпиването - най-много ще му помогне.
Просто трябваше предния път да сложиш дрожди за трудна ферментация и активатор без да разреждаш. А най-добре за догодина - сулфитиране, посяване с дрожди от пакетче и никаква вода.
Най-добрият консервант срещу вкисването е силният алкохол и да няма никаква захар.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Благодаря!

Действам. Ще видим какво ще източа след 2 седмици.

Хубава вечер на всички. Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 22:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Пишем, пишем,а после вземеш и направиш това което те е посъветвала "лабораторията"
Цялата работа е омазана...вземи го свари.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 10:17 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
ilu6a написа:
Пишем, пишем,а после вземеш и направиш това което те е посъветвала "лабораторията"
Цялата работа е омазана...вземи го свари.


:2thumbs: както се казва "какъв смисъла, като няма значение"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
+1


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Колеги не че искам да се оправдавам, НО нямаше как да изпълня вашите пръпоръки и до колкото се сещам не съм отправял обвинения или упреци към вас. Далеч съм от тази мисъл и знам, че темперамента Ви е за мое добро.

Всичко съм си го записал за моя сметка. Няма да го сваря - ще го пия доде ми дойде ума/ама ще стане по-зле/ за да си взема поука.



ПП. Даже поисках и извинения ако това е важно за припомняне.

Хубава вечер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 22:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Няма сръдня(аххх тоя Шрек :lachtot: )... :D само констатирах...извинявай ако съм прозвучал рязко ..не съм искал да прозвучи грубо..ъъъ много :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2012, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Щом ще го пиеш, започвай, че щом цветясва алкохола започва да се разгражда до вода и СО2 и с времето намалява, та няма да имаш напиване :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима